Pancevac Online

Broj 4523 · 12.09.2013.

Kultura

Magija pančevačkih gitarijada

Rokenrol otet od zaborava

Kliknite za veci prikaz

U okviru obeležavanja pedeset godina rokenrola u našem gradu, Udruženje rok muzičara Pančeva objavilo je kompaktdisk pod nazivom „Gitarijade od 1978. do 1985”. Izdavač tog izdanja je Milorad Ilić, a urednik Tomislav Vagner.

„Udruženje rok muzičara Pančeva je želelo da oživi magiju gitarijada i vrati nas u vreme pet decenija duge rok istorije Pančeva. Imajući u vidu tehnički kvalitet i stanje materijala, ovo izdanje treba shvatiti prevashodno kao dokument jednog doba”, navedeno je na omotu ce-dea.

Urednik izdanja je objasnio da je sačuvan samo deo snimaka, pa se zato nije više bendova našlo na ovom disku. Gitarijade nisu bile samo muzička takmičenja, već i prilika za dokazivanje danas vrsnih muzičara, od kojih su neki karijere započeli baš na binama ispred Doma omladine, u Studentskom ili Mesnoj zajednici Centar.

Na albumu su zastupljene numere dvadeset jednog benda, među kojima su: „Crni petak”, „Cenzura”, „Baš-Čelik”, „Bauk”, „Jo-jo”, „Ledeno hladni”, „Nedelja i prijatelji”, „Neki to vole vruće”, „Proces”, „Pegaz” „Srce zemlje” itd.

Izdavač i urednik ovog kompakt-diska potrudili su se i zabeležili imena svih članova pančevačkih bendova koji su nastupali na pančevačkim gitarijadama. Audio-zapis numera i informacije o bendovima tako su postali nezaobilazno „štivo” za svakoga koga zanima istorija rokenrola u našem gradu.

Dragana Mladenović