Pancevac Online

Broj 4433 · 22.12.2011.

Naslovna

Gradsko veće usvojilo predlog budžeta za 2012.

Suficit koji će zahtevati rebalanse

Nedostajaće 230 miliona, ali postoji način da se do tog novca dođe * Olimpijski bazen ustupio mesto komunalnoj infrastrukturi * Nove olakšice za privredu, bolji poslovni ambijent

Kliknite za veci prikaz
Naredne godine sve ovo biće pod jednim krovom

Predlog plana gradskog budžeta za 2012. odlikuje opredeljenje za finansiranje izgradnje komunalne infrastrukture u gradu i investicionim zonama nauštrb olimpijskog bazena. Prema onome što je rečeno na sednici Gradskog veća održanoj u nedelju, 18. decembra, od gromoglasno najavljivanog projekta plivačkog centra nije se odustalo, već je njegova realizacija u najvećoj meri pomerena za 2013. i 2014, a naredne godine će za tu namenu biti izdvojeno svega sedam miliona dinara. Nikakvo podrobnije objašnjenje za tu promenu pravca nije dato, ali se moglo nazreti između redova onoga što je za pretprošli broj „Pančevca” rekao Filip Mitrović, pomoćnik gradonačelnice.

Zoran Jovanović, većnik zadužen za finansije, naveo je da je planiran mali suficit budžeta od 34 miliona dinara pošto će rashodi za toliko biti niži od prihoda, koji treba da iznose 4,16 milijardi.

– Princip kojim smo se rukovodili prilikom projektovanja troškova jeste štednja, jer je to jedini pravi odgovor na teškoće koje nam predstoje u 2012. Znamo da nećemo moći da održimo taj suficit naredne godine, ali nam ovakav plan garantuje da i u najgorem mogućem scenariju deficit neće biti veći od zakonom propisanih 10 procenata budžeta – naglasio je Jovanović.

On je dodao da će biti nastavljena politika rasterećenja privrede od lokalnih poreskih nameta zarad stvaranja povoljnijih uslova poslovanja, čak konkurentnijih od onih u susednom Beogradu. Zbog toga je odlučeno da ekološke i komunalne takse ostanu na nivou ovogodišnjih, uz neke nove pogodnosti. Tu spadaju umanjenje iznosa takse na restorane na vodi za čak 12 puta, znatno pojeftinjenje firmarine za auto-škole, škole stranih jezika i slične obrazovne ustanove iz kategorije malih preduzeća, kao i pravo na popust od 20 odsto tokom 2012. za sve obveznike koji poreska davanja prema lokalnoj samoupravi izmire do kraja ove godine.

Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva dobiće iz budžeta 637 miliona dinara za različite projekte, a više od polovine tog novca namenjeno je finansiranju radova u Zmaj Jovinoj, Karađorđevoj i Dositejevoj ulici, ukoliko pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja, prema očekivanjima, ni ove godine ne plati te svoje obaveze. Od preostalog novca biće plaćeni: nastavak rekonstrukcije starog gradskog jezgra, građevinski radovi u Hajduk Veljkovoj ulici, izgradnja ambulante u Ivanovu i prihvatilišta za stare osobe na Kotežu i drugi manji poslovi.

Kredit od 107 miliona dinara za projekte komunalne i sportske infrastrukture, osim pomenutih sedam miliona namenjenih pripremnim radovima na gradilištu budućeg bazena, u najvećoj meri (57 miliona) biće utrošen na Kajmakčalansku ulicu, a ostatak je planiran za izradu projektne dokumentacije za severnu investicionu zonu i „Grinfild 2”.

Javna i javna komunalna preduzeća mogu računati na 470 miliona dinara, ali Jovanović kaže da je već sada jasno da će njima naredne godine biti potrebno još 230 miliona dinara za nesmetano funkcionisanje. On je rekao da će taj novac biti obezbeđen tokom godine kroz rebalanse, a gradska vlast već ima ideju kako će do njega doći. Najviše novca i ovog puta izdvojeno je za ATP (155 miliona), a „Higijena” može računati na 102 miliona dinara. Iz gradske kase RTV Pančevo će dobiti 55 miliona, „Mladost” 62 miliona, a „Zelenilo” pet miliona dinara više, od čega će gotovo polovina biti utrošena za natkrivanje Zelene pijace.

U sledeću budžetsku godinu biće preneto 167 miliona iz 2011. za plaćanje 12 novih autobusa ATP-a koji stižu u februaru, za nastavak radova na Barutani, nastavak izgradnje kanalizacije na Kudeljarskom nasipu i završetak izgradnje reciklažnog centra. Ovaj poslednji projekat je jedan od uslova za početak rada nove deponije.

Uz predlog novog budžeta većnici su usvojili finansijski plan Direkcije i programe rada „Vodovoda”, „Zelenila”, „Higijene” i GSA. Njihovu saglasnost je dobio i predlog odluke o projektima komunalne i sportske infrastrukture. Tim dokumentom je predviđeno da se od planiranog kreditnog zaduženja u visini od 600 miliona dinara samo naredne godine finansiraju komunalne potrebe grada sa 100 miliona.

Poslednja sednica u 2011.

Predsednik Skupštine grada Tigran Kiš zakazao je sednicu tog tela za ponedeljak, 26. decembar. Na poslednjem sastanku odbornika u ovoj godini raspravljaće se o predlogu lokalnog budžeta za 2012. i nekoliko pratećih dokumenata. Među njima su planovi rada Direkcije i najvećeg broja komunalnih preduzeća, kao i odluke o lokalnim taksama.

Predstavnici građana izjašnjavaće se i o izmenama odluke o mesnim zajednicama, novoj ceni taksi prevoza i inicijativi da se od republičke Vlade zatraži novčana pomoć za trudnice i porodilje.

Iako je za dnevni red predloženo samo 16 tačaka, važnost prve od njih garantuje dugačku i polemičku sesiju lokalnog parlamenta.

Preostalih 500 miliona namenjeno je izgradnji olimpijskog bazena na Kotežu 2, s tim da će najveći deo sredstava biti utrošen 2013. (293 miliona) i 2014. (200 miliona dinara).

Jedna od dobrih vesti jeste da će zahvaljujući budžetskoj dotaciji boravak dece u odmaralištu na Divčibarama i u 2012. koštati roditelje svega 3.000 dinara. Biće zamenjeno šest kilometara vodovodnih cevi delovima grada gde je bilo najviše kvarova na mreži, a ljubitelji ekstremnih sportova mogu očekivati završetak staze u Barutani namenjene njihovim egzibicijama. Manje dobra vest odnosi se na očekivanja da će kriza sledeće godine dodatno umanjiti prihode sa gradskih pijaca.

Danilo Bjelica, direktor „Zelenila”, rekao je da će to preduzeće ovaj problem ublažiti odgovarajućom politikom cena zakupa i poboljšanjem ponude trgovcima na buvljaku.

Do kraja godine koja je pred nama na Strelištu treba da „nikne” nova zgrada sa 77 stanova iz programa socijalnog stanovanja, finansiranog novcem Evropske centralne banke.

Od tih stanova, 29 će biti dato u zakup socijalno ugroženim porodicama, a ostali su namenjeni prodaji po subvencionisanim uslovima.

D. Vukašinović