Pancevac Online

Broj 4352 · 04.06.2010.

Politika

Jedinstvena Srbija

Pomoći onima koji su ostali bez posla

Na konferenciji za novinare održanoj 31. maja članica Gradskog odbora „Jedinstvene Srbije” Biljana Miškolci izjavila je da ta stranka pozdravlja odluku Skupštine Srbije o jednokratnoj pomoći penzionerima i socijalno ugroženima.

– Zameramo, međutim, Skupštini grada i našoj lokalnoj vlasti što zaboravljaju građane koji su ostali bez posla i nije im isplaćena nikakva otpremnina.

Među njima je najviše onih koji su stari između 40 i 50 godina, i imaju oko 20 godina radnog staža. Oni su prepušteni sami sebi, bez ikakvih primanja i mogućnosti da ponovo nađu posao.

Postavlja se pitanje kako će ti građani živeti i od čega će plaćati komunalne dažbine. Stranka „Jedinstvena Srbija”, koju uspešno predvodi Dragan Marković Palma, poziva sugrađane da nam se pridruže u borbi za bolje sutra naše dece – dodala je Biljana Miškolci.


Pančevačka delegacija posetila Ravenu

Potvrda dugogodišnjeg prijateljstva

Grad i regija Ravena bezboj puta pomogli našem gradu * Đovani Đangrandi, predsednik regije Ravena, uskoro počasni građanin Pančeva

Kliknite za veci prikaz
"Ravena na je iskreni prijatelj" - kaže Kiš

Delegacija našeg grada koju su činili predsednik Skupštine grada Tigran Kiš i zamenik gradonačelnice Filip Mitrović ovih dana je posetila italijanski grad Ravenu, s kojim je Pančevo godinama zbratimljeno.

Oni su učestvovali na međunarodnoj konferenciji koja se bavila pitanjima međunarodne saradnje, mira i evropskih integracija, a Tigran Kiš je govorio pred predstavnicima gotovo svih evropskih zemalja.

– Iskoristio sam tu priliku i da zahvalim gradu i provinciji Ravena na svemu što su uradili za Pančevo tokom prethodnih petnaest godina. Malo je poznato da je iz Ravene, još devedesetih godina prošlog veka, dok su besneli ratovi na našim prostorima, preko „Karitasa” bezbroj puta stizala humanitarna pomoć u naš grad. Pored toga, zahvaljujući pomoći Ravene, naš grad je dobio i prvi sistem monitoringa za praćenje zagađenosti vazduha.

Zato želim da javno zahvalim Đovaniju Đangrandiju, predsedniku regije Ravena, za njegove lične napore i napore njegovih saradnika koje su više puta uložili kako bi pomogli Pančevu. Bogatstvo je imati takve prijatelje. Ravena je star, prelep grad s velikom tradicijom i mislim da svima nama u Pančevu treba da bude čast što nam je takav grad pobratim – rekao je Kiš.

On je podsetio na to da je na nedavno održanoj sednici Skupštine grada odlučeno da se, pored nagrade za dan grada, dodeljuju i priznanja ljudima zaslužnim za dostignuća u određenim oblastima života i da se pojedinci proglašavaju počasnim građanima Pančeva. Kiš je dodao da će on i gradonačelnica Vesna Martinović pokrenuti inicijativu da Đovani Đangrandi bude proglašen za prvog počasnog građanina Pančeva.

Prilikom boravka u Raveni Kiš i Mitrović su prisustvovali otvaranju Parka mira, koji se svake godine otvara u mestu Ćervija. Ove godine to je učinila ćerka Nelsona Mendele.

Poseta Raveni bila je povod i za razgovore s tamošnjim ministrom za ekologiju i stručnjacima iz te oblasti o rekultivaciji stočnog groblja, projektu vrednom 350.000 evra, u čijoj bi realizaciji Ravena takođe pomogla Pančevu.

Kiš je istakao da su on i Mitrović tokom tih razgovora prezentovali mape i fotografije kako bi domaćinima pokazali u kakvom stanju je stočno groblje i zemljište oko njega.

On je dodao da očekuje da će, nakon što ovih dana stigne upitnik iz Italije, početi analiza tog zemljišta i podzemnih voda, kao i da će se zatim utvrditi kako se najlakše i najbrže može obaviti rekultivacija.


