Pancevac Online

Broj 4470 · 06.09.2012.

Hronika

Abeceda nege, azbuka lepote

Kako ublažiti dehidrataciju kože

Kliknite za veci prikaz
Piše Bojana Ćorluka, kozmetičarka

Lepota je samo cvet koji će bore progutati”, govorio je Tomas Neš još u šesnaestom veku. I pored operacija liftinga i botoksa to se nije mnogo promenilo ni u dvadesetprvom veku, jer nas oči, vrat i ruke odaju.

Ipak, kako bi koža cvetala, više od svega potrebna joj je voda.

Iako postoji više tipova kože (masna, suva, kombinovana, osetljiva i zrela), s vremenom kod svih nas počne da dominira tip dehidrirane kože. Nažalost, dehidratacija je prirodan proces starenja. S godinama je koža sve tanja, zbog čega voda lakše isparava. Kod muškaraca je to sporiji proces, jer im je koža u startu deblja i zbog toga što oni ne pate od hormonskih promena koje donosi menopauza. Najlakše je slikovito dočarati našu isušenu kožu kao izduvani balon koji kada se napuni vodom puca od jedrine. To znači da veliku važnost treba dati količini vode koju dnevno popijete. Prosečno je to oko dve litre, ali ako je vrućina ili se više znojite, onda je potrebno i više.

Salonski tretman lica hijaluronom daje odlične rezultate kod dehidrirane kože. Tretman je izuzetno prijatan i opuštajući i trebalo bi da se radi u seriji od šest dolazaka, jednom nedeljno. Kućna nega je obavezan pratilac ovog tretmana, kao što bi trebalo da bude i nezavisno od njega.