Pancevac Online

Broj 4350 · 21.05.2010.

Naslovna

Samo vas gledamo!

Kliknite za veci prikaz

Jednog od radnika u Ulici Dimitrija Tucovića „u’vatili” smo u pozi koja se naziva: samo vas gledamo! On nema crnu majicu s belom stisnutom pesnicom i nije član nekadašnjeg pokreta „Otpor”.

Ali pogled i izraz lica kao da govore: samo vas gledamo! Gledamo kako čekate gotovo pola veka da zamenite propale vodovodne cevi.

Gledamo kako ne možete da se složite i kako se natežete u vezi s investicijama, prioritetima i projektima.

Posmatramo kako teglite dogovore čak i kada vam neko poklanja pare ili daje povoljne kredite.

Uredno pratimo vaše aktivnosti, vaš rad i vašu brigu o uskostranačkim i ličnim interesima.

A za sve to vreme dragocena voda teče i otiče.

I na kraju još nama zamerate što radovi ne idu brže.


Gradska vlada ubrzala tempo

Opstrukcija projekta vodosnabdevanja pred raspletom

„Vodovod” se zadužuje zajmom (kreditom) od tri miliona evra * Prošlogodišnji budžetski deficit 89, a ovogodišnji minus već 94 miliona dinara * Poskupljuju komunalije u Starčevu i Banatskom Novom Selu

Kliknite za veci prikaz

Na sednici održanoj u utorak, 18. maja, Gradsko veće je dalo zeleno svetlo za potpisivanje ugovora o korišćenju novca Nemačke banke za razvoj (KfW) namenjenog za program vodosnabdevanja i izgradnju kanalizacije u našoj opštini. Reč je o trilateralnom (trostranom) ugovoru između Vlade Srbije (zastupaju je ministri za Nacionalni investicioni plan i ministar finansija), naše lokalne samouprave i JKP-a „Vodovod i kanalizacija”, kojim se konačno prihvata prelazak na takozvanu fazu 2. Ona podrazumeva da se grad Pančevo saglasi s odlukom „Vodovoda” da se ovo preduzeće zaduži zajmom (kreditom) od tri miliona evra, koji će biti otplaćen u 24 uzastopne šestomesečne rate, sa grejs periodom od tri godine i godišnjom kamatnom stopom od 6,17 odsto. Uz taj zajam ide i bespovratan iznos od dva miliona evra za pomenute namene.

Obrazlažući predloženu odluku Zoran Jovanović, član Veća zadužen za finansije, naglasio je da se ovim konačno rešava problem vodosnabdevanja naših severnih sela i da je „opstrukcija ovog ugovora trajala pet meseci i bila protiv interesa grada Pančeva”, ne objašnjavajući na koga se to odnosi.

Podsetimo, na prošlogodišnjoj septembarskoj sednici Skupštine već je usvojena strategija povećanja cena vode i otpadne vode zaključno sa 2016. godinom, a i utvrđeno je koje su to investicije prioritetne i neophodne za ovu drugu fazu pomenutog projekta. Kao najvažnije navedene su izgradnja vodovoda Pančevo–Dolovo, izgradnja podzemnog rezervoara od 5.000 kubnih metara, rekonstrukcija energetskog kabla i čeličnog cevovoda prečnika 800 milimetara, rekonstrukcija 8,5 kilometara vodovodne mreže u gradu Pančevu i početak izgradnje vodovoda za Banatsko Novo Selo, Kačarevo, Jabuku i Glogonj.

Odluka o budžetu bez revizorskog izveštaja

Pošto je Ugovor o zajmu i finansiranju između Vlade Srbije i Nemačke banke za razvoj krajem marta ove godine ratifikovala i Narodna skupština, i pošto je Upravni odbor JKP-a „Vodovod i kanalizacija” takođe doneo odgovarajuću odluku o zaduživanju, ostalo je još samo da saglasnost daju i odbornici našeg lokalnog parlamenta.

U utorak sednica Skupštine

Predsednik našeg parlamenta Tigran Kiš zakazao je novu sednicu Skupštine grada za utorak, 25. maj.

Predloženi dnevni red za 22. odborničko okupljanje u ovom sazivu ima čak 69 tačaka, a teme koje će izazvati veliku pažnju naših narodnih predstavnika, između ostalih, biće svakako izveštaji o radu ovdašnjih javnih i komunalnih preduzeća. Objedinjene rasprave, koja je dosad često kritikovana, prema rečima predsednika Kiša, ovog puta neće biti ukoliko se s takvim predlogom ne slože sve odborničke grupe.

