spot_img
MagazinFRANCUSKI SIR NA IVANOVAČKI NAČIN Trudim se da moja proizvodnja ostane ekskluzivna,...

FRANCUSKI SIR NA IVANOVAČKI NAČIN Trudim se da moja proizvodnja ostane ekskluzivna, kakav ukus poželite ja mogu da napravim FOTO

U ušuškanom banatskom seocetu Ivanovo nekadašnji sportski novinar Srđan Stamenković pronašao je svoju novu strast i ispunjenje. Posle burnih promena u svetu medija, ovaj Beograđanin doneo je odluku da napusti užurbani gradski asfalt i svoj život nastavi na imanju svoje bake Olge na kojem danas proizvodi jedinstvene kozje sireve.

Pančevac

Smeštena među prostranim zelenim poljima koja sežu sve do obale Dunavca, farma koza „Olga“ predstavlja pravu oazu mira i spokoja. U ovom prelepom okruženju svaki putnik namernik ima priliku da uživa u degustaciji jedinstvenih kozjih sireva, okružen netaknutom prirodom. Međutim, ova farma nije samo mesto gde se prave izvanredni sirevi, već je I priča o hrabrosti, promeni i strasti koja može procvetati čak i na najneobičnijim mestima.  Uz čašu hladnog domaćeg soka od zove i dasku punu primamljivih mirisnih sireva, domaćin Srđan je ispričao kada je došao na ideju da pređe na selo i uspostavi jedinstvenu vezu sa zemljom i životinjama.

Sa beogradskog asfalta na vojvođansku zemlju

Srđan je bio dugogodišnji sportski novinar u Beogradu. Kada je ostao bez posla, morao je da nađe novo zanimanje kako bi preživeo. Tada je odlučio da napusti medije i gradsku vrevu, pređe na selo u kuću svoje bake, i postane farmer. Tako je nastala farma koza „Olga“, porodično imanje za odmor, razonodu i degustaciju kozjih sireva.

Pančevac

“Ovo, isprva, nije bio moj izbor. Nakon što se list za koji sam radio privatizovao, došlo je do masovnih otpuštanja i ja sam ostao bez posla. Bio sam primoran da tražim novo zanimanje i tada sam prelomio i odlučio da se preselim u Ivanovo, na imanje svoje bake. Tu sam sponatno počeo da se bavim uzgojem koza i pravljenjem sira”, otkrio je Srđan.

Učenje kroz izazove

Prelazak iz sveta novinarstva u svet kozarstva nije bio nimalo lak i jednostavan za Srđana, ali njegova spremnost da se suoči sa izazovima svakodnevnog života na farmi doprinela je njegovom uspehu u preispitivanju sopstvenih granica.

Pančevac

“Nema dodirnih tačaka između novinarstva i stočarstva. Uzgoj koza je za mene jedno potpuno novo iskustvo, verujte da sam prvi put pipnuo kozu kada sam je kupio. Sve mi je bilo novo, učio sam i grešio u hodu, a to i dalje činim. Sezona jarenja je najuzbudljivija u svemu, posebno kad jarići počnu da ispoljavaju karakteristike. Neki su divlji i ostaju divlji, a neki su mazni”, otkriva Srđan.

Umetnički pristup sirenju

Srđanov pristup proizvodnji sireva govori o njegