1

Aktivnosti Dnevnog boravka za mlade osobe sa invaliditetom

Centar za socijalni rad Kovačica počeo je da pruža uslugu Dnevnog boravka za mlade osobe sa invaliditetom februara 2017. godine, do kraja godine dnevni boravak finansiran je sredstvima EU, a od tada pa do sada sve troškove dnevnog boravka snosi Opština Kovačica.

Korisnici u Dnevnom boravku dobijaju podršku za razvijanje sposobnosti, a na ovom mestu podstiču i razvoj veština potrebnih za život u zajednici. Pored inkluzivnog džudoa koji treniraju, posvećeni su i izradi dekorativnih predmeta.

Eva Njemček, umetnica iz Kovačice, u dnevni boravak dolazi nekoliko puta mesečno i sa korisnicima stvara razne ukrasne predmete. Do saradnje je kako kaže, došlo spontano kroz razgovor sa Dušankom Petrak, direktorkom Centra za socijali rad Kovačica.
U okviru radionice koja je održana u sredu 4. decembra, izrađivali su dekoraciju koja će se naći na Božićno-novogodišnjem vašaru.
Vreme im je i ovog puta proteklo uz rad i smeh, jer dolazak u Dnevni boravk zaista vole, a jedina želja im je da dnevni boravak radi u dve smene.

Koliko je prisustvo u Dnevnom boravku bilo korisno za same korisnike potvrđuje i defektolog Miliana Kotvaš, koja radi sa korisnicima od početka. Ona navodi da je njihova socijalizacija podignuta na viši nivo, kao i broj aktivnosti u kojim su samostalniji. Njihov veliki uspeh je , ističe, i to što se dvoje korisnika i zaposlilo.