Pancevac Online

Broj 4574 · 04.09.2014.

Ekologija

Rezultati eko-konkursa

Novac je raspodeljen

Nedavno je Sekretarijat za zaštitu životne sredine objavio rezultate ovogodišnjeg konkursa namenjenog očuvanju životne sredine i održivom razvoju. Projekti poput upoznavanja školaraca sa Deliblatskom peščarom, zaštite Ponjavice, očuvanja životinjskih vrsta u lovištima i obeležavanja staza u Gradskoj šumi dobili su novac na poslednjem konkursu u oblasti zaštite životne sredine.

Ugovori sa udruženjima su potpisani, a nekima od njih je već prebačen novac. Lokalna samouprava, odnosno Sekretarijat za zaštitu životne sredine, drugu godinu zaredom dodeljuje novčanu pomoć projektima iz ove oblasti. Prema rečima nadležnih, ukupno je stiglo 15 prijava udruženja građana i nevladinih organizacija, a odobreno je 11 ekoloških programa.

Mnogi od njih predstavljaju nastavak realizacije prošlogodišnjih akcija i ideja. Ove godine su udruženja i nevladin sektor imali na raspolaganju milion i po dinara. Raspoređeno je od 40.000 do 150.000 dinara po projektu. Među odabranima su Planinarsko društvo „Jelenak” (projekat „Boje ruja”), Planinarsko-ekološki klub „Soko” (obeležavanje edukativno-pešačke staze i uređenje Gradske šume), lovačka društva „Glogonj”, „Zec” i „Pančevo”, kao i udruženje „Deliblatika” (za projekat „Peščara u školi”) i mnogi drugi.

Svi projekti moraju biti završeni do kraja godine, a izveštaji podneti Sekretarijatu do januara sledeće godine.

Zoran Stanižan