Pancevac Online

Broj 4437 · 19.01.2012.

Naslovna

Tema nedelje: Prikrivene namere ministra Dulića?

Tajni sastanci u Vladi Srbije

Pančevačka vlast nije uključena u rad tima Ministarstva * NIS plaća izradu studije o kvalitetu vazduha!?

Kliknite za veci prikaz
Iz arhive "Pančevca": Dulić u "Petrohemiji"

Krajem prošle godine, nakon enormnog aerozagađenja koje se dogodilo u Pančevu u noći između 1. i 2. novembra, gradom je kružila nepotvrđena priča da su se u zgradi bivšeg SIV-a 3 održavali tajni sastanci kojima je predsedavao državni sekretar Miladin Avramov, prvi pik ministra Olivera Dulića kada je reč o pančevačkom ekološkom genocidu. Govorkanja su se ispostavila tačnim.

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja oformilo je 21. novembra radnu grupu za izradu projektnog zadatka i elaborata o uzroku i stepenu zagađenja pančevačkog vazduha opasnim i štetnim materijama. Razlog – povećan nivo benzena, toluena, ksilena, azotnih oksida, praškastih materija, amonijaka, čađi i dr. Tim stručnjaka treba da ispita uticaje emisije otrova iz Rafinerije, „Petrohemije” i „Azotare”, ali i iz ostalih izvora zagađivanja na teritoriji grada Pančeva. Pored toga, predmet istraživanja biće i uticaj meteoroloških parametara na kvalitet aerosedimenta u periodu jesen/zima 2011. godine i u proleće ove godine.

Podoban kadar

Zanimljivo je da u novoformiranom ekološkom timu nema predstavnika lokalne samouprave. Pored stručnjaka s Mašinskog fakulteta i iz Centra za hemiju, predstavnika nadležnog republičkog ministarstva i pokrajinskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, među odabranim članovima su i Svetlana Duvnjak (direktorka sektora za ekološku bezbednost u NIS-u), Vesna Nikašević (direktorka Sektora za zaštitu životne sredine u Rafineriji nafte Pančevo), Dragan Zavišić (direktor za korporativnu bezbednost u „Petrohemiji”), Rašeta Iboja (rukovodilac Službe za zaštitu životne sredine u „Petrohemiji”), Jelena Stanković (republička ekološka inspektorka) i Ljiljana Lazić (smenjena direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo).

Ministarstvo je dalo smernice za izradu elaborata o kvalitetu pančevačkog vazduha. Rad treba da se nadoveže na spornu studiju IHTM-a (Centar za hemiju u Beogradu) pod nazivom „Konačan izveštaj o rezultatima ispitivanja uzroka i stepena zagađenja vazduha štetnim i opasnim materijama”, koja je objavljena 2004. godine. Da podsetimo, pre gotovo osam godina stručnjaci te kuće obavili su analizu stanja životne sredine u južnoj zoni i Pančevu i na osnovu toga definisali predlog mera i prioritete u sanaciji najvećih izvora emisije. Rok za izradu novog dokumenta je maj 2012.

ÄŒudan potez

Vladimir Delja, gradski većnik zadužen za zaštitu životne sredine, ističe da je potpuno neprihvatljivo to da u rad navedenog tima nisu uključeni predstavnici pančevačke lokalne samouprave. On ne želi da bilo šta prejudicira, ali kaže da mu je sumnjivo to što radna grupa određuje projektni zadatak, ali i izrađuju elaborat o kvalitetu vazduha u našem gradu. Podseća na 2004. godinu, kada je tadašnje Opštinsko veće odbacilo studiju IHTM-a zato što je u njoj slika kvaliteta aerosedimenta bila ružičasta.

Sve u svemu, jedno je jasno – ministar Oliver Dulić nema poverenje u pančevačku lokalnu vlast. Dobro je zapamtio kada je nekada davno, nakon enormnih zagađenja, dolazio u naš grad i nije uspeo da ovlada situacijom, tj. da ućutka pojedine članove tima za pančevačke ekološke vanredne situacije. Treba istaći da ministar Dulić, posle slučaja novembarskih 1.000 mikrograma benzena, nije našao za shodno da zakaže sastanak iako je 2007. godine potpisan sporazum o zajedničkom delovanju kriznog štaba kada se u Pančevu dogodi hemijski akcident. Posebno iritira činjenica da je glavni čovek u novom Dulićevom timu upravo Miladin Avramov, koji je pre dve godine izjavio da benzen nije opasan.

Naravno, možda je ministar dobronameran. U maju, kada stignu rezultati i preporuke, biće sve mnogo jasnije. Do tada ostaje sumnja da će elaborat koji finansira Naftna industrija Srbije, jedan od glavnih krivaca za loš kvalitet vazduha u Pančevu, prikazati još jednu ulepšanu sliku naše ekološke strave.

Z. Stanižan