Pancevac Online

Broj 4470 · 06.09.2012.

Hronika

Intervju: Jozef Levi, ambasador Izraela u Srbiji

Sudbine koje se prepliću

Između Izraela i Srbije postoje velike simpatije i solidarnost * Najveći potencijal za ekonomsku saradnju je u poljoprivredi

Kliknite za veci prikaz
Izrael: bliski odnosi dveju udaljenih zemalja
Kliknite za veci prikaz

Povodom manifestacije „Izrael u Pančevu”, koja će biti održana od 13. do 17. septembra u našem gradu, razgovarali smo s Jozefom Levijem, ambasadorom te države u Beogradu. Namera organizatora je da našim sugrađanima što više približi ovu zemlju, kroz prikaz njene istorije i svakidašnjeg savremenog života. U razgovoru s ambasadorom Levijem obuhvatili smo te, ali i neke druge teme.

PANČEVAC: Vaša ekselencijo, jednom prilikom ste napisali da između naših naroda postoje velike sličnosti. Koliko je važno organizovanje ovakih priredbi za zbližavanje Srbije i Izraela?

LEVI: Ovo je divna prilika da se Pančevci upoznaju ne samo s državom Izrael već i s prisustvom jevrejske zajednice u Pančevu. Oko 60 odsto nas ne živi u Izraelu, a nakon holokausta u Srbiji je preostala tek mala zajednica naših sunarodnika.

Biće ovo sjajna prilika da se ljudi upoznaju s posebnom ulogom koju su Jevreji imali u istoriji srpskih gradova poput Pančeva, kao i s dobrim saživotom koji je generacijama vladao među Srbima i Jevrejima.

Jevreji, Srbi i Romi su u mnogim slučajevima zajedno stradali i bili sahranjivani u istim grobnicama, tako da su naše sudbine uveliko isprepletane. Čak 87 odsto Jevreja u Srbiji je ubijeno, i to je tragična činjenica koja nas prati do danas.

Događaj koji će biti organizovan u Pančevu pokazaće da su oni zajednica kao i svaka druga, koja ima svoj svakodnevni život, radosti, muziku, kuhinju, i to će biti veliki doprinos međusobnom razumevanju. Treba takođe pokazati i veliku našu zahvalnost prema Srbima, kao jednoj od malobrojnih nacija u Evropi kod kojih antisemitizam nikad nije našao plodno tlo.

PANČEVAC: U kojoj meri ćđe prikazivanje svakodnevnog života u savremenom Izraelu doprineti zbližavanju dvaju naroda?

LEVI: Najbolji način za zbližavanje s jednom zemljom jeste upoznavanje svakodnevnog života u njoj. Svi Srbi koji posete Izrael iznenade se sličnostima koje postoje među našim narodima. Zbog toga se mnogi Jevreji koji dođu ovde osećaju kao kod kuće. Među našim zemljama ima veoma mnogo simpatija i solidarnosti, što nije samo stvar balkansko-mediteranskog mentaliteta, već i istorijskih veza između naša dva naroda. Stanovnici Izraela žive pod stalnim bezbednosnim pretnjama, ali uprkos tome oni su poznati po svom nesalomivom duhu, po vrlo kreativnoj kulturi i po bogatom noćnom životu i zato pozivam Pančevce da nas posete.

PANČEVAC: Koliko je jevrejska zajednica u Srbiji važan most u saradnji dveju zemalja?

LEVI: Nakon pogroma koji su počinili nacisti, u Pančevu živi svega 250 Jevreja. Ambasada ima odličnu saradnju s gospodom Montijasom i Singerom, a prilikom posete njihovoj zajednici bio sam iznenađen koliko su aktivni u očuvanju svog identiteta. Ali oni su veoma uključeni i u život lokalne zajednice jer se osećaju kao građani Srbije i sa svojim komšijama imaju dobre odnose. Zahvalni smo što su antisemitski incidenti u vašem gradu vrlo retki, a u Jevrejskoj opštini su nam rekli kako se osećaju sigurno i slobodno, što se danas u Evropi ne sreće često.

Glavni razlozi za to su prirodne simpatije koje postoje između Srba i Jevreja, ali i to što vlasti daju sve od sebe da zaštite Jevreje.

PANČEVAC: Kako ocenjujete današnje odnose Srbije i Izraela?

LEVI: Beograd smatramo jednom od prema nama najprijateljskije nastrojenih evropskih prestonica. Ja sam se ovde vratio jer sam, boraveći u Srbiji kao zamenik ambasadora od 1999. do 2001, spoznao koliko je divan srpski narod. Tada sam često dolazio u Pančevo, sretao se s ljudima i tadašnjim predsednikom opštine (Srđanom Mikovićem prim. aut) i odavde sam poneo veoma lepe uspomene. Međutim, postoji otvoreno i veoma komplikovano pitanje restitucije jevrejske imovine konfiskovane tokom rata. To je najpre moralno, ali i pitanje namirivanja pravde. U Pančevu sam video mesto gde se nalazila sinagoga koja je nekada predstavljala deo panorame grada.

Danas ni sama zgrada ne postoji jer je srušena nakon rata.

PANČEVAC: Nedavno je lokalna vlast donela odluku da taj plac bude vraćđen Jevrejskoj opštini.

LEVI: To je veoma dobra vest i ja zahvaljujem svima koji su doneli takvu odluku. Mislim da će Pančevo biti dobar primer drugim gradovima kad je reč o pokazivanju privrženosti građanima jevrejskog porekla. Nadam se da ću čuti nešto više o tome kada budem posetio Pančevo.

PANČEVAC: Gde vidite mogućđnosti za proširenje saradnje između Izraela i Srbije?

LEVI: Na mnogim poljima, ali pre svega na ekonomskom. Izraelske firme uložile su do sad 1,2 milijarde evra u razne projekte i nastavićeu tom pravcu. U Pančevu je izgrađen „Aviv park”, a znam za još neke planove širenja izraelskog prisustva u vašem gradu. Izraelci ulažu u nekretnine i poljoprivredu. Suša je dramatično pogodila useve u Vojvodini, a izraelske kompanije su razvile sofisticirane metode navodnjavanja koje omogućavaju vrlo visoke prinose bez zavisnosti od kiše. Srbija ima sjajne reke i verujem da bi pametan pristup poljoprivredi pokrenuo ekonomiju. Ja sam veliki poštovalac vaše zemlje i iskreno verujem da bi vrlo lako mogla da hrani centralnu Evropu. Sve zavisi od vas. Niko vas neće sprečavati da steknete uspešnu ekonomiju, jer imate najbolje naučnike, velike umove, divnu zemlju, na kojoj možemo samo da vam zavidimo, i odličnu poziciju u srcu Evrope. Kad sve to uzmemo u obzir jasno je da možete stvoriti uslove za pokretanje ekonomije i izgradnju ugleda u svetu.

Izazovi su veliki, ali je uspeh nadohvat ruke.

D. Vukašinović