Pancevac Online

Broj 4470 · 06.09.2012.

Hronika

Obnavljanje bratskih veza sa Solunom

Ekologija – centar saradnje

Obostrana zainteresovanost za projekte recikliranja otpada i za obnovljive izvore energije

Gradonačelnik Svetozar Gavrilović, predsednik Skupštine grada Predrag Živković i Pavle Marković, koji je bio inicijator saradnje sa solunskom opštinom Neapolis, boravili su u zvaničnoj poseti Solunu od 2. do 4. septembra. Cilj ove posete bio je da se saradnja dveju bratskih lokalnih samouprava započeta 1994. oživi, jer je u poslednje vreme potpuno zamrla.

Naši zvaničnici najpre su u ponedeljak, 3. septembra, prisustvovali proslavi Dana opštine, koja je održana na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik, gde su govorili Simos Danilidis, predsednik opštine Neapoli, i episkop Solunski Antimos, s kojima su predstavnici Pančeva nakon proslave razgovarali.

Gradonačelnik Gavrilović i predsednik Skupštine grada Živković sutradan su najpre položili venac na spomenik podignut srpskim vojnicima poginulim na solunskom frontu, a potom su vodili zvanične razgovore s Daniulidisom i njegovim saradnicima.

Predsednik pančevačke Skupštine rekao je da je tom prilikom dogovoreno oživljavanje saradnje u oblastima kulture, sporta i obrazovanja, a izraženo je obostrano interesovanje za zajednički rad na polju zaštite životne sredine.

– Solun nema probleme sa zagađenjem kakvo ima Pančevo, ali njegove stanovnike ugrožavaju luka i vrlo gust saobraćaj. Domaćini su nam predložili zajedničko apliciranje za sredstva evropskog programa „Interreg” koji podstiče saradnju regija u EU i onih van nje – izjavio je Živković.

On je naglasio da su Grci veoma zainteresovani za projekte u vezi s obnovljivim izvorima energije, upravljanjem otpadom i reciklažom, što su teme koje zanimaju i naš Grad. Živković je rekao da će, za početak, odnosi s bratskom solunskom opštinom biti obnovljeni tako što će pančevački osnovci i srednjoškolci ići na odmor u ovaj deo Grčke pod povoljnim uslovima, a neki i besplatno, kao što je to bio slučaj devedesetih godina prošlog veka.

D. V.