Pancevac Online

Broj 4523 · 12.09.2013.

Zdravlje i porodica

Ženske priče

Strpljenje pre svega!

Kratki vodič kroz preživljavanje početka nove školske godine

Kliknite za veci prikaz

Septembar je već uveliko označio početak nove školske godine. Većina dece se ne raduje tome, jer školske obaveze znače mnogo manje vremena za igru, kao i za one aktivnosti i hobije u kojima uživaju u slobodnom vremenu.

Prvacima je ovaj mesec naročito važan jer se prvi put susreću s novim okruženjem, učiteljima, drugarima u razredu, udžbenicima i domaćim zadacima. Roditeljima je takođe teško, jer često ne znaju kako da pomognu detetu da lakše savlada svoj iracionalni strah od škole i novog početka. Zbog toga smo za vas izdvojili nekoliko saveta kako možete da pomognete novopečenim školarcima da se što lakše snađu u novoj situaciji.

1. Smanjite svoja očekivanja Ukoliko već na samom početku opteretite dete zahtevima, vanškolskim aktivnostima i višečasovnim „govorima” o tome zašto je važno da ide u školu i tako stignete do predviđanja njegove blistave budućnosti na vrhu neke multinacionalne kompanije, rizikujete da postignete suprotni efekat. Dete bi moglo da se uplaši od vaših očekivanja, naročito ako zna da vi želite da ono bude najbolji đak u razredu, „osvetla obraz” porodici, bude isto tako uspešno kao stariji brat ili sestra i tome slično. Niko ne može da vam zabrani da očekujete od svog deteta da postigne svoj maksimum – u tome nema ničeg lošeg, samo pokušajte da držite svoje želje pod kontrolom i pustite dete da raste u pravcu u kojem želi i može.

2. Ne ogovarajte učiteljicu Nekada je teško izbeći ovu zamku i mnogi roditelji su previše slobodni kada pred mališanima pričaju o učiteljima (ali i nastavnicima i profesorima). Deca slušaju kako odrasli oko njih omalovažavaju prosvetne radnike i obrazovni sistem uopšte, kako bez imalo poštovanja pričaju o njihovom trudu i zalaganjima i logično je da će ona nakon toga i sama usvojiti sličan stav. Ukoliko postoji neki objektivan problem, rešite ga kao odrasla osoba, razgovarajući s nadležnim licima u školi, ali samo ukoliko su vaše zamerke opravdane. Nema ničeg ružnijeg od prizora roditelja koji se svađa s nastavnikom oko ocene koju je dete zaslužilo, preti ili, još gore, nudi mito. Budite iznad toga i učite dete da ulaže u svoje znanje i veštine.

3. Oslobodite se vlastitih loših sećanja Mnogi roditelji su imali loše iskustvo u školi i zato preterano strepe nad detetom zbog svega što ga čeka. Pokušajte da razdvojite te dve stvari kako ne biste preneli na mališana svoj negativni emotivni prtljag iz prošlosti. Dobro je da se raspitate ko sve ide u isti razred s vašim detetom, da li među tom decom ima nekoga iz vašeg komšiluka i potom napravite malu mrežu podrške.

Sprijateljite se s njihovim roditeljima, pomozite jedni drugima kad god možete, razmenjujte informacije i motivišite decu da se što više druže međusobno.

4. Izbegavajte poređćenja s drugom decom Najveći problem s pomenutom mrežom jeste to što ona nekako prirodno navodi na poređenje mališana u okviru nje. Roditelji ponekad umeju izdvajaju neko „zlatno dete” iz neposrednog okruženja i kritikuju svog mališana govoreći kako ono nije dobro kao taj „genijalac”. Kako bi vama bilo kada bi vam šef na poslu neprekidno govorio „Pera je najbolji zaposleni koga smo imali u našoj kompaniji! Vidite kako je Pera rešio ovaj problem? Kada ćete Vi dobrovoljno skratiti pauzu za ručak, baš kao Pera?” Naravno, omrzli biste tog Peru, a verovatno i svog šefa, a što je najgore i sam posao koji treba da obavljate svakog dana. Logično je da to ne treba da radite svom detetu. Svako ima svoj put i svoj način razvoja.

5. Nagradite dete kad god to zasluži Uvek je dobro uspostaviti male rituale kojima ćete pomoći detetu da se oseća poštovanim i voljenim. Kada nešto dobro uradi ili kada osetite da je umorno i preopterećeno obavezama, napravite kratku pauzu. Povedite ga u kupovinu, nagradite onim što želi i ne zaboravite da se što više smejete kada ste zajedno i da uživate u novoj avanturi. Vaš osmeh, poljubac i pohvala često će učiniti više nego bilo koja zastrašivanja. Opustite se, biće sve u redu, škola je tek počela.