Devojka koja se predozirala tamjanom oseća se bolje

DEVOJKA, DROGASedamnaestogodišnja K. J. iz Pančeva koja je sinoć prebačena na VMA u izuzetno teškom stanju zbog ušmrkivanja nove, izuzetno jake i sve popularnije droge – biljnog tamjana, ili „šarp bluberija”, kako je poznata među mladima, oseća se bolje i nakon ukazane lekarske pomoći je puštena kući.

Kako je „Pančevac” obavešten iz Opšte bolnice Pančevo, sinoć je zatraženo da se njeno prebacivanje na VMA obavi uz pratnju policije.

– Zatečena je u Narodnoj bašti u društvu jednog mladića, koji je takođe bio pod dejstvom te droge, ali je bio svestan i komunikativan. Međutim, za razliku od njega, ona je bila izuzetno agresivna, hiperaktivna i pravila je čudne pokrete rukama, pa je zbog toga prebačena na VMA uz asistenciju policije. Čuo sam da je čak posle toga i tamo bila agresivna, pa je zato morala da bude vezana – izjavio je naš sagovornik, dobro upućen u ovaj slučaj, koji je zatražio da ostane anoniman.

Povodom slučaja trovanja biljnim tamjanom Ministarstvo zdravlja Srbije je 23. februara saopštilo da će proširiti postojeću listu psihoaktivnih supstanci čija je upotreba strogo zabranjena. Ta odluka je obrazložena time da je u poslednjih šest nedelja u Nacionalni centar za kontrolu trovanja, koji se nalazi u prostorijama VMA, primljeno 26 mladih s jakim simptomima trovanja biljnim tamjanom i da su se svi žalili na vrtoglavicu, lupanje srca, povraćanje i izuzetno visok pritisak.

M. G.

opsirnije1