Pancevac Online

Broj 4519 · 15.08.2013.

Naslovna

Inicijativa grupe građana

Robinhudovska akcija za opremanje internog odeljenja

Pozivu su se već odazvale brojne firme, preduzeća i građani * Prioriteti su zamena prozora, vrata, podova, adaptacija kupatila i nove instalacije

Kliknite za veci prikaz
Foto: Aleksandar Stojković
Kliknite za veci prikaz

Crni baneri, koje su osvanuli u prošlom broju „Pančevca” na stranama sedam i devet početak su akcije koju je pokrenula grupa građana iz udruženja „Nova EvroPA” za opremanje i adaptaciju Internog odeljenja Opšte bolnice Pančevo. Njihovu, na prvi pogled sizifovsku ideju, već su podržale brojne firme, javna preduzeća i građani. Pripadnici pomenutog udruženja su, pre svega, velike entuzijaste i pokreće ih ogromna energija, inače se ne bi ni upustili u ovakav robinhudovski poduhvat. Oni poručuju da žele da probude građane iz apatije u koju su upali i da im pokažu kako svako može da doprinese i učini nešto za gradsku bolnicu, u kojoj može već sutra da se nađe bilo ko od nas. Kako najavljuju, na najfrekfentnijim mestima biće postavljene kutije u koje će građani moći da ubacuju novac, a pripremaju i šokantne performanse.

Akciju je podržao i direktor Opšte bolnice dr Milan Milić. On je izjavio da sve ideje ovog tipa imaju smisla jer će u određenoj meri obezbediti bolje uslove za lečenje pacijenata.

Uslovi za lečenje katastrofalni

Već je mnogo puta ispričana priča o rekonstrukciji Internog odeljenja, koju bolnica čeka godinama. Ipak, ona malo znači onima koji leže u ovom bloku, kao i zaposlenima. Pacijenti s kojima smo razgovarali imaju samo reči hvale za doktore i sestre, a uslove u kojima se leče ocenjuju kao veoma loše.

– Ovde je katastrofalno. Ne znam šta drugo da vam kažem. Ovakvi prizori veoma loše deluju na psihu.

Jedino što je dobro jeste osoblje i veoma sam zadovoljan tretmanom – rekao je Živojin Pavlov.

Pomoć za bolnicu

Svi građani koje žele da se pridruže akciji mogu da uplate novac na žiro račun broj 84013118761-87, svrha uplate: donacija za Interno odeljenje Opšte bolnice Pančevo, primalac: Opšta bolnica Pančevo.

Rajko Krasić, koji boravi na drugom spratu, kaže da je nezadovoljan hranom, ali i uslovima u kojima se leči.

– Kupatila su ubibože. Nema svetla, a kad odem da se okupam nemam ni peškir gde da stavim. Jedino što imamo jeste klima u sobi, sve ostalo je strašno.

Ni lekarima koji rade na Internom odeljenju nije lako. Ipak, dr Novica Đorđević, kardiolog koji radi na četvrtom spratu, i pomoćnik direktora za internističke grane, navodi da je pacijentima mnogo teže. On kaže da kompletna rekonstrukcija nije moguća bez velikih sredstava, koje treba da obezbedi Vlada Republike Srbije, a zatim da ih uplati pokrajinskom Fondu za kapitalna ulaganja, koji bi novac usmerio ka Opštoj bolnici. Dok se to ne desi, svaka pomoć je dobrodošla.

– Mnogo dobrih ljudi nam je u nekoliko navrata pomoglo i zahvaljujemo svima. Zanimljivo je i da sve više pacijenata, iz zahvalnosti zbog truda zaposlenih sestara, tehničara i lekara, pružaju pomoć našem odeljenju.

Na primer, jedan čovek je kupio dva prozora i vrata, jedan pacijent je zamenio sanitarije u kupatilu, a gospodin koji je nedavno završio lečenje na našem odeljenju popravio je ispucale prozore i obećao da će nam doneti tridesetak ogledala. Pokazalo se da je upravo ovakva, da kažem, sitna pomoć, jedina realna – izjavio je dr Novica Đorđević.

On je u ime pacijenata i zaposlenih izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je Interno odeljenje od dvadeset doniranih klima dobilo smo tri, jer je procenjeno da su instalacije loše. Đorđević je istakao da je mogao da se nađe način za prevazilaženje tehničkih teškoća uvođenjem produžnih kablova i kazao da su u hodnicima na trećem i četvrtom spratu klime neophodne.

Odeljenje ima oko trideset rashladnih uređaja, a da bi normalno funkcionisalo, neophodno je još petnaest.

Obećanja, obećanja...

Novac koji bude sakupljen u pomenutoj akciji biće iskorišćen za rešavanje gorućih problema. Kako navodi direktor dr Milan Milić, najpre bi trebalo zameniti prozore, podove, adaptirati kupatila i popraviti instalacije. Na trećem spratu, na kojem leže najteži bolesnici, situacija je najlošija. Sa zidova otpada malter, vrata su oronula, kupatila gotovo neupotrebljiva, pločice polupane i svuda se oseća miris vlage i čemera.

Već četiri godine u pančevačku bolnicu stižu obećanja da će biti obezbeđen novac za kompletnu adaptaciju Internističkog bloka. Kroz odeljenje je prošlo nekoliko ministara zdravlja, kao i nadležni iz Pokrajinske vlade, i svi su bili zgroženi onim što su videli. Ipak, ni ove godine Pokrajinska vlada, to jest Fond za kapitalna ulaganja, nije izdvojila tri miliona evra, koliko je procenjeno da će koštati kompletna rekonstrukcija Internog odeljenja. Međutim, Fond će ove godine obezbediti novac za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

Za to je neophodno od pet do deset miliona dinara i čim taj novac bude uplaćen bolnici moći će da se raspiše tender za izbor ponuđača.

Paradoks je to što, kako kaže direktor Milić, zbog zakonskih ograničenja opštine u južnom Banatu koje pokriva Opšta bolnica ne mogu da pomažu ovoj zdravstvenoj ustanovi jer je njen osnivač Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Rešenje problema je u rukama države i ne zavisi od pojedinca. Međutim, svako od nas malim poklonom može da pomogne i omogući bolesnim ljudima da se leče na dostojanstven način.

I. Predić