Liga socijaldemokrata Vojvodine

Ne zaboraviti stanare Skadarske, Kozaračke i Prespanske

Ljubomir Marinković, predsednik Mesnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine u naselju Mladost, izjavio je da će kada stane kiša i počnu vrućine, stanovnici Skadarske, Kozaračke i Prespanske ulice ponovo biti u kritičnoj situaciji zbog prašine koju stvaraju brojna vozila.

– Građani koji žive u pomenutim ulicama kada su sušni dani imaju problema s disanjem, a da ne govorimo o prljavštini koja je takođe prouzrokovana prašinom.

Sve tri ulice se moraju češće prskati, ali ne povremeno, već bi trebalo da ljudi koji to rade non-stop dežuraju na terenu. Mesni odbor Lige se tim povodom već obratio Mesnoj zajednici Mladost, a poslali smo i apel svim nadležnim službama koje mogu doprineti rešavanju nastalog problema – rekao je Marinković.


Reagovanje Luke Vujovića

Nisam ni u jednoj partiji

Povodom teksta „Trač o naprednjacima bez osnova”, koji je objavljen u prošlom broju „Pančevca”, reagovao je Luka Vujović. On je našoj redakciji dostavio pismo u kome demantuje da je član rukovodstva Gradskog odbora Srpske napredne stranke i naglašava da odavno nema nikakve veze s politikom.

„Informacija koju ste objavili je neistinita i nema nikakvog osnova. Moje ime i prezime može se pojaviti u medijima samo ako je reč o privatnom preduzetništvu ili sportu. Punih 30 godina se bavim ugostiteljstvom, i to, kažu ljudi, veoma uspešno.

Trenutno sam na funkciji predsednika Udruženja zanatlija grada Pančeva, gde sam opredeljen isključivo za rad privatnih preduzetnika. Aktivan sam i u sportu, i kao uspešnom sportskom radniku poverena mi je veoma odgovorna funkcija predsednika Nadzornog odbora Teniskog saveza Srbije. Uzimajući sve to u obzir, nemam vremena za bavljenje politikom, pa vas molim da ispravite grešku koju ste napravili i da više ne spominjete moje ime u političkoj rubrici vašeg lista”, kaže se između ostalog u Vujovićevom pismu.


Udruženje za zaštitu Nadela

U subotu čišćenje kanala

Doprinos akciji „Očistimo Srbiju”, koja će biti održana u subotu, 5. juna, širom naše zemlje, daće i Udruženje za zaštitu Nadela, koje će tog dana izvesti akciju čišćenja kanala celom dužinom Kajmakčalanske ulice, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj 2. juna.

Članovi pomenutog udruženja pozvali su sve naše sugrađane koji žive u toj ulici da do subote, ili tog dana, očiste deo kanala koji prolazi kroz njihova dvorišta.

Okupljanje stanovnika predviđeno je za 5. jun u 10 sati u Kajmakčalanskoj 64, a čišćenje kanala i košenje treba da traje do 13 sati.

Planirano je i da od 12 do 13 sati inspektor evidentira sve građane koji su očistili svoj deo. Po završetku pomenutih aktivnosti, u 13 sati, na mestu okupljanja biće održan sastanak svih učesnika akcije, uz dodelu simboličnih nagrada za ono što je urađeno i razgovor s inspektorom, a predviđeno je i osveženje.

Udruženje za zaštitu Nadela veruje da će u akciji učestvovati svi stanovnici Kajmakčalanske ulice. To je važno da bi se ove godine što uspešnije realizovao plan izgradnje kanalizacije u toj ulici.

Stranu pripremio: Mihajlo Gligorić


Prve posledice nedavne odluke Ustavnog suda

Nova stranka dobila četiri odbornika

Bez obzira na to što ima samo 90 članova, Pokret za razvoj Srbije imaće četiri odbornika u Skupštini grada

Kliknite za veci prikaz
Bivši "naprednjaci" prešli u novu stranku

Iako nije učestvovao na lokalnim izborima, izgleda da će Pokret za razvoj Srbije, koji predvodi zrenjaninski biznismen Mile Dragić, imati četiri odbornika u Skupštini grada.

