Pancevac Online

Broj 4470 · 06.09.2012.

Hronika

Požar na farmi „Agroživ” u Crepaji

Izgorelo 7.000 pilića

Prošlog petka, 31. avgusta, oko 19 sati, na farmi „Agroživ” u Crepaji izbio je veliki požar u kome nije bilo povređenih, ali je pričinjena velika materijalna šteta. U objektu veličine oko 360 kvadratnih metara izgorelo je oko 7.000 pilića.

Načelnik pančevačkog Odseka za vanredne situacije Momir Georgijevski zjavio je da je vatra brzo stavljena pod kontrolu i da je zaustavljeno dalje širenje požara. Dodao je i da je goreo deo farme u kome se greju jednodnevni i dvodnevni pilići, kao i to da je pre nego što su vatrogasci ušli unutra eksplodirala jedna od šest plinskih boca koliko ih je bilo priključeno na grejalice. Do požara je došlo zbog neispravnosti jedne od njih, a širenje plamena ubrzala je slama koja je bila u neposrednoj blizini.

Borbu s vatrenom stihijom otežavao je jak vetar, a kada je počela intervencija vatrogasaca, isključena je struja da se vatra ne bi prenela i na susedna tri objekta farme u kojima je bilo između 30.000 i 40.000 pilića.

Podsećamo, posle stečaja „Agroživa” tu kompaniju je početkom decembra 2010. godine preuzeo „Srbijagas”, uz obrazloženje da treba sprečiti da neka od slovenačkih ili hrvatskih firmi za preradu mesa uđe na srpsko tržište.

Zato je nekadašnji džin ponovo uspeo da se za kratko vreme stabilizuje i vrati na nekadašnje pozicije.

Međutim, otkad je kompanija „Matijević” ove godine kupila tri velike farme pilića koje su pripadale „Agroživu”, radnici i sindikati u toj firmi strahuju da će se to negativno odraziti na njihovu proizvodnju i da je taj potez uvod u dezintegraciju proizvodnog sistema i krčmljenje imovine „Agroživa”. Zbog toga su o svemu obavestili republičke i pokrajinske državne institucije i zatražili pomoć kako bi zaštitile proizvodnju i egzistenciju 1.300 radnika koliko ih „Agroživ” sada ima.

Mihajlo Gligorić