Pancevac Online

Broj 4352 · 04.06.2010.

Naslovna

Konstruktivan dijalog građana i vlasti

Skadarska ulica dolazi na red?

Radiće se kanalizacija, a biće i asfalta. Verovatno. * Ako budu prevareni, građani će nastaviti blokade * Šta o građanskoj neposlušnosti kaže policija

Sastanak predstavnika građana iz Skadarske ulice, gradskih čelnika i rukovodstava pojedinih javnih preduzeća i saobraćajne policije održan je 31. maja u Gradskoj upravi, radi prevazilaženja problema koji su se nagomilali otkako je zatvoren nadvožnjak na Misi. Inicirao ga je Miladin Šakić, većnik zadužen za infrastrukturu i saobraćaj, nakon susreta s građanima „na barikadama”.

Predlog zaključaka

Tom prilikom je zaključeno da je neophodno da se s „Putevima Srbije” postigne dogovor o asfaltiranju Skadarske ulice, da će JKP „Vodovod i kanalizacija” uraditi kanalizacionu mrežu do Prespanske ulice (370 metara) i da će se pobrinuti za nabavku još 13,5 miliona dinara kako bi kanalizacija bila napravljena do kraja ulice.

Jedan od koraka jeste i izrada nove planske dokumentacije za taj deo Kudeljarskog nasipa. Kako je rečeno, sve se to odnosi i na drugu ugroženu i trenutno saobraćajem preopterećenu Kozaračku ulicu.

Ipak, teško je proceniti šta će stanovnici te ulice na kraju dobiti.

Frka je počela kada su uočene pukotine na nadvožnjaku na Novoseljanskom putu, a pravi problemi su nastali kada je taj putni objekat potpuno zatvoren zbog rekonstrukcije.

Pošto je međunarodni saobrađaj mahom preusmeren na Skadarsku i Kozaračku ulicu, okolno stanovništvo je počelo bukvalno da se guši od prašinčine koja se dizala s krajnje neuslovnih saobraćajnica, a uprkos ograničenju brzine i policijskim patrolama, svakodnevno su beleženi primeri nasilničke vožnje.

To je posebno zabrinulo roditelje čija deca idu u školu i vraćaju se iz nje pokraj dugih redova automobila.

Trotoar je u Skadarskoj ulici, kao i mnogo toga uobičajenog, samo misaona imenica.

Ako – onda

Kako su na sastanku rekli predstavnici građana s Kudeljarca, njima nije bilo ni najmanje prijatno kada su prošle nedelje blokirali put i maltretirali običan svet, ali jednostavno nisu imali izbora. Njihovi brojni komunalni problemi nisu od juče i sve je teže naći opravdanje za to što iz godine u godinu nema novca za taj deo grada.

– Nismo došli da vas ucenjujemo, ali se bojimo da ćete nas zaboraviti čim se nadvožnjak završi – rekao je Ljubiša Arsić iz Skadarske ulice.

Ljubiša Nikolić, takođe predstavnik građana, rekao je da ovih dana građani neće blokirati put, ali da će pažljivo pratiti rad nadležnih službi kako bi se uverili u to da su se stvari konačno pokrenule s mrtve tačke. Ako ne bude pomaka, ponovo će izaći na ulicu.

S druge strane, Jovica Milošev, načelnik Odeljenja saobraćajne policije, apelovao je na građane da ne blokiraju saobraćajnice jer policija mora da se pridržava određene procedure, što praktično znači da bi ubuduće u rešavanje konfliktnih situacija mogle da se uključe i specijalne jedinice.

Ako ovaj sastanak nije bio samo tlapnja, do takvog scenarija najverovatnije neće doći.

D. Mladenović