Pancevac Online

Broj 4354 · 18.06.2010.

Naslovna

Moderni topovi od blata

Kliknite za veci prikaz

Letnja žega je za decu oduvek bila izvor neopisive radosti.

Jer tabanati bosim nogama po banatskoj prašini predstavljalo je iskonski dodir s prirodom.

Pljusak je bio besplatan osvežavajući tuš i prirodni hidromasažer.

Sve to predstavljalo je samo uvertiru za uživanje u pravljenju topova od blata.

Moderna vremena donela su moderne navike.

Umesto bosih nogu tu su firmirane patike, a umesto prašine tu je kameno-betonska podloga.

Umesto letnje kiše tu je veštačka fontana, a umesto topova od blata tu su plastične flaše i najlon kese napunjene vodom.

Samo je intenzitet uživanja ostao isti.


Zaključak Skupštine povodom tragedije u Jabuci

Apel za smirivanje situacije

Povodom ubistva maloletnog učenika iz Jabuke, Skupština grada Pančeva zahteva da sve osnovne i srednje škole na teritoriji grada Pančeva u narednoj školskoj godini posebnu pažnju posvete pitanjima prevencije nasilja, upotrebe interneta i društvenih mreža i da počnu da koriste svoj pedagoški kapacitet u punoj meri, jer su škole ne samo obrazovne već i vaspitne institucije.

Skupština grada Pančeva zahteva da se u što kraćem roku održi sednica Saveta za bezbednost grada Pančeva, kako bi se u saradnji s Policijskom upravom i školama sistematski sagledali aktuelni problemi i realizovali edukativni programi o prevenciji nasilja u školama, kao i programi koji promovišu sve oblike tolerancije.

Odbornici Skupštine grada Pančeva upućuju apel svim građanima s teritorije grada Pančeva, a naročito onima koji žive u naseljenom mestu Jabuka, da se uzdrže od svih postupaka koji bi mogli da dovedu do nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti, kao i da svojim postupanjem utiču na smirivanje sadašnje situacije.


Skupštinska sednica sazvana po hitnom postupku

Vlast ne može da čeka

Vladimir Mitrović novi član Gradskog veća * Jelena Novakov na čelu „Higijene”, a Jelena Angelovski direktorka Doma omladine

Kliknite za veci prikaz

Za novog člana Gradskog veća zaduženog za privredu i privatno preduzetništvo odbornici pančevačke Skupštine na zasedanju u subotu, 12. juna, tajnim glasanjem izabrali su Vladimira Mitrovića, suvlasnika i direktora preduzeća „Pasaž grup”, koji će pomenutu funkciju obavljati volonterski. Istovremeno, za vršioca dužnosti direktora „Higijene” imenovali su Jelenu Novakov, diplomiranog psihologa, a na čelo Doma omladine postavili su Jelenu Angelovski, magistra filoloških nauka.

To je epilog nedavnih događaja, posle kojih su članovi „Nove Srbije” Milanko Andrejić, Milan Bokšan i Maja Georgievska podneli ostavke.

Kako je sve počelo...

Obrazlažući svoje povlačenje i objašnjavajući razloge zbog kojih je policijski privođen, Milanko Andrejić je sa skupštinske govornice optuživao pančevački MUP.

Prema njegovim tvrdnjama, on je svoj posao „radio maksimalno profesionalno”, a „uhapšen je jer je bio dovoljno hrabar” i zato što „nije hteo da pristane na ucene načelnika SUP-a”, koji je „zloupotrebio položaj i ovlašćenja koja je sam sebi dao”.

Otuda, prema Andrejićevim rečima, i „upadanje u firme koje je dužila ’Nova Srbija’ i traženje da svedoče protiv njega”. Sve je, navodno, počelo kada se Andrejić zainteresovao kako je vlasnik nekog pančevačkog kafića, suprotno ugovoru s Direkcijom za izgradnju i uređenje grada, mogao da zatvori jedan javni prolaz i duplo proširi letnju baštu, pa mu je tada rečeno da „to ne sme da dira”.

Tri upozorenja i jedna opomena

Optužbe izrečene na račun policije i pominjanje imena vlasnika kafića „Bjanko” isprovocirali su Tigrana Kiša, predsednika parlamenta, da upozori Andrejića da se u obrazlaganju sopstvene ostavke uzdrži od „prozivki državnih organa i drugih lica”. To nije sprečilo Andrejića da nastavi s optužbama („jedan inspektor je najuren u Kovin” samo zato što je prilježno istraživao navodni pokušaj ubistva Milanka Andrejića u centru grada), pa je Tigran Kiš bio prinuđen ukupno tri puta da ga upozori, a kada je za govornicu izašao Predrag Patić (LDP), izrekao je i jednu javnu opomenu.

U podužem izlaganju Patić je najpre protestovao zato što nije otvorena rasprava o promenama u gradskoj vlasti i izrazio je nadu da će se njegove reči čuti na Televiziji Pančevo, jer dok je govorio Andrejić, bilo je tonskih smetnji.

– Ovde je reč o pokušaju zataškavanja problema koji postoje u vlasti. Izbegava se priznavanje istine da ona ne može da funkcioniše, već se bavi sama sobom i kadrovskim rešenjima. Izbegavaju se novi izbori, jer sada mnogi odbornici ne bi mogli da se kriju iza imena lidera svojih stranaka. Ovo nije kraj kadrovske kombinatorike i postavlja se pitanje šta će se dogoditi kada, posle odluke Ustavnog suda, na red dođe problem vraćanja mandata – rekao je Patić.

– Malo je licemerno od Patića što priziva nove izbore, a istovremeno je pre mesec dana bio zainteresovan da uđe u ovu vlast i pri tom postavljao uslove u ime LDP-a – replicirao mu je Petar Andrejić (DS) podsećajući ga na vreme i krize dok je on (Patić) bio na vlasti.

U raspravu o potrebi nove provere volje građana potom se uključio i Sreten Mihajlović (DS) rekavši da se ova stranka toga ne plaši, da se LDP „džaba nada novim izborima” i da DS „neće trpeti ucene, čvrsto stoji na nogama i neće da klekne”.

– Svako ko čita novine, dobro zna da je pančevačka vlast u krizi, a iz nje se izlazi samo novim izborima. Današnji parlament ne odslikava volju građana Pančeva i bilo bi časno da se to prizna i izađe na izbore – obratio se demokratama i Ljubiša Kesić (LDP).

Odgovarajući na ovakve stavove Petar Andrejić je konstatovao da LDP „ne može da skupi ni 70 kandidata, a kamoli da pređe neophodan cenzus”.

– Ni manje stranke ni veće buke – zaključio je Andrejić, parafrazirajući onu čuvenu izreku iz vremena kada se u Crnoj Gori pripremalo otcepljenje.

Konačno, kada su iz glasačke kutije izvađeni listići i prebrojani glasovi za novog člana Gradskog veća, ispostavilo se da su čak 53 odbornika bila „za”, a samo jedan „protiv”. To je opet isprovociralo Predraga Patića da primeti da „odbornička većina nikada nije bila veća” i da „više nema razlike u stavovima pozicije i opozicije”, te da je svima „jedino važno da budu blizu kazana koji drži gradonačelnica”. Javno izjašnjavanje o imenovanju vršilaca dužnosti direktora „Higijene” i Doma omladine takođe je proteklo u izglasavanju „komotnom” većinom glasova, a potom je Skupština usvojila zaključak o prošlonedeljnom tragičnom događaju u Jabuci.

Z. Spremo