Pancevac Online

Broj 4523 · 12.09.2013.

Zdravlje i porodica

Lepota grčkih mitova

Niko kao Ahilej

Kliknite za veci prikaz

U svakodnevnom govoru se često može čuti termin „Ahilova peta” za označavanje nečije slabosti. Poreklo ovog izraza seže veoma daleko u prošlost, čak do bogatog sveta grčkih mitova, heroja i bogova opevanih u epovima, kao i nesrećnih junaka vanvremenski upečatljivih tragedija. Iako je veoma lako naslutiti značenje ovog termina, nije loše zaviriti u pozadinu mita iz koga je on izronio i istražiti detaljnije ko je bio Ahil (ili Ahilej), čija se peta i danas pominje.

Prema podacima iz „Rečnika grčke i rimske mitologije” Dragoslava Srejovića i Aleksandrine Cermanović, Ahil je bio sin tesalskog kralja Peleja i boginje Tetide i najveći grčki junak u trojanskom ratu. Tetidi su se udvarali Zevs i Posejdon, ali su se povukli kada su čuli proročanstvo da će boginja roditi sina jačeg od svog oca.

Zato su je prepustili smrtniku Peleju, iako se Tetida protivila tom braku i pokušala da ga izbegne pretvarajući se u razne životinje.

Kada se Ahil rodio najveća briga lepe boginje bila je kako da ga učini besmrtnim. Zato ga je danju mazala ambrozijom, a noću kalila nad vatrom. Jedne noći Pelej je prekinuo ovaj opasan čin i otrgnuo dete iz majčinih ruku, nakon čega se Tetida vratila u dubine more. Prema drugom predanju, majka je potapala Ahila u vodu Stige, kako bi ga učinila neranjivim. Dok je to radila, držala ga je za desnu petu, tako da je jedino ona ostala suva i zbog toga je Ahil samo u taj deo tela mogao biti ranjen.

Nakon Tetidinog odlaska brigu o malom Ahilu preuzeo je plemeniti kentaur Hiron.

On je najpre Ahilu zamenio nožni zglob koji mu je izgoreo dok ga je majka držala u vatri. Kentaur je otkopao kosti džina Damisa, čuvenog po brzini, i umetnuo odgovarajuću kost u Ahilovu nogu. Zato je jedan od nadimaka ovog junaka bio Brzonogi. Ahilov kult je prilično rasprostranjen u Grčkoj, kao i u južnoj Italiji i na Siciliji. Najviše Ahilejevih svetilišta ima na Crnom moru, a najpoznatiji hram podignut njemu u čast nalazi se na ostrvu Leuki. Takođe, ukoliko ste nekada letovali na Krfu, možda ste bili u prelepoj palati Ahileion, koja je ime dobila upravo po njemu. U toj palati možete videti skulpture različitih mitoloških mitova i prepustiti se svojoj mašti.

Ova kratka priča o Ahilu je samo mali deo prelepog mozaika u koji možete zaviriti veoma lako, kroz knjige i lepa putovanja.