1

Aleksandar Vulin posetio Dom za slepa i slabovida lica u Pančevu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin posetio je juče pančevački Dom za slepa i slabovida lica. On je tom prilikom najavio da će država u skladu sa Zakonom o upotrebi pasa vodiča, koji je donet prošle nedelje, učiniti sve da obezbedi instruktore za obuku i pse vodiče. Takođe, istakao je da će država pomoći ovom domu da otvori centar za obuku pasa vodiča, koji pomažu slepim osobama prilikom kretanja.

VulinVeć smo se obratili nekim stranim zemljama da nam doniraju određeni broj pasa i nadamo se pozitivnom odgovoru. U svakom slučaju, nešto pasa ćemo naći. Da bi slabovida ili slepa osoba koristila psa vodiča, nije dovoljno samo da ima psa već mora da prođe i odgovarajuću obuku i da dobije licencu. To je proces koji ne može biti gotov preko noći – izjavio je Vulin.

Direktorka Doma za slepa i slabovida lica Zorica Božić upoznala je ministra sa uslovima života u toj ustanovi i izjavila da su u poslednjih godinu i po dana prostorije u domu okrečene, izgrađen je plastenik i renoviran paviljon koji nije bio u upotrebi trinaest godina. Inicijativa za izgradnju centra za obuku pasa potekla je od nadležnih iz Doma za slepa i slabovida lica. Zorica Božić je istakla da ustanova ima prostor i mogućnosti za to, ali da im nedostaju sredstva koja bi mogli dobiti preko projekata Evropske unije ili od nadležnog ministarstva.

Pored ministra Vulina, pančevački Dom za slepa i slabovida lica obišli su i Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije, i Vladimir Panin, predsednik Saveza slepih Vojvodine.

I. P.

opsirnije1