Pancevac Online

Broj 4437 · 19.01.2012.

Dečja strana

Filmska preporuka

Hajdučka vremena

U zlatnoj eri jugoslovenske kinematografije snimljen je veliki broj sjajnih filmova za najmlađe. Većinom su to tople priče o iskrenom prijateljstvu, poštovanju prema starijima, prvim simpatijama, ljubavi... Mnogi od tih filmova, nažalost, retko se repriziraju. Naša ideja je da starije podsetimo šta su gledali kao mali i da deci preporučimo neka od tih umetničkih ostvarenja.

Kliknite za veci prikaz

Ovaj film iz 1977. godine režirao je Vladimir Tadej, a pored njega, scenario su napisali i Branko Ćopić, Arsen Diklić i Vlastimir Radovanović. Radnja se dešava dvadesetih godina prošlog veka u jednom podgrmečkom selu. Dečaci Baja i Ike s uživanjem slušaju stare ljude koji rado pričaju o prošlim vremenima, bunama, a naročito o hajducima. Kada dođe vreme za početak škole, dečaci su malo tužni, ali će se ubrzo uveriti da i tamo može biti zanimljivo, naročito Baji, koji se zaljubljuje u Veju, pridošlicu iz Like. U međuvremenu i legenda o hajducima postaje stvarnost.

Glavne uloge u ovom zanimljivom filmu tumače Boris Dvornik, Ružica Sokić, Danilo Bata Stojković, Nikola Simić, Slavko Simić...

Stranu pripremio Saša Božović