Pancevac Online

Broj 4356 · 02.07.2010.

Naslovna

O poljoprivredi i mornarici

Kliknite za veci prikaz

Srbija nema ni more, ni ministra mornarice.

Istina, ovde je nekada bilo pravo pravcato more koje se zvalo Panonsko.

Kroz Đerdapsku klisuru je, kažu, odavno oteklo i od nas na vreme uteklo.

Ostavilo nam je ravnicu, reke, rečice, podzemne vode i ritove.

Pošto svevišnji, izgleda, nije baš zadovoljan nama, počeo je svu tu silnu vodu da nam vraća s neba.

I kako nam je krenulo, možda ćemo opet dobiti more, a s njim, verovatno, i ministra mornarice.

Jedino nam ministar poljoprivrede kanda više neće biti potreban.


Žetva i protesti poljoprivrednih proizvođača

Kiša i nebriga potopili ratare

Rod pšenice manji za oko 20 odsto * Otkupna cena useva još nije određena * Počeli protesti nezadovoljnih poljoprivrednika

Kliknite za veci prikaz

Poljoprivrednici iz južnog Banata organizovali su u utorak, 29. juna, mirne proteste izražavajući nezadovoljstvo što nije utvrđena otkupna cena pšenice, a žetva je na pragu. Protestnu vožnju traktorima ratari su započeli u Glogonju, a u Jabuci im se pridružilo još nekoliko ogorčenih kolega. Svi zajedno, u pratnji policije, bez remećenja javnog reda i mira, predali su svoje zahteve nadležnima za poljoprivredu u Pančevu.

Račun bez krčmara

Zemljoradnik Viorel Marijanu kaže da je sada najvažnije utvrditi realnu cenu pšenice, a to je oko 15 dinara za kilogram.

– Po nekim nezvaničnim, ali proverenim informacijama ponudiće nam devet dinara za kilogram, što je nedopustivo jer ta cena ne može da nadoknadi ni znoj koji smo prolili na njivama, ni prašinu koju smo progutali, a o nekoj zaradi ne smemo ni da razmišljamo – žali se Marijanu.

Njegov kolega Srbisav Rakić traži od države da ih zaštiti od monopolista.

– Krajnje je vreme da neko povede računa o nama, primarnim proizvođačima, jer prepušteni sami sebi nećemo moći još dugo da izdržimo – upozorava Rakić.

Oktavijan Stojku, zamenik predsednika Asocijacije poljoprivrednika Srbije, kaže da ratari nisu nezadovoljni samo zbog neutvrđene cene pšenice, već traže i hitnu obustavu uvoza svinjskog mesa i mleka jer to ugrožava domaću proizvodnju.

– Ne može više neko da radi a da dva dana pred žetvu ne zna otkupnu cenu svog proizvoda. Ministarstvo poljoprivrede ne sme više da dozvoljava uvoz sirovog mleka za 32 dinara po litru, a da našim seljacima plaća 22. Ako se uskoro nešto ne promeni, trenutno stanje će dovesti do kolapsa u poljoprivrednoj proizvodnji –opominje Stojku.

Kiša ugrožava useve

Nezadovoljni ratari su upozorili da su ovo samo prvi mirni protesti i da će ih, ako se ne ispune njihovi zahtevi, sledeći put radikalizovati, pošto su, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, već pretrpeli veliku štetu.

Kiša koja, s manjim prekidima, već nedeljama pada zadala im je mnogo problema i samo se potvrdilo da jedna muka nikada ne ide sama. Zbog vremenskih neprilika, žetva će kasniti dvadesetak dana, a stručnjaci predviđaju i manji rod za oko 20 odsto. Bogdan Garalejić, stručni saradnik iz Instituta „Tamiš”, kaže da je u pančevačkom ataru u junu palo 119 litara kiše po kvadratnom metru, što je za 23 litra više od višegodišnjeg proseka.

– Velike padavine prouzrokovale su i pojavu raznih bolesti. Na samom klasu i zrnima vidljiva su oštećenja. Za to ne možemo kriviti samo kišu, već i pojedine poljoprivrednike koji su sejali različite vrste sorti koje nisu otporne na ovakve vremenske uslove. Sigurno je da ratari ne mogu očekivati 40 zrna po klasu, što je prethodnih godina bio standard. S otopljenjem se očekuje još veća šteta kod kasnih sorti jer će insekti napasti mekano zrno koje je u fazi zrenja – upozorava Garalejić.

Proizvod koji nema cenu

U pančevačkoj opštini pšenica je zasejana na više od deset hiljada hektara, semenska pšenica na 1.200, a ozimi ječam na 340 hektara. Iako do početka žetve ima još tri nedelje, ratari su svesni da će imati velike gubitke. Ne samo zbog „više sile”, već i zato što još uvek ne znaju ni otkupnu cenu svojih proizvoda. I dok u ozbiljnim zemljama kao što je, na primer, Češka ratari znaju i pre početka setve da će za tonu pšenice dobiti 120 evra, njihove kolege u Srbiji pretpostavljaju da će cena biti mnogo manja i da će varirati između 70 i 90 evra po toni, ali ni takvu zvaničnu ponudu još ni od koga nisu dobili, a žetva je na pragu.

J. G.