Na konferenciji za novinare održanoj 27. maja predsednik Inicijativnog odbora Pokreta za razvoj Srbije Dragoljub Stevčić objavio je da su toj stranci pristupili odbornici Olgica Kličarić, Rade Vukojević, Andrija Čečarić i Atila Sekelj. Nakon lokalnih izbora oni su bili odbornici Srpske radikalne stranke, a prošle godine su zbog nezadovoljstva njenim radom prešli u SNS. Međutim, kako su rekli novinarima, ni rukovodstvo „naprednjaka” nije se ponelo korektno prema njima, pa su odlučili da napuste i tu stranku i da pređu u Pokret za razvoj Srbije.

– Pored njih, javilo nam se još šest sadašnjih odbornika koji su zainteresovani da pređu u našu stranku. Ima ih iz svih stranaka, pa čak i iz DSS-a i „Nove Srbije”, a pregovaramo i s jednim odbornikom Demokratske stranke. Zasad toliko, a o svemu ćemo obavestiti javnost kada završimo pregovore – izjavio je Stevčić.

On je dodao da ga je prijatno iznenadilo to što četvoro odbornika koji su prešli u Pokret nisu za to tražili nikakvu protivuslugu niti su postavljali uslove. Stevčić je najavio da će svi odbornici Pokreta podneti zvaničan zahtev Gradskoj upravi da im se vrate odbornički mandati na osnovu odluke Ustavnog suda i da aktivno učestvuju u radu već na prvoj narednoj sednici Skupštine grada.

Atila Sekelj je poručio svim odbornicima koji se još premišljaju da ne oklevaju i da što pre pređu u Pokret za razvoj Srbije. Rekao je da će u tom slučaju „učiniti mnogo i za građane i za sebe”.

Na pitanje novinara koliko članova u našem gradu ima Pokret za razvoj Srbije Dragoljub Stevčić je odgovorio da ih je zasad samo devedeset, ali da očekuje da će ih do početka jula biti između 250 i 400.


Izgoreo automobil Jevrejske opštine Pančevo

Požar podmetnut na parkingu

Kliknite za veci prikaz
Ostaci zapaljenje "zastave"

Zasad nepoznati počinilac (ili više njih) 2. juna oko 5 sati zapalio je automobil u vlasništvu Jevrejske opštine Pančevo, koji je bio parkiran ispred njenih prostorija.

Prema rečima sekretara Jevrejske opštine Dragana Singera, automobil marke „zastava 128” u potpunosti je izgoreo, nakon čega je policija obavila uviđaj. Singer je rekao i da ga je o požaru obavestila policija i da je, kada je došao ispred prostorija Jevrejske opštine, tamo video vatrogasce i policiju.

– Od automobila je ostala samo školjka. Automobil je bio star tako da nije pričinjena velika materijalna šteta. Ne sumnjamo ni u koga i ne želimo da bilo koga osuđujemo pre nego što se o ovom događaju oglasi policija, ali ne bi nas čudilo da je paljenje našeg automobila motivisano akcijom izraelske armije od pre neki dan, kada je presretnut konvoj brodova, i talasom antiizraelskih demonstracija koji je potom usledio širom sveta – izjavio je Singer.

Paljenje automobila Jevrejske opštine nije prvi antisemitski akt koji se dogodio u našem gradu. Pre tri godine podmetnut je požar u ostacima sinagoge u Ulici dr Kasapinovića, a početkom marta ove godine na njenom zidu su ispisani grafiti „Nacionalni stroj”, što je naziv profašističke organizacije, i „Stop cionističkoj okupaciji”, a pored njih je prvo nacrtana pa potom precrtana Davidova zvezda.

Ovaj događaj su osudili gradonačelnica Vesna Martinović, predsednik Skupštine grada Tigran Kiš i NVO Građanska akcija Pančevo, a Gradski odbor DSS-a organizovao je akciju krečenja grafita, kojoj su se odazvali brojni naši sugrađani.

U reagovanju Građanske akcije Pančevo tada je istaknuto da ispisivanje grafita zaslužuje najoštriju osudu i da je grafit „Stop cionističkoj okupaciji” apsurdan kada se uzme u obzir da u Pančevu živi izuzetno malo Jevreja.

Vladimir Delja, predsednik Gradskog odbora DSS-a i član Gradskog veća, tada je izjavio da su grafiti „pokušaj da se razvije međunacionalna mržnja, koji neće uspeti”.