Pancevac Online

Broj 4470 · 06.09.2012.

Hronika

Alergije na ubod pčele i ose

Adrenalinska injekcija spasava život

Oticanje delova tela i gušenje znak za alarm * Imunoterapija je trajno rešenje

Kliknite za veci prikaz
Vredni insekti ponekad su i opasni

Tragična smrt našeg sugrađanina od posledica uboda insekta (pčele ili ose) potresla je mnoge Pančevce i naterala ih da se zamisle i obrate više pažnje na ove insekte. Alergije na ubode buba nisu retkost i, ako se ispolje, one podrazumevaju neke promene u navikama.

Odgovor organizma

Jedna od sugrađanki za koju se nedavno ispostavilo da je alergična jeste i petogodišnja Lara. Nju je ovog leta pčela ubola u nogu i odgovor organizma na otrov insekta bio je dramatičan.

– Lara je imala zakasnelu reakciju, tako da je noga počela da joj otiče tek u toku noći. Dobila je i visoku temperaturu, preko 40 stepeni. Sva sreća da me je sin probudio usred noći, pa sam videla da Lari nije dobro. Odmah smo je odveli lekaru i sve se dobro završilo – priča Larina mama Maja Knežević i dodaje da je i prošle godine devojčicu ubo insekt, ali da tada nije imala nikakvu reakciju.

Larini roditelji nisu znali da je ona alergična na ubod pčele, pa nisu mogli ni da je zaštite. Kako za naš list objašnjava alergolog prim. dr Slavica Đurica, znakovi i predispozicije za jake reakcije na ubod uglavnom se ne ispoljavaju, pa alergiju najčešće primetimo kad je već došlo do uboda.

Ambrozija u vazduhu

Suša koja je na sceni mesecima unazad pogoduje ambroziji, pa već nedeljama monitoring polena u vazduhu, koji radi Zavod za javno zdravlje Pančevo, beleži visoke koncentracije polena ambrozije. Veliki broj ljudi je alergičan na ovaj polen, a ovako velike vrednosti, kaže dr Đurica, pojačavaju tegobe kod pacijenata. Uglavnom „strada” respiratorni sistem, pa osobe koje su alergične žale se na svrab, suženje očiju, kašalj i bistru vodenastu sekreciju, a manji broj osoba dobija i osip po telu. Olakšanje stiže već krajem septembra kad ambrozija prestaje da cveta, ali je u jesen pojačano dejstvo grinja, koje opet izazivaju respiratorne smetnje. Već krajem februara, s lepim vremenom, počinje i cvetanje lešnika. Jedina dva meseca kada alergeni u vazduhu nisu povećani jesu decembar i januar.

Ako se na tom mestu javi crvenilo i svrab, reč je o lokalnoj reakciji koja nije opasna. Ukoliko, međutim, dođe do oticanja dela tela oko mesta uboda ili oticanja vrata i gušenja, to ukazuje na anafilaktički šok. Tada što hitnije treba otići lekaru, kako bi se osobi ukazala neophodna pomoć. Kada se već utvrdi da postoji alergija, važno je primeniti mere prevencije, jer svaki naredni ubod nosi sve veći rizik.

– Obavezna zaštita je adrenalinska injekcija, koja se zove „epipen”. Po ubodu insekta osobi se daje jedna trećina injekcije u nadlakticu.

Ako se posle 10-15 minuta ne vidi poboljšanje, ubrizgava se i druga doza. To je prva pomoć, a podrazumeva se da što pre treba otići do najbliže ambulante kako bi pacijent dobio neophodnu terapiju – kaže doktorka Đurica.

Pomenuta injekcija ne može da se kupi u slobodnoj prodaji niti da se dobije na recept i jedino se može naručiti u privatnim apotekama.

Cena „epipena” je skoro 14.000 dinara, a rok trajanja godinu dana, tako da ako imate sreće i ne iskoristite ga ove godine, već sledeće ćete morate da kupite novi.

Izlečenje je moguće

Učestalost alergijskih reakcija na ubod insekata se tačno ne zna, ali se procenjuje da tri odsto cele populacije ima takav problem. Njih najčešće izazivaju insekti koji ubadaju (pčele, ose, stršljeni), a mnogo ređe oni koji ujedaju (muve, buve).

Sistemske (jake) reakcije na ubod insekata mogu se ukloniti i trajno. Jedini način za to jeste imunoterapija koja traje pet godina, a uspešnost lečenja je 95 odsto.

– Terapija se sastoji u ubrizgavanju venuma (otrova) insekta na koji je pacijent alergičan u telo u određenim količinama, postepeno od najmanje do najveće količine, kako bi osoba stekla toleranciju na otrov. Lečenje je izuzetno uspešno, a jedini problem jeste to što dugo traje, pa pacijenti posle nekog vremena odustaju – zaključuje doktorka Đurica.

Lečenje je besplatno uz uput i preporuku alergologa, a radi se jedino na Kliničkom centru u Beogradu. Injekcije se dobijaju na šest nedelja uz prisustvo anesteziologa, spremnu šok terapiju i kiseonik, ukoliko dođe do neželjenih reakcija.

Važno je imati u vidu da je prevencija od vitalnog značaja. Osobe koje su alergične na ubod insekata moraju da paze na svoje ponašanje kako bi smanjile mogućnost da budu ubodene. Tako se ne preporučuje hodanje bosim nogama po travi, nošenje odeće jarkih boja, korišćenje parfema...

Poželjno je nositi duge rukave i koristiti sredstva za odbijanje insekata, a najvažnije je biti odgovoran prema sebi i shvatiti ozbiljnost ove alergije, koja, ako se ne reaguje na vreme, može odvesti u smrt.

I. Predić