Pancevac Online

Broj 4470 · 06.09.2012.

Društvo

Počela školska 2012/2013. godina

Sve škole su tehnički ispravne

Štrajk upozorenja – časovi trideset minuta

Kliknite za veci prikaz

Sve osnovne i srednje škole u Pančevu počele su da rade 3. septembra. U mnogima je zbog neuspelih pregovora o povećanju zarada između reprezentativnih sindikata i republičke Vlade prvi nastavni dan bio skraćen jer su nezadovoljni prosvetni radnici, u znak upozorenja, skratili nastavu na trideset minuta. Naravno, đaci prvaci su svečano dočekani.

Kao i svake godine domaćini, stariji učenici i nastavnici potrudili su se da prvi dan u školskim klupama 1.296 prvaka provede u igri i zabavi, kako bi se što bolje prilagodili. U srednjim školama slika je bila drugačija – pevanja i igranja nije bilo, samo pozdravni govori direktora za novopridošle učenike. Prema rečima Miodraga Radojkovića, gradskog većnika zaduženog prosvetu, sve škole u gradu tehnički su bile spremne za početak nove školske godine. Radovi u nekim prosvetnim ustanovama još nisu završeni i, prema njegovim rečima, biće uskoro privedeni kraju. Tako na primer još uvek traje rekonstrukcija krova na osnovnim školama u Jabuci i Dolovu, a u školi „Jovan Bandur” uskoro bi trebalo da bude saniran sanitarni čvor.

Privodi se kraju postavljanje video-nadzora u Poljoprivrednoj.

Na inicijativu Gradskog veća, prošlog petka u OŠ „Miroslav Antić” održan je zajednički sastanak direktora osnovnih i srednjih škola kome je predsedavao većnik Radojković. Aktiv direktora ovakvog tipa prerašće u uobičajenu praksu i od sada će se odvijati u zgradi Gradske uprave. Radojković kaže da je tehnički to mnogo pogodnije i da će, zavisno od teme, sastanku prisustvovati i službe lokalnih sekretarijata u čijoj su nadležnosti prosveta i obrazovanje, ali i činovnici urbanizma i javnih preduzeća koji mogu da pomognu da škole u Pančevu i naseljenim mestima funkcionišu normalno.

Prošlonedeljni susret je iniciran kako bi lokalna vlast dobila što jasniju sliku o stanju u školama s pančevačke teritorije. Dosad je za sanaciju i rekonstrukciju utrošeno oko 33 miliona dinara, a može se očekivati da u narednom periodu, najavljeni rebalans donese još nekoliko desetina miliona za popravku oštećenih krovova tokom prošlogodišnjeg snežnog kijameta.

– Za goruće probleme u tri škole gde cure krovovi koji su nastali posle formiranja budžeta za ovu godinu, a pojavili su se u februaru, participiraće se sredstva u narednom rebalansu budžeta, koji se očekuje u septembru mesecu – dodao je Radojković.

Na sastanku je posebno bio interesantan deo koji se odnosio na raspodelu tehnoloških viškova. Pojedinim direktorima nije se svidela ideja da se na takav način uslovljava odabir kadrova jer pojedine škole teže ka tome da u svoje redove dovedu stručnjake koji mogu da zadovolje visoke kriterijume Ministarstva prosvete. To se pretežno odnosi na stručne obrazovne institucije koje u svoje redove žele da dovedu inženjere s praksom u privredi, a ne kadar iz drugih prosvetnih ustanova.

Pored toga, mnogi direktori su se požalili većniku da se pojedini klubovi koji koriste fiskulturne sale za treninge bahato ponašaju i upozoravaju lokalnu vlast da povedu više računa o tome kome se izdaje školska imovina – ne mogu da naplate štetu, pa su prinuđeni da novcem za materijalne troškove saniraju oštećenja.

Z. Stanižan