Pancevac Online

Broj 4470 · 06.09.2012.

Puls grada

Poznati Pančevci: Aksentije Maksimović

Buntovni predstavnik srpskog pozorišta

Kliknite za veci prikaz

Srpski kompozitor Aksentije Maksimović rođen je u Dolovu 1847. godine, gde je završio osnovnu školu, dok je gimnaziju pohađao u Sremskim Karlovcima. Još kao dečak postao je poznat po svom talentu, ali i po buntovničkom ponašanju.

Naime, već je u sedmom razredu bio izbačen iz škole jer je komponovao jednu nacionalističku pesmu pod nazivom „Gde je srpska Vojvodina”. Ipak, iza njega je ostao veliki broj kompozicija i pesama kojima se naš narod i danas ponosi.

Od crkvenih, napisao je „Malu liturgiju” i pesme za jutrenje, a između ostalih i muzička dela za pozorišne komade poput: „Milenko i Dobrila”, „Srpski Cveti”, „Smrt kneza Dobrosava” od Matije Bana, „Miloš Obilić” od Jovana Subotića, „Saćurica i šubara” od Ilije Okrugića...

Od kad je osnovano u Novom Sadu 1861. godine, Srpsko narodno pozorište je na svom repertoaru imalo komade koji su uključivali pevanje i muziku.

Razvijajući se, preko uključivanja složenijih oblika, poput operete, pozorište se krajem 19. veka predstavilo i najkompleksnijom muzičkom formom – operom. S obzirom na to da je za vreme te tzv. pionirske dekade muzika bila veoma važna komponenta predstava, tada na pozorišnu scenu stupa Aksentije Maksimović. On je bio zaslužan za veliki doprinos novosadskoj kulturnoj sceni jer je komponovao muziku za sedamnaest predstava.

Maksimović je od 1865. do 1871. godine bio kapelnik u Srpskom narodnom pozorištu, a zatim je u Pragu studirao muziku, gde je i umro 1881. godine.

Kuća u kojoj se rodio i u kojoj je živeo i danas se nalazi u njegovom rodnom Dolovu, u Ulici Dejana Brankova 3.

Objekat je podignut u prvoj polovini 19. veka, a od njegovog prvobitnog izgleda, u potpunosti je sačuvana jedino ulična fasada. Zbog svojevrsnih arhitektonskih detalja ova građevina predstavlja značajno dostignuće narodnog neimarstva.