Pancevac Online

Broj 4352 · 04.06.2010.

Aktuelno

Priznanje Društva novinara Vojvodine

„Zlatno pero” trojici Pančevaca

Povodom obeležavanja 65 godina od osnivanja Društvo novinara Vojvodine dodelilo je nagradu „Zlatno pero” sedmorici žurnalista čiji je rad obeležio nekoliko proteklih decenija i od kojih su učile generacije vojvođanskih novinara.

Među njima su trojica koji su neizbrisiv novinarski trag ostavili u Pančevu: Vitomir Sudarski, Nikola Cvetković i Florin Ursulesku.

Od 22 godine, koliko je proveo radeći u novinarstvu, Vitomir Sudarski je najduže bio u „Pančevcu”, a naši čitaoci mogli su da čitaju njegove kozerije i tokom prošle godine.

Šezdesetih godina on i Nikola Cvetković, koji je kasnije prešao u novosadski „Dnevnik”, bili su u jednom periodu i glavni i odgovorni urednici naših novina. Florin Ursulesku je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina u dva mandata bio glavni i odgovorni urednik ovdašnje „Libertatee”, a potom je prešao u rumunsku redakciju Televizije Novi Sad.

Ove nagrade trojici naših sugrađana istovremeno su i priznanje pančevačkim medijima, kao i dokaz da ovdašnje novinarstvo ne samo da ima tradiciju već uživa visok ugled.


U Starčevu počela izgradnja prečistača otpadnih voda

I kvalitet života, i nove investicije

Uloženo pola milijarde dinara * Za tri meseca kućni priključci * Investicija od velikog značaja i zbog kvaliteta životne sredine

Kliknite za veci prikaz
Izgradnja kanalizacije u Starčevu jedan je od najvećih projekata u Pokrajini

Potezom ruke predsednika pokrajinskog Izvršnog veća Bojana Pajtića, 28. maja, tačno u podne, u Starčevu su simbolično počeli radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. U pitanju je sam finiš izgradnje fekalne kanalizacije, čiji je investitor pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja. Kada ovaj posao za oko tri meseca bude bio obavljen, Starčevci će dobiti i dugo čekanu mogućnost priključenja na kanalizacionu mrežu.

Pošto je rukujući bagerom odabranog izvođača radova – beogradske firme „Milenijum tim” – otkopao prvu kašiku zemlje, predsednik vojvođanske vlade je pred stotinak građana i lokalnih funkcionera izjavio: – Izgradnja kanalizacije u Starčevu jedan je od najvećih projekata u Pokrajini. Mi smo dosad uložili pola milijarde dinara i izgradili 60 kilometara mreže, jer je Starčevo veliko mesto. Građani će dobiti priliku ne samo da privuku investicije već i da žive kako priliči 21. veku.

Pajtić je napomenuo i da je Pokrajina planirala da uloži oko 2,5 milijarde dinara u izgradnju kanalizacionih mreža i druge projekte na teritoriji grada Pančeva, pa je dodao: – Sve to neophodno je i za poboljšanje kvaliteta života i za privlačenje investicija, ali je teško predvideti kakav će biti priliv sredstava, pogotovo zbog ekonomske krize.

Gradonačelnica Vesna Martinović izjavila je da izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda potvrđuje nameru gradske vlasti da reši problem kanalizacije.

– Ova investicija je od velikog značaja i zbog kvaliteta životne sredine. Ona predstavlja zapravo veliki doprinos i kvalitetu vode na teritoriji grada Pančeva – objasnila je gradonačelnica.

Poslanik u pokrajinskom parlamentu, šef odborničke grupe DS-a u Skupštini grada i član Saveta MZ-a Starčevo Petar Andrejić rekao je da će se paralelno završavati radovi na izgradnji ostatka kanalizacione infrastrukture i da očekuje da će na jesen prvi građani Starčeva već imati mogućnost da sprovedu kućne priključke, čime će ovaj izuzetni kapitalni projekat dobiti i funkcionalnu vrednost. Andrejić je naglasio da će zahvaljujući ovoj investiciji biti saniran i jedan od gorućih problema velikog broja njegovih sugrađana – povišene podzemne i površinske vode. On je najavio da će, kada se za to steknu uslovi, iz kase pokrajinskog Fonda biti finansirana izgradnja nove zgrade za predškolsko obrazovanje pri starčevačkoj osnovnoj školi.

Dobra koordinacija triju nivoa vlasti – Saveta MZ-a, Gradskog veća i pokrajinske Vlade – ovog puta rezultirala je tako da će dobrobit akcije osetiti građani, što bi moralo da se dešava uvek, u svakom slučaju.

J. Filipović


Prvi album pančevačkog autorskog benda „El buzz”

Viva El Buzz!!

