Pancevac Online

Broj 4352 · 04.06.2010.

Ekonomija

I mi konja za trku imamo

Kobila Alegra prva pratilja

Na Novosadskom sajmu procenjena na 10.000 evra

Kliknite za veci prikaz

Sava Mutavdžić je ove godine odlučio da prvi put učestvuje na novosadskom Poljoprivrednom sajmu, i to u takmičarskom delu, za izbor nejlepšeg konja.

Prijavio je svoju ljubimicu kobilu Alegru i nije pogrešio. U konkurenciji 80 lipicanera Alegra je osvojila drugo mesto. – Boravio sam u Novom Sadu deset dana. Dobili smo pehar i lentu i veoma sam ponosan na svoju kobilu. Stara je 11 godina i mnogi su se raspitivali za njenu cenu. Dobijao sam 10.000 evra, ali ona jednostavno nije na prodaju. To mnogi nisu mogli da shvate. Ne želim da na ovaj način zarađujem. Konjarstvom se ne bavim zbog novca, već iz zadovoljstva – objašnjava Mutavdžić.

Sava kaže da je od oca nasledio ljubav prema konjima i da ne može da zamisli život bez njih. Nekad je njegova porodica imala samo kasače, a on je počeo da uzgaja i lipicanere. U Mađarskoj ima konja kasača koji trenira na hipodromu u Budimpešti. Učestvuje na svim većim trkama, tek da se ne bi prekidala jedna lepa porodična tradicija.

A kod kuće, za oči i dušu, čuvaju se lipicaneri.

J. G.


„Petrohemija” i dalje radi

U potrazi za sirovinama

Primarni benzin stiže iz Azerbejdžana i Alžira? * Sporni troškovi transporta

Kliknite za veci prikaz
Za mesec dana rukovodstvo SOCAR-a posetiće ovu fabriku

Radnici „Petrohemije” i dalje rade na tehnološkom minimumu. Na taj način posluju s gubicima, ali rukovodstvo fabrike ne sedi skrštenih ruku.

Direktor preduzeća Saša Pavlov sredinom maja boravio je u Azerbejdžanu, a prošlog vikenda se vratio iz posete Alžiru.

– Menadžment i Upravni odbor „Petrohemije” uspostavili su prve kontakte s predstavnicima naftnih kompanija SOCAR i SONATRACH.

Oni su zainteresovani da nam isporučuju primarni benzin, ali pre nego što ostvarimo potpunu komercijalnu saradnju moramo izračunati koliki će nam biti troškovi transporta sirovina iz ovih dalekih zemalja.

Oni imaju mnogo razumevanja za specifičnu situaciju u kojoj se nalazimo i svi zajedno ćemo razmotriti najpovoljnije modalitete za rešavanje svih problema – istakao je Pavlov.

U srpskoj delegaciji koja je posetila Azerbejdžan bio je i državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić.

– Za mesec dana rukovodstvo azerbejdžanskog SOCAR-a posetiće pančevačku „Petrohemiju”. Ako se pregovori uspešno završe, naš najveći izvoznik dugoročno će rešiti sve probleme u nabavci sirovina. Ne možemo još ništa da pričamo o detaljima – zagonetan je Ćirić.

Kako nezvanično saznajemo, od SOCAR-a je traženo da „Petrohemiji” mesečno isporučuje od 15 do 20 tona primarnog benzina, ali još se pregovara i o ceni i o načinu isporuke.

Dakle, nastavljaju se muke pančevačkih petrohemičara.

Umesto da osnovne sirovine za proizvodnju kupuju od komšija preko puta, njihovi predstavnici putuju od nemila do nedraga. Zašto je to tako i ko je kriv zbog toga, u ovom trenutku niko ne zna.

Logično objašnjenje kao da ne postoji.

J. G.


Na sajmu privrede u Celju

Promocija turističkih potencijala Vojvodine

Kliknite za veci prikaz

Regionalna privredna komora Pančevo obaveštava sve svoje članice da Sekretarijat za privredu AP Vojvodine već peti put organizuje i subvencioniše nastup naših preduzetnika na Međunarodnom sajmu privrede u Celju. Ova manifestacija, veoma značajna za čitav region, biće održana 44. put, od 8. do 15. septembra ove godine.

Sa željom da predstavi ono najbolje u vojvođanskoj privredi, Sekretarijat će zakupiti i opremiti štandove, a snosiće i sve troškove špedicije eksponata i organizovanog autobuskog prevoza za izlagače (najviše dva predstavnika iz jedne kompanije). Privrednici će sami plaćati smeštaj. Svi zainteresovani najkasnije do 8. juna treba da dostave prijavu s neophodnim podacima o firmi na i-mejl rpkpancevo@komora.net.

Kao i prošle godine, u Celju će biti održan Dan Vojvodine. Predviđeno je da se 10. septembra na slovenačkoj trpezi nađu tradicionalna vojvođanska pića i hrana.

