Pancevac Online

Broj 4470 · 06.09.2012.

Hronika

Korak po korak našim gradom

Putem herojske ulice

Kliknite za veci prikaz

Jedna od najdužih ulica u Pančevu jeste Ulica Stevana Šupljikca. Ime je dobila po austrijskom general-majoru i prvom vojvodi Srpske Vojvodine. On je rođen u graničarskoj porodici. U austrijsku vojsku je stupio 1805. godine, a posle stvaranja Ilirskih provincija 1809. prešao je u francusku vojsku i bio ađutant maršala Marmonta. Tokom rata s Rusijom odlikovao ga je francuski car Napoleon Prvi Bonaparta zbog osobite hrabrosti. Ponovo je primljen u austrijsku vojsku 1814. godine. Na Majskoj skupštini Srba u Sremskim Karlovcima proglašen je za prvog vojvodu Srpske Vojvodine i u tom svojstvu je pristupio reorganizaciji jedinica za borbu protiv Mađara.

Vrhovni vojni zapovednik srpskih narodnih odreda postao je 6. oktobra, ali je ubrzo (15. decembra) umro u Pančevu. Sahranjen je u Krušedolu.

Ova ulica se prvobitno zvala Baštenska, ali je njen naziv promenjen 1946. godine i tako je ostalo do dan-danas. Ona povezuje Teslu, Kotež 1 i 2 i Gornji grad. Iako je veoma duga, u njoj nema mnogo značajnih istorijskih i kulturnih objekata.

Na samom početku ulice nalazi se krst do kojeg tokom pravoslavnih praznika dolazi litija iz Preobraženjske crkve. Na postolju krsta naslikani su Sveti Jovan Krstitelj, Paraskeva, Sveti Nikola i Vaskrsenje gospodnje. Preko puta krsta podignut je spomenik u čast crvenoarmejcima i partizanima koji su svoje živote dali za oslobođenje grada 1944. godine. Spomenik je podigla antifašistička organizacija i trenutno je veoma lošem stanju. Pored je i stajalište za gradske autobuse. Nedaleko odatle nalazi nalazi se pivara „Efes Vajfert”.

Staro protestantsko groblje nalazi se nekoliko metara od pivare. Ono je nedavno obnovljeno i otvoreno kao pravoslavno groblje. U kući u Ulici Stevana Šupljikca 1a u Gornjem gradu jedno vreme je živeo vojvoda. U tom objektu je i preminuo.

Iz ove ulice se može izaći na put za Kovin i za Vršac.

A. Baba