Pancevac Online

Broj 4470 · 06.09.2012.

Društvo

Održana 13. „Dolovačka štrudlijada”

Njeno veličanstvo štrudla

Kliknite za veci prikaz
Vredne ruke, tajni začini, ukusan kolač

Naše bake su od nemačkih domaćica preuzele tradiciju pečenja kolača, za čiji nadev se najčešće koristi mak, mada ga prave i od oraha, rogača, višanja... Naravno, u pitanju je – štrudla.

U Dolovu se svake godine, prvog septembarskog vikenda održava manifestacija štrudli u čast. Tako je bilo i u subotu, 1. septembra, kada su se u centru Dolova okupili ljubitelji dobrog zalogaja i druženja.

I iza ovogodišnje, 13. „Dolovačke štrudlijade” stoje dame iz udruženja „Dolovke”, koje su uz nesebičnu pomoć lokalne vlasti, kako seoske tako i gradske, te manjih i većih sponzora, uspele da u Dolovo dovedu dvadesetak udruženja, nekoliko televizija i mnogo posetilaca. Sama manifestacija imala je zagrevanje u vidu dana štrudle, koji su još 22. avgusta počeli nizom zanimljivih dešavanja. Bilo je tu izložbi ručnih radova, edukativnih predavanja i degustacija. Sve to imalo je za krajnji cilj da se što bolje promoviše i najavi centralna manifestacija – „Štrudlijada”.

Subotnje druženje počelo od ranih jutarnjih časova uređenjem štandova, dočekom gostiju i prijemom takmičarskih štrudli. Park ispred Doma kulture ubrzo se zašarenio bogatstvom boja kakvo samo vojvođanska raznolikost može da priušti. Dolovkama je u goste došlo 15 udruženja iz okolnih mesta (ali i iz Kladurova iz Istočne Srbije), kao i nekoliko institucija, poput Instituta „Tamiš” i Zavoda za javno zdravlje, koji su podržali priču vrednih dama. Sve je bilo spremno za svečano otvaranje u 10.30, koje su uveličali Saša Pavlov, zamenik gradonačelnika Pančeva, i Branislav Pavlov, predsednik Skupštine MZ-a Dolovo.

Paralelno, na centralnoj bini ispred Doma kulture, upriličen je raznovrstan program. Za neformalni deo manifestacije zaduženi su bili glumac Miroslav Žužić i tamburaški orkestar „Veseli Margićani”, koji su svojom pesmom i šalom razgalili publiku, a predstavili su se i dolovački folkloraši i pojedini vokalni solisti.

Dok se masa zabavljala, žiri je imao pune ruke, tj. puna usta posla. Za ocenjivanje je predato više od 90 uzoraka. Nakon dužeg većanja oko 14 sati proglašeni su ovogodišnji pobednici. Sve tri nagrade za najbolju štrudlu ostale su u Dolovu. Najbolju je umesila je Đurđevka Jovanović, drugoplasirana je bila Zorica Zubović, a treća Nadežda Jovanović. U kategoriji neobične štrudle prva dva mesta otišla su u Dobricu, zahvaljujući Ljiljani Velja i Lidiji Ilić, dok je trećeplasirana bila Dolovka Dragana Marić. U konkurenciji najlepših štandova pobedile su Vojlovčanke iz udruženja „Đetvan”, dame iz Kovačice zauzele su drugo mesto, dok su Kovinke odnele treću nagradu. Za najdomaćicu žiri je proglasio Nadu Brzovan iz udruženja „Dolovke”.

Nakon višečasovnog zanimljivog programa, druženje je nastavljeno u zgradi Mesne zajednice uz muziku, zakusku i, naravno, štrudle.

N. Radonjin