Biće promovisani turistički potencijali svakog regiona u Pokrajini i zato je važno da južni Banat i grad Pančevo imaju što više predstavnika.

J. G.


Vest iz Privredne komore

I privatni i gradski komunalci

Regionalna privredna komora iz Pančeva prva je u Srbiji organizovala javnu raspravu o radnoj verziji novog Zakona o komunalnim delatnostima. Cilj sastanka, kome su 1. juna prisustvovali komunalci iz južnog Banata, bio je da se preduzeća i institucije iz regiona upoznaju s određenim zakonskim rešenjima.

Branimir Ljumović, sekretar Udruženja za komunalne odnose Privredne komore Srbije, kaže da će donošenje novog zakona omogućiti i početak rada komunalnih policajaca.

– Mnogo je novina u odnosu na postojeća zakonska rešenja.

Kod većine zemalja u tranziciji uočena su brojna negativna iskustva, tako da je lokalnim samoupravama ostavljen prostor da postanu vlasnici javnih preduzeća, uz mogućnost i privatnog vlasništva u ovoj oblasti – ističe Ljumović.

Iako su se složili s tim da je radna verzija novog zakona dobra, predstavnici komorskog sistema i komunalci iz južnobanatskog regiona pokušaće da je s nekoliko sugestija do 10. juna još više unaprede.

J. G.


Auto-centar „Zoki” i u Kovačici

Za uspešne ima posla

Kliknite za veci prikaz

Rukovodstvo Auto-centra „Zoki”, koji već 18 godina uspešno posluje u Pančevu, otvorilo je novi objekat na ulazu u Kovačicu. Na 700 kvadratnih metara izgrađen je savremeni centar u kom žitelji susedne opštine na jednom mestu imaju kompletnu uslugu tehničkog pregleda vozila, registracije i osiguranja kola.

Pored toga, na 136 ari prostire se moderan poslovno-prodajni objekat u kom se nalaze i salon automobila, šalter sale, prodavnice i savremeni servis za vulkanizerske i mehaničarske usluge, centriranje trapa i pranje vozila. U novom Autocentru „Zoki” zaposleno je osmoro ljudi, a zbog većeg obima posla u planu je otvaranje još šest radnih mesta.

Svi radnici su savladali neophodnu obuku i poseduju odgovarajuće licence i certifikate.

Za naredni period planirano je osnivanje auto-škole za vozače svih kategorija.

J. G.


Na staklenim nogama

Za „Staklaru” 110 miliona dolara

Kinezi za spas u zadnji čas

Kliknite za veci prikaz

Kada je izgledalo da će se Industrija stakla Pančevo raspasti u paramparčad jer ni posle osmog pokušaja tenderske prodaje niko nije bio zainteresovan da otkupi tendersku dokumentaciju, pravo niotkud pojavila se jedna kineska državna kompanija. Emanuel Lupulesku, direktor pančevačke „Staklare”, kaže da Kinezi žele da postanu strateški partner ove firme.

– Oni su spremni da ulože 110 miliona dolara u izgradnju nove fabrike ravnog stakla u krugu „Staklare”. Prema ponudi koju su nam dostavili, u novom pogonu bi se topilo oko 500 tona sirovine dnevno i bilo bi neophodno otvaranje još 500 radnih mesta. Indirektno, posla bi bilo i za hiljadu radnika u preduzećima koja bi nas snabdevala osnovnim repromaterijalom – rekao je Lupulesku.

Ova izuzetno primamljiva ponuda „staklarcima” može da bude spas u zadnji čas. Prosleđena je Agenciji za privatizaciju i Ministarstvu ekonomije, koji će je razmotriti i potom kontaktirati s potencijalnim strateškim partnerom. Kinezi su izrazili spremnost da porade na oporavku naše jedine industrije stakla.

J. G.


„Sloboda” na prodaju

Lokali čekaju kupce

Kliknite za veci prikaz

Nekad ugledni lokali ugostiteljskog preduzeća „Sloboda”, koje je u stečaju, već godinu dana predstavljaju ruglo grada na atraktivnim lokacijama. Najteže je radnicima koji su ostali bez posla, ali za svojim omiljenim kafanskim baštama u kojima su pili prvu jutarnju kafu žale i redovni gosti „Nedeljka”, „Evrope”...

Stečajni upravnik „Slobode” Miroslav Gligorić kaže da su se stekli uslovi za prodaju četiri lokala.

To su pančevačke kafane „Sodara”, „Ljubičevo” i „Beli bagrem”, kao i „Banat” u Dolovu.

– U Agenciji za privatizaciju u Beogradu, 29. juna, javnim nadmetanjem moći će da se dođe u posed ovih lokala. Zavisno od veličine i mesta na kom se nalaze, njihova početna cena biće od 2,5 do 7,4 miliona dinara – istakao je Gligorić.

Očekuje se da će novi vlasnici vratiti izgubljeni sjaj nekada kultnim kafanama.

J. G.