Inače, Gradsko veće je nakon prvomajskih praznika i obeležavanja slave DS-a punom parom nastavilo rad. Krajem protekle nedelje održane su dve sednice (u četvrtak i petak, 13. i 14. maja), a početkom ove (18. maja) još jedna. Na njima su većnici razmatrali četrdesetak tema, od kojih će većina biti i predmet rada prve sledeće sednice Skupštine. Na prvoj sesiji najvažnije su se, naravno, odnosile na gradski budžet, to jest završni račun za prošlu, 2009. godinu, kao i budžetske prihode i rashode tokom prvog tromesečja ove godine.

– Ukupno ostvareni prihodi, primanja i sredstva preneta iz prethodnih godina iznose tri milijarde i 391 milion, a ukupno izvršeni rashodi i izdaci su tri milijarde i 62 miliona, tako da je razlika 329 miliona dinara.

Budžetski deficit je, treba naglasiti, 89 miliona dinara – rekao je Zoran Jovanović, član Veća zadužen za finansije, obrazlažući gradski bilans za prethodnu godinu. Dodao je i da ova odluka o budžetu ide bez revizorskog izveštaja, jer odabrana revizorska kuća, zbog obima posla i malog broja ovakvih firmi, još nije obavila taj posao.

Očekuje se da će ga okončati do 15. juna.

RTV Pančevo nema više unutrašnjih rezervi

O prihodima i rashodima budžeta za prva tri meseca ove godine Jovanović je rekao: – Trend slabijeg priliva u budžet se nastavlja. Zbirno gledano, prihodi se ostvaruju sa 90 odsto u odnosu na dinamički plan, što će reći da imamo minus od 94 miliona dinara.

Rashode držimo na nivou prihoda, dakle niko ne dobija 100 odsto sredstava, nego dobija onoliko procenata koliko se realizuje prihodom. To otežava rad i poslovanje korisnika, ali je neminovnost u ovom trenutku.

Andrejić naciljao „Lovac”

Posle tri meseca pregovora koje su vodili naša lokalna vlast i „Petrohemija”, na Gradsko veće je konačno stigao i predlog na koji način da se namiri dug ovog giganta, načinjen po osnovu neplaćenog poreza na imovinu, naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i takse za isticanje firme, u ukupnom iznosu od 48,89 miliona dinara. Predlog da se taj iznos pretvori u kapital koji bi grad imao u „Petrohemiji” obrazložio je Zoran Jovanović, član Veća zadužen za finansije.

– Naš dosadašnji udeo u kapitalu „Petrohemije” bio je 0,22 odsto, a sada, po preporuci Vlade Srbije, takođe konvertujemo dodatna potraživanja po osnovu javnih prihoda, tako da bi se naš udeo povećao na 0,40 odsto i to je jedan vid pomoći lokalne samouprave ozdravljenju „Petrohemije”. U Veću je bilo ideja da se ova potraživanja materijalizuju u obliku nekih nekretnina, ali ova sadašnja odluka ne sprečava dalje pregovore u tom smeru – zaključio je Jovanović.

Interesantno je da za ovakvo rešenje prethodnu saglasnost nije dao i Milanko Andrejić, član Veća zadužen za privredu i privatno preduzetništvo, koji je tokom pregovora napisao da „smatra da se može postići mnogo bolji dogovor u korist grada i da treba još jednom sesti s direktorom ’Petrohemije’”.

Kako saznajemo, Andrejić je „pucao” na to da Pančevo od ove firme, umesto udela u kapitalu, dobije odmaralište „Lovac” na Zlatiboru, a budući da on nije prisustvovao sednici Veća na kojoj se o ovome odlučivalo, odluka je ipak doneta jednoglasno.

Posle ovih kratkih uvodnih napomena, Veće je bez rasprave jednoglasno prihvatilo ove finansijske izveštaje i uputilo ih je odbornicima na odlučivanje. To se dogodilo i s materijalima u kojima su prošlogodišnje poslovne rezultate iskazale mesne zajednice Banatsko Novo Selo, Starčevo, Kačarevo i Banatski Brestovac. Članovi Gradskog veća nisu imali primedbi ni na Izveštaj o radu RTV Pančeva, povodom koga je Tatjana Jelesić, direktorka ove kuće, konstatovala da su „rezultati bolji nego što su se mogli očekivati”, kao i da je ovo medijsko preduzeće u 2009. godini „poslovalo pozitivno zbog toga što je imalo unutrašnje rezerve, kojih sada više nema”.

