Pancevac Online

Broj 4470 · 06.09.2012.

Društvo

Porodica Gička između bolesti i birokratije

Preživeti delimičnu solidarnost

Primanja nisu dovoljna za kupovinu lekova, a neplaćeni računi se gomilaju

Pančevka Marija Gička koja je obolela od teške bolesti elefantijaze, kaže da je zahvalna što joj je JKP „Grejanje” na predlog Gradskog veća otpisalo dug od 600.000 dinara, zbog koga joj je pretila prodaja stana.

Međutim, ona kaže da nisu tačne tvrdnje iz Gradske uprave koje je tom prilikom čula: da će ona ubuduće moći da plaća usluge ovog preduzeća, jer joj se materijalna situacija u poslednje vreme popravila. Uz to, ona je veoma rezignirana zbog nerazumevanja i nezainteresovanosti na koje je nailazila u Centru za socijalni rad, Ministarstvu zdravlja, pa i kod predstavnika bivše gradske vlasti.

– Finansijska situacija se poboljšala utoliko što pre tri godine nisam imala nikakva primanja, a sada mesečno dobijam nešto manje od 30.000 dinara na ime invalisdske penzije i tuđe nege i pomoći. Kada platim račune za struju, telefon, televiziju i gerontodomaćicu, ostaje mi 360 dinara dnevno. Kako da živim s tim novcem – pita nemoćno Marija.

Njen suprug Steva ne radi jer mu priroda Marijine bolesti ne dozvoljava da je ostavi samu duže do dvatri sata. Marija ne može da ustane iz kreveta već šest godina. U poslednje vreme joj je malo bolje, pošto se bolest ne manifestuje u onako drastičnom vidu kao ranije, ali da bi takvo stanje zadržala neophodni su joj lekovi koji koštaju 450 evra mesečno. Kako to uveliko prevazilazi primanja porodice Gička, Marija je bez ikakve terapije.

Ovo dvoje ljudi se od 2004. greje tako što i po najjačoj zimi uključe jednu cev na kvarcnoj grejalici.

Kažu da je takvo stanje neodrživo i da će morati ponovo da se priključe na daljinski sistem. Međutim, kada je naša sagovornica htela da ostvari pravo na beneficije prilikom plaćanja komunalnih usluga naišla je na prepreke.

– U Centru za socijalni rad su mi najpre rekli da sam zakasnila i da se javim u avgustu, a sada kažu kako još uvek nisu dobili odobrenje od lokalne vlasti.

Osim toga, stalno mi govore da sam zbrinuta i da im nije jasno šta još hoću – priča Marija.

U „Grejanju” su joj svojevremeno savetovali da plati račune tako što će prodati stan i kupiti manji.

Ona je odgovorila kako joj treba zasebna soba zbog prirodeoboljenja. Posebnu muku ova Pančevka ima sa zdravstvenom administracijom pošto u Ministarstvu nemaju sluha za njene potrebe, jer je ona jedini registrovani pacijent oboleo od elefantijaze u Srbiji. Naši lekari ne znaju kako da je leče, a ne dozvoljavaju joj lečenje u inostranstvu. Porodica Gička čeka još jednu zimu sa sve manje nade da će konačno naići na nečije razumevanje.

D. V.