Pancevac Online

Broj 4470 · 06.09.2012.

Hronika

Radovi mogu da počnu već sutra

Bolnički krug vapi za sređivanjem

Grad, javna preduzeća i Bolnica na istom zadatku * Sredstva za tu namenu odredila bivša vladajuća garnitura

Kliknite za veci prikaz
Pola miliona, a mnoštvo problema

Sramotno loše stanje dvorišta u krugu Opšte bolnice bio je razlog zbog kojeg su se u sredu, 5. septembra, u njemu obreli dr Dušan Malić, novi većnik za zdravstvo, dr Milan Milić, direktor Bolnice, dr Novica Đorđević, pomoćnik direktora, i predstavnici „Zelenila”, Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva i „Higijene”. Tom prilikom je dogovoreno da se što pre zabrani parkiranje vozila u bolničkom krugu, kao i to da se dvorište uredi, izravna i ozeleni. Budžet, koji je za tu namenu odredio bivši saziv Skupštine grada, više je nego skroman i iznosi 500.000 dinara.

Samo najneophodnije

Svestan da taj iznos ne može da pokrije sve izdatke za sređivanje dvorišta, doktor Milić je predložio da Bolnica dogovori kompenzacije s javno-komunalnim preduzećima, tako što će ponuditi najpovoljnije cene za sistematske preglede zaposlenih. Međutim, tokom konferencije za novinare ispostavilo se da već postoje određene kompenzacije, pa je to pod znakom pitanja.

– Obišao sam mnoge bolnice po Srbiji, ali bolnički krug nigde nije u toliko lošem stanju kao ovaj ovde. Naš cilj je da radovi otpočnu što pre, da se ne radi ništa što je glomazno i predimenzionirano nego ono najneophodnije. Za tako nešto nije nam potrebno ni republičko ministrastvo niti sekretarijat u Novom Sadu, jer ovde postoje kapaciteti za tako nešto. Predlažem rukovodstvu Bolnice da već sutra zabrani parkiranje na ovom, trenutno najvećem besplatnom, parkingu u gradu – zaključio je većnik za zdravstvo.

Direktor „Zelenila” Dragan Katuca ocenio je da će zadatak tog preduzeća biti da do kraja nedelje pošalje inženjere koji će zajedno s direktorom Bolnice odrediti prioritete u uređenju.

– Na osnovu toga ćemo znati da li ima dovoljno sredstava da se ta priča završi. Ako ne, postoje i drugi načini da se Bolnici izađe u susret, bilo kroz kompenzacije ili donacije zelenila i mobilijara – objasnio je Katuca.

Planovi i novac

Darko Todorović, pomoćnik direktorke za komunalne poslove pri JKP-u„Higijena”, rekao je da ta firma ima kapaciteta da brzo odgovori na zadatke, tj. da pomogneu čišćenju dvorišta, ravnanju, postavljanju stubića za onemogućavanje vozila da uđu u krug i postavljanje saobraćajnih znakova. Ljiljana Carić iz Direkcije izjavila je da to preduzeće može da pomogne savetima.

Ona je podsetila da je neophodno da JKP „Vodovod i kanalizacija” sanira šahtove i da se naprave barijere kako vozila ne bi ulazila u dvorište.

Direktor dr Milan Milić rekao je da problem lošeg stanja bolničkog kruga nije od juče, ali da je medicinski deo, odnosno ulaganje u osnovnu delatnost, uvek prioritet u odnosu na uređenje dvorišta.

– Imamo veliko dvorište na površini od pet hektara.

Ostali su tragovi izgradnje hirurškog sektora, a bila je ideja da se u okviru ovih radova i rekonstrukcije Internističkog odeljenja uredi i ceo bolnički krug. Međutim, ovaj projekat je prekinut i problemi su se nagomilali – rekao je direktor Bolnice.

Pitanje „bolničkog parkinga” nastalo je usled činjenice da ima nekoliko kolskih ulaza u dvorište, a dr Milan Milić kaže da dosad Bolnica nije imala sredstava da napravi barijere i rampe. To je bilo u planu, ali uvek manjkaju sredstva.

Trenutno se o izgledu dvorišta staraju dva radnika, koje Bolnica plaća iz sopstvenih prihoda. Osmoro drugih majstora svakodnevno je aktivno na poslovima oko uređenja i popravki u samim objektima. Sve to upućuje na misao da će i nakon uređenja dvorišta, ponovo biti postavljeno pitanje o njegovom održavanju.

D. Mladenović