Kliknite za veci prikaz

Početkom ove nedelje pojavio se prvi album pančevačkog rokenrol benda „El Buzz”, pod nazivom „Viva El Buzz !!”, koji sadrži deset sopstvenih kompozicija ove grupe. Album prati buklet s tekstovima pesama i fotografijama članova benda, koji u originalnoj postavi nastupa u sastavu: Kristijan Balteanu (Chris Danger – gitara i prateći vokali), Ivan – Vanja Pavlov (vokal i akustična gitara), Miroslav Vračević (Mickey Machina – bubnjevi) i Marija Jovanov (Chetty Mary – bas gitara), pojačani Stefanom Slovakom (Steve’n’Magic – saksofon), Mirkom Trubarcem (truba) i Sofijom Ilić (Sophie Blue – klavijature). Materijal je sniman od aprila 2009. do marta 2010. godine u vršačkom Studiju „Ilić“, a projekat je dizajnerski zaokružio poznati pančevački dizajner Nemanja Vujić.

Sve numere s ovog albuma mogu se preslušati na „Facebook” stranici ovog benda, kao i na „MySpaceeu” i „Youtube-u”. Preko ovih sajtova i društvenih mreža zainteresovani mogu i da stupe u kontakt s bendom.


Paketići u Crvenom krstu

Kuća pozitivne energije

Za trideset beba koje su rođene u našem gradu tokom Međunarodne nedelje Crvenog krsta, tačnije između 8. i 15. maja, obezbeđeni su paketići. Zadovoljnim roditeljima, bakama i dekama oni su dodeljeni u petak, 28. maja, u prostorijama Crvenog krsta Pančevo. Prema rečima Đure Bugarskog, ovo je osamnaesta godina u kojoj organizacije Crvenog krsta Srbije, Vojvodine i Pančeva na ovakav način obeležavaju tu nedelju. Bebe su faktički dobile tri poklona: od Republike, od Pokrajine i od našeg grada.

U paketićima su se našle benkice, kreme, kupke, peškirići, radosnica, bodići, portikle, čarapice, flašice i drugi proizvodi potrebni za prve bebine mesece.

Milan Kovijanić, predsednik Crvenog krsta Pančevo, rekao je da je ove godine između 8. i 15. maja rođeno više beba nego ranijih godina. Među tridesetoro novorođenčadi bilo je 18 devojčica i 12 dečaka.


Stigla novčana pomoć za 456 zaposlenih

Radnicima „Staklare”, „Tesle” i „Petroremonta” po 5.000 dinara

Krajem ove ili najkasnije početkom iduće nedelje 456 socijalno ugroženih radnika u Pančevu dobiće jednokratnu novčanu pomoć od 5.000 dinara. Reč je o 225 radnika Industrije stakla (uključujući i firme „Specijalna stakla” i „Trispan”), 140 zaposlenih u fabrici sijalica „Tesla” i 91 radnik „HIP–Petroremonta”.

Republičko Ministarstvo finansija još sredinom aprila donelo je rešenje kojim bi se iz posebnog budžetskog fonda pomoglo da se ublaže problemi prouzrokovani negativnim efektima svetske ekonomske krize, a na osnovu toga mesec dana kasnije (20. maja) pokrajinski Sekretarijat za finansije raspodelio je 13,1 milion dinara vojvođanskim opštinama.

Pančevo je tako namenski dobilo 2,28 miliona, za radnike pomenutih firmi.

Pare su konačno početkom ove nedelje „legle” na račun našeg budžeta, a Gradsko veće je već u utorak, 1. juna, usvojilo zaključak kojim se omogućava da one odmah budu prosleđene krajnjim korisnicima: 1.125.000 „Staklari”, 700.000 „Tesli” i 455.000 dinara „Petroremontu”. Za ovu finansijsku transakciju neće biti potrebno čekati rebalans gradskog budžeta, već će se samo otvoriti nove pozicije u onom već usvojenom. Prema rečima Vere Stamenić, pomoćnika sekretara za finansije, zadužene za budžet, već u četvrtak (kada ovaj broj novina bude u rukama čitalaca) pomenuti novac biće uplaćen na sindikalne račune ovih preduzeća.

Z. Spremo


Pančevci u Berlinu

Pančevci u Berlinu

Kliknite za veci prikaz

Grupa „Pančevačkog karnevala” nastupala je od 15. do 25. maja na „Karnevalu kulture” u Berlinu. Na ovoj svetski poznatoj manifestaciji redovno učestvuje oko 70 nacija, a poseti je preko milion ljudi. Pančevci su se na toj svetkovini našli zahvaljujući projektu saradnje udruženja „Prijatelji Pančeva”, organizatora našeg karnevala, i „Roter Baum” iz Berlina.

Projekat je finansirala vlada Nemačke.

Saradnja dvaju udruženja biće nastavljena u okviru sedmog Internacionalnog pančevačkog karnevala, koji će biti održan 18. i 19. juna. Tada će četrdesetak mladih Berlinaca nedelju dana biti gosti Pančeva.

Oni će se družiti i vežbati s mladim Pančevcima, upoznavaće naš grad, a predviđen je i zajednički nastup na karnevalu. Nastupiće i pet di-džejeva iz prestonice Nemačke.

Sugrađani, spremite se za dobar provod, karneval samo što nije počeo.

S. T.