Pancevac Online

Broj 4470 · 06.09.2012.

Hronika

Tragedija u naselju „Misa”

Devetnaestogodišnjak poginuo na motoru

Mladić, po svemu sudeći, udario glavom u betonski stub * Nije nosio zaštitnu kacigu * Prošle godine poginulo 70 motociklista u Srbiji

Kliknite za veci prikaz
Vožnja motora završila se kobno

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 4. septembra, u 15.40, u Bosanskoj ulici, na Misi, poginuo je Dušan Soleša, rođen 1993. godine. Istragom će biti utvrđeno šta je uzrok nesreće, a jedino što je poznato jeste to da je on vozio motor i da je u blizini restorana „Arč” pao na asfalt. Povrede koje je zadobio bile su toliko teške da je na mestu ostao mrtav. U Hitnoj pomoći smo saznali i da nije nosio zaštitnu kacigu i da je, po svemu sudeći, udario glavom u betonski stub.

Prema podacima saobraćajne policije, u Srbiji se tokom 2011. godine dogodilo 1.300 saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovali vozači dvotočkaša. Poginulo je njih 70, a povređeno više od 1.200.

Inače, Pančevo spada u grupu srpskih gradova u kojima je najveći rizik od stradanja motociklista u saobraćaju.

Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća u kojima su oni stradali bili su prebrza vožnja, nepropisno preticanje i uključivanje u saobraćaj, neustupanje prvenstva prolaza, kao i nenošenje homologovanih (ojačanih) kaciga koje ublažavaju povrede i posledice padova na beton. Za znatan procenat udesa kobnih za motocikliste krivi su vozači automobila koji nisu uključivali migavce pred skretanje, neoprezno su izlazili iz sporednih ulica ili su se nepažljivo uključivali u saobraćaj s parkinga itd.

Posebno je zabrinjavajuće što dve trećine nastradalih čine mladi do 30 godina.

Ocenjeno je da su oni najugroženija kategorija u saobraćaju i da najčešće stradaju tokom letnjeg perioda, ali i na kraju sezone, tokom septembra i oktobra.

Zbog ovakve i sličnih tragedija koje se, nažalost, često dešavaju na našim ulicama i putevima Auto-moto savez Srbije od 2. do 9. septembra organizuje akciju „Kaciga glavu čuva”. Tokom njenog trajanja motociklistima i vozačima skutera u gradovima širom Srbije koji su članovi AMSS-a biće poklonjeno 500 homologovanih kaciga.

Mihajlo Gligorić