Većnici su, takođe bez rasprave, utvrdili predlog čitavog seta odluka koje je pripremila Agencija za saobraćaj: Odluku o uređenju saobraćaja, Odluku o uređenju mirujućeg saobraćaja (!?), Odluku o kriterijumima za kategorizaciju opštinskih puteva i ulica, kao i Odluku o autobuskim i taksi stajalištima na teritoriji grada.

Za zdravstvenu stanicu u Glogonju dodatnih 9,6 miliona

Posle prihvatanja još nekoliko formalnopravnih akata koji će biti upućeni Skupštini, Veće je odlučilo da podrži zahteve iz Starčeva i Banatskog Novog Sela za traženu korekciju cena nekih komunalnih usluga u ovim naseljenim mestima. Konkretno, u Starčevu će iznošenje smeća i pogrebne usluge ubuduće biti skuplji za šest odsto, dok će za isti povećani procenat Novoseljani plaćati sve komunalne usluge u svom mestu. Posle izrečene primedbe da su cene u pojedinim naseljenim mestima toliko niske da, na primer, „cene pogrebnih usluga ne pokrivaju ni lični dohodak grobara”, na predlog gradonačelnice Vesne Martinović usvojen je zaključak da se u roku od 30 dana pripremi nova opštinska odluka kojom bi se uskladio i ujednačio način obračuna troškova komunalnih usluga u svim okolnim selima.

Milorad Milićević načelnik gradske uprave

Za novog načelnika Gradske uprave Veće je jednoglasno imenovalo Milorada Milićevića, diplomiranog pravnika, advokata iz Pančeva.

Milićević je izabran na osnovu konkursa na koji su stigle dve prijave, ali je jedna bila nepotpuna pa nije ni uzeta u razmatranje. U skladu s koalicionim sporazumom ova funkcija pripala je „Novoj Srbiji”, pa je prihvaćeno i njeno kadrovsko rešenje.

Prihvaćen je i zaključak koji će obradovati naše socijalno ugrožene sugrađane, a odnosi se na Program pružanja finansijske pomoći. Njime je odobreno dodatnih 460.000 dinara Centru za socijalni rad „Solidarnost” kako bi se ubrzalo i olakšalo sprovođenje pomenutog programa.

Prihvaćen je i zaključak da se u budžetu za 2011. godinu planira dodatnih 9,6 miliona dinara za završetak zdravstvene stanice u Glogonju.

Zbog otpisanih kamata u kasi 56 miliona dinara manje

Na drugoj sednici Gradskog veća utvrđeno je pet odluka čija je tema bila otpis kamata „po osnovu izvornih i ustupljenih prihoda lokalne samouprave”. Naime, republička Vlada je preporučila našem gradu da otpiše kamate za poreze, komunalne takse i ostale naknade preduzećima koja su u restrukturiranju i procesu privatizacije, kao doprinos njihovom finansijskom ozdravljenju i povećanju njihove atraktivnosti za buduće kupce. Po tom osnovu predloženo je da se „Petrohemiji” otpiše 645.000 dinara, „Azotari” više od 16 miliona, „Utvi avio-industriji” 6,5 hiljada, Industriji stakla 39,2 miliona, a „Megaprojektu” nepune 482.000 dinara. Suma sumarum, ukoliko odbornici naše skupštine takođe prihvate ovu preporuku Vlade i zaključak Veća, grad će biti uskraćen za više od 56 miliona dinara.

Uz pomenute teme, pred odbornicima će se naći i niz pojedinih gradskih odluka: o poslovnom i magacinskom prostoru i garažama; o planu detaljne regulacije za kompleks centralnog terminala sistema produktovoda „Pančevo”; o planu detaljne regulacije dela centra naše varoši (okolina hotela „Tamiš”); o ulicama, opštinskim i nekategorisanim putevima, kao i o otuđenju i davanju u zakup građevinskog zemljišta.

Gradsko veće je formiralo i dvanaestočlanu radnu grupu zaduženu za praćenje projekta tretmana komunalnih otpadnih voda, na čijem je čelu Aleksandar Radulović, a proširilo je i grupu koja brine o „rešavanju pitanja neškodljivog uklanjanja animalnog otpada”.

Z. Spremo