Pancevac Online

Broj 4355 · 25.06.2010.

Naslovna

Ruski NIS započeo radove na izgradnji novog postrojenje u Rafineriji

Oni brinu za našu budućnost

Obim prerade nafte 4,8 miliona tona godišnje * Nova proizvodna tehnologija smanjiće emisiju štetnih materija

Kliknite za veci prikaz

Pod sloganom „Mi gradimo budućnost”, u ruskoj Rafineriji nafte Pančevo u ponedeljak, 21. juna, na svečanoj ceremoniji, u prisustvu premijera Srbije Mirka Cvetkovića, njegovog prvog zamenika, ministra Ivice Dačića, ministara Petra Škundrića i Olivera Dulića, vojvođanskog premijera Bojana Pajtića, generalnog direktora „Gaspromnjefta” Aleksandra Djukova, kao i njegove ekselencije ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Konuzina, zvanično su počeli radovi na podizanju savremenog proizvodnog pogona vrednog 396 miliona evra.

Aleksandar Djukov, generalni direktor „Gaspromnjefta”, i Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike Republike Srbije, potpisali su „Poslanicu za buduća pokolenja”, koja sadrži osnovne informacije o izgradnji procesnog sistema hidrokrekinga i hidroobrade, najvećeg objekta iz „Gaspromovog” programa modernizacije Rafinerije. Ovog puta nije bilo kamena temeljca, ali je, u skladu s novim svetskim trendom, u temelj budućeg industrijskog zdanja postavljena kapsula s poslanicom. Tako su, prema rečima ministra energetike, na simboličan način, ruska i srpska strana „ovekovečile ovaj veoma značaj dan za budućnost naše zemlje”.

Ugovorene obaveze

Realizacija ovog projekta predstavlja sastavni deo ugovora o kupoprodaji 51 odsto akcija NIS-a, koji su Republika Srbija i „Gaspromnjeft” potpisali 24. decembra 2008. godine, a sam ugovor je deo međudržavnog sporazuma Rusije i Srbije u oblasti energetike.

Postrojenje za blagi hidrokreking i hidroobradu doprineće povećanju obima prerade nafte do maksimalnog kapaciteta od 4,8 miliona tona godišnje, čime će biti zadovoljene potrebe srpskog tržišta, a ruskom NIS-u biće omogućen izvoz derivata i u zemlje balkanskog regiona. Puštanjem u rad novog postrojenja ruski NIS će u potpunosti preći na proizvodnju motornih benzina i evrodizela 5, sa sadržajem sumpora do 10 ppm, što odgovara ekološkim zahtevima Evropske unije i Srbije. Plan „Gasproma” jeste da se ostvari obim proizvodnje motornih benzina od 638.000 tona godišnje i da se znatno poveća zastupljenost domaćeg evrodizela na srpskom tržištu jer će se nakon izgradnje novog kompleksa u pančevačkoj Rafineriji proces proizvodnje sa sadašnjih 230.000 tona povećati na 1,5 miliona tona godišnje. Početak rada kompleksa planiran je za treći kvartal 2012. godine, što u potpunosti odgovara programu modernizacije NIS-a i u skladu je s preuzetim obavezama.

Ekološki standardi

Pored ekonomskog interesa, izgradnja kompleksa ima i važan ekološki aspekt, naročito kada je reč o rešavanju problema višedecenijskog aerozagađenja našega grada.

Prema rečima investitora, primena nove proizvodne tehnologije smanjiće emisije štetnih materija (lako isparljivi ugljovodonici, oksidi sumpora i oksidi azota i čvrstih čestica) jer tehnička rešenja u procesu hidrokrekinga i hidroobrade gotovo kompletno uklanjaju sumpor iz motornih goriva. S druge strane, novi sistem za rekuperaciju sumpora omogućiće smanjenje količine industrijskog zagađenja iz Rafinerije nafte Pančevo do nivoa od 32.800 tona godišnje.

U prvoj fazi prerade u novom sistemu obavljaće se prečišćavanje kiselih procesnih voda, a nakon toga one će biti usmeravane u „Petrohemiju” na finalnu obradu tako da više neće biti problema prilikom biološkog tretmana u komšijskim bazenima, naročito u egalizacionom bazenu.

» Nastavak na strani Ekonomija


Napokon modernizacija, ali...

Kliknite za veci prikaz

Vesna Martinović, gradonačelnica Pančeva, nije krila zadovoljstvo zbog početka radova na modernizaciji proizvodnje jednog dela južne industrijske zone: – Prvi utisak koji se nameće jeste činjenica da se posle dve decenije izostanka ozbiljnog investiranja u Rafineriju nafte Pančevo konačno krenulo s mrtve tačke. Očekujem da će se poštovati rokovi koji su predviđeni projektom, kao i ekološki standardi. Naime, činjenica je da ništa nećemo uraditi ako proširimo industrijski kompleks i otvorimo nova radna mesta, a sve to utiče na dodatno zagađivanje životne sredine.

Ipak, nadam se da je ovo dobar početak jednog projekta, ali budno ćemo pratiti šta se dešava i bićemo zadovoljni samo ako se ispoštuje sve što je dogovoreno.


Nagradna igra

Uveliko traje vreme godišnjih odmora. Neko je na opuštanju već bio, a neko se tek sprema za odlazak iz grada.

Sugrađani, ako ste raspoloženi za to da šest meseci dobijate besplatan primerak „Pančevca”, šansa je tu! Dovoljno je da na adresu Trg kralja Petra I br. 11, s ličnim podacima, pošaljete lepu razglednicu ili na i-mejl pancevac@pancevac.eu fotografiju s letovanja s naznakom gde je snimljena. Ako se vaša impresija pojavi na poslednjoj strani lista – nagrada je vaša.

Lep provod!