Pancevac Online

Broj 4408 · 01.07.2011.

Hronika

In memoriam

Dragoljub Pljakić Pljaka

Kliknite za veci prikaz

Srpska košarka je ostala bez još jednog velikana. Posle duže bolesti, u Beogradu je umro trener Dragoljub Pljakić Pljaka.

Dugogodišnji košarkaški trener, sportski radnik, savetnik, nekadašnji igrač i delegat na košarkaškim utakmicama rođen je u Beogradu 28. avgusta 1937. godine.

S 13 godina je počeo da igra košarku u „Radničkom” na Crvenom krstu, klubu za koji je bio vezan ceo svoj život. Crveni dres je nosio 13 godina, a Ranko Žeravica je počeo da ga sprema za trenera mnogo pre nego što je on i pomislio da se oprosti od aktivnog igranja. Sa 28 godina seo je na klupu prvog tima (kada je Ranko Žeravica otišao u KSJ) i iz svog juniorskog pogona u najbolju postavu prekomandovao je najtalentovanije, među kojima je bio i Miško Čermak, kasnije jedna od legendi naše košarke.

Počeo je kao trener muškaraca i trenirao ih je tokom većeg dela karijere („Radnički”, „Borac” iz Čačka, pančevački „Dinamo”, „Metalac” iz Valjeva i OKK „Beograd”), ali je najveće uspehe ostvario s damama. U „Crvenu zvezdu” je došao 1971. i za tri sezone je osvojio dva šampionata i Kup Jugoslavije. Ipak, titula s košarkašicama „Partizana” 1984. smatra se najvećim uspehom, jer je osvojena u konkurenciji „Montinga”, „Jedinstva”, „Crvene zvezde” i „Ježica”.

Vodio je mušku reprezentaciju na „UniverzijadiЃh u Sofiji 1978. godine, bio je trener ženske nacionalne selekcije na Svetskom prvenstvu u Peruu, učestvovao je u nekoliko akcija plavih juniorki na evropskim šampionatima...

Dragoljub Pljakić je deo svoje uspešne trenerske karijere proveo i u Pančevu.

Vodio je košarkaše „Dinama” u periodu od 1979. do 1981. godine. Tada je „Dinamo” igrao u Drugoj saveznoj ligi „Sever”. Svi igrači i članovi uprave KK-a „Dinamo” iz tog perioda sećaju se Pljake kao beskompromisnog borca za pobedu svog tima, strogog učitelja, ali i trenera koga su voleli i cenili, jer je on bio i njihov drug van terena.