Pancevac Online

Broj 4468 · 23.08.2012.

Naslovna

Tema nedelje: Ishrana u pančevačkoj Bolnici

Pacijentima u posetu sa Å¡erpicom

Kvalitet namirnica nezadovoljavajuć * Jelovnike sastavljaju nutricionisti

Kliknite za veci prikaz
Hrana i sokovi obavezan poklon pacijentima

Hrana u pančevačkoj Opštoj bolnici ne razlikuje se mnogo od jelovnika u ostalim zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Bolnički obroci su veoma slični i prave se prema propisanim normativima. Poslednja istraživanja među pacijentima u Srbiji pokazala su da je hrana u bolnicama neukusna, nedovoljna i neprilagođena potrebama bolesnika.

Aleksandra Jović, pomoćnica direktora Opšte bolnice Pančevo za nemedicinske poslove, rekla je da je osnovni razlog za ovako lošu sliku to što je Bolnica primorana da kupuje najjeftinije namirnice.

Za pacijente i pokvareno meso

– Osnovni razlog zbog kog je hrana u Bolnici neukusna jeste loš kvalitet namirnica koje dobijamo. Nabavku hrane finansira RFZO i mi imamo obavezu da sprovedemo tender za kupovinu namirnica i da uzmemo najpovoljnijeg ponuđača, zbog čega kvalitet nije zagarantovan. Često nam se dešava da dobijemo neispravnu hranu, koju moramo da vratimo. Desilo se nekoliko puta da smo dobili meso neprijatnog mirisa, zbog čega smo morali da raskinemo ugovor s dobavljačem i da uzmemo drugog – objašnjava Aleksandra Jović i dodaje da pančevačka Mlekara i Pekara ne učestvuju na tenderu, pa hleb stiže iz Novog Sada, a mleko iz Deča.

Jelovnike svakodnevno sastavljaju dve nutricionistkinje, prema propisanim normativima. Milena Potkonjak, nutricionistkinja u Opštoj bolnici Pančevo, kaže da se meniji pišu prema dijetama i potrebama pacijenata. Tako postoje posebni jelovnici za lake i teške bolesnike, za dijabetičare, za pacijente s Internog odeljenja i za Dečje odeljenje, za koje se hrana posebno sprema. Ona kaže da su obroci pripremljeni prema pravilima zdrave ishrane.

Zdravo, ali nedovoljno

– Jelovnik je raznovrstan i sastoji se od tri obroka i dve užine. Četiri puta nedeljno pacijenti dobijaju meso, dva puta ribu, a nedelja je bezmesni dan. Zastupljeni su i mlečni proizvodi – mleko, jogurt, ponekad sir, a i salate ima svakog dana uz glavno jelo – navodi nutricionistkinja.

Voće se ipak retko nađe na bolničkoj trpezi – svega jednom do dva puta nedeljno. Sporno je i pitanje količine hrane. S tom ocenom se slaže i Aleksandra Jović.

– U budžetu ima dovoljno novca da se poveća količina hrane koju dobijaju pacijenti. Mislim da, kad već nemamo kvalitet, ne moramo da imamo problem s kvantitetom – zaključuje naša sagovornica.

Nutricionistkinja kaže da se jelovnici prave prema normativima koji moraju da se poštuju. Tako, na primer, za doručak pacijenti dobijaju hleb, 20 grama margarina, 60 grama marmelade i šolju čaja ili hleb, jedno kuvano jaje, pavlaku i čaj, dok im se za ručak serviraju supa i glavno jelo (bećarac, pilav, krompir-paprikaš), koje teži 250 grama.

Porodilje na Ginekološkom odeljenju pančevačke Bolnice kažu da su zadovoljne hranom.

– Zadovoljna sam hranom, koja nije ni bljutava ni masna. Iako volim začinjena jela, u ovom trenutku mi prijaju ovi laki obroci – kaže porodilja Danijela Veselinov.

S njom se slažu i njene cimerke, mada, kako smo saznali u porodilištu, upravo je hrana ono na šta se porodilje najviše žale. Kakvi god bili utisci pacijenata, činjenica je da se i dalje u posetu bolesnicima odlazi s punim kesama i šerpicom u ruci.

I. Predić