Pancevac Online

Broj 4470 · 06.09.2012.

Hronika

Hitna pomoć

Preopterećenost naše službe

Kliknite za veci prikaz
Piše dr Miroslav Tepšić

Septembar je počeo s visokim temperaturama, a prognoze kažu da će ceo mesec biti topliji od proseka za ovo doba godine. Jutarnji i popodnevni sati su umereniji i dozvoljavaju nam više aktivnosti napolju.

Ipak, trebalo bi i dalje da budemo oprezni, pogotovo kada je reč o unosu tečnosti.

Stariji sugrađani, hronični pacijenti i oni teško pokretni pod većim su zdravstvenim rizicima.

Moždani udar je bio predmet mnogobrojnih naših intervencija i transporta od Opšte bolnice Pančevo do tercijarnih ustanova.

Velike probleme u radu zadavala nam je činjenica da je pančevački skener u kvaru. Svaki ozbiljniji pacijent koji se ovim putem dijagnostikuje morao je biti transportovan do najbližeg skenera u Beogradu. Ako tome dodamo konzilijume, kontrolne preglede, traumatizovane pacijente, one koji se voze na rehabilitaciju u Melence i Stari Slankamen, psihijatrijske pacijente koji se transportuju u Kovin, naše sugrađane koji su se razboleli u udaljenim mestima, kao što su Leskovac ili Podgorica, onda je svakom laiku jasno da ovo ne može da se obavi s tri transportne ekipe. U ovakvim situacijama automehaničar postaje transporter, perač postaje vozač, urgentna ekipa se deli da bi bila transportna, a prekovremeni rad je više pravilo nego izuzetak. Na svu tu muku, neretko se naši zaposleni nalaze u situacijama da im se zabranjuje povratak, sve dok se pacijent dijagnostički ne obradi u drugoj ustanovi. To često traje satima. Za nas koji se bavimo urgentnom medicinom najveća kazna je kada smo zarobljeni u čekaonici neke zdravstvene ustanove i kada se osećamo beskorisno. Za to vreme ostali članovi smene trpe intenzivan stres i napor kako bi obavili poverene im zadatke. Moguće rešenje za rasterećenje naše službe vidimo u formiranju barem jednog transportnog tima u okviru pančevačke bolnice. Svesni smo materijalnih teškoća u kojima je zdravstvo, ali zajedničkim snagama lakše ćemo doći do rešenja.

Mnoge sugrađane je rastužila vest o još jednom gubitku mladog života. Vožnja motociklom završila se tragično za devetnaestogodišnjeg mladića. Nije prilika da donosimo prerane sudove o samom događaju, ali ostaje samo nada da ćemo ređe viđati ovakve nesreće na našim ulicama.