Pancevac Online

Broj 4523 · 12.09.2013.

Kultura

Ivana Markez u galeriji „Boem”

Vedrina u turbulentnim vremenima

Izložba slika i crteža pančevačke umetnice Ivane Markez Filipović otvorena je u sredu, 11. septembra, u galeriji „Boem” u Starčevu. Slikarka je izložila radove koji su nastajali u dužem periodu i predstavljaju presek njenog stvaralaštva.

– Rukovodim se idejama Vasilija Kandinskog koje je zabeležio u eseju „O duhovnom u umetnosti”. Ne bavim se figuracijom nego apstrakcijom i nastojim da rešim sopstveni likovni jezik preko emocija. U ovim turbulentnim vremenima važno je ljudima dati vedrinu i lepe emocije na koje su zaboravili. Mislim da publika može da prepozna poruke koje im šaljem preko slika, jer su one mahom univerzalne – objasnila je Ivana Markez Filipović.

Ova umetnica je na nedavno završenom konkursu Kulturnog centra Pančeva odabrana za urednicu likovnog programa Galerije savremene umetnosti. Kako je rekla, u narednom periodu možemo očekivati odličnu izložbu dečjih radova, Salon Pančeva i mnogo drugih zanimljivih postavki kako u Galeriji savremene umetnosti, tako i u foajeu Kulturnog centra.

Ivana Markez Filipović je diplomirala na novosadskoj Akademiji umetnosti, u klasi profesora Milana Blanuše. Osnivač je škole crtanja za decu „Mali genije” i predsednica udruženja „Svetionik”.

Dragana Mladenović