1

Aktivnosti udruženja „Prepoznaj u sebi”

Udruženje „Prepoznaj u sebi” trenutno realizuje dva projekta namenjena deci osnovnoškolskog uzrasta. U fokusu programa „Isti = različiti”, koji je finansirao Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, jeste upoznavanje dece iz opšte populacije s njihovim drugarima koji su specifični po nekom svojstvu.

– Primetili smo da postoji mnogo đaka koji boluju od dijabetesa i da je to tabu tema i među decom i među odraslima. Namera nam je bila da se mališani iz takozvane opšte populacije kroz ovaj projekat upoznaju sa decom s nekom vrstom hendikepa. Organizovali smo nekoliko predavanja ne temu dijabetesa, a sprovešćemo i osnovnu obuku znakovnog jezika među petacima u tri pančevačke škole kako bi deca koja čuju naučila taj jezik i mogla da komuniciraju s drugarima koji su gluvi ili nagluvi – objasnio je Rade Mašić, predsednik udruženja „Prepoznaj u sebi”. On je dodao da se ta obuka realizuje i u tom udruženju i da su deca vrlo lepo prihvatila znakovni jezik.

prepoznaj u sebiDrugi projekat, koji su pomogli fondacija „Trag” i Balkanski fond za demokratiju, odnosi se na upoznavanje đaka s decom koja žive s jednim roditeljem, u hraniteljskim porodicama i s mališanima bez roditeljskog staranja. Rade Mašić navodi da deca odlično prihvataju vršnjake koji se po nečemu razlikuju od njih, ali da o tim fenomenima malo znaju jer odrasli s njima ne pričaju o tome.

Udruženje redovno organizuje druženja subotom, od 15 sati, u svojim prostorijama (Ulica Žarka Zrenjanina 33), i ona su besplatna za svu decu. Postoje dramska, likovna i ekološka sekcija, a od 1. maja za učenike četvrtog razreda organizovan je besplatan kurs engleskog i nemačkog jezika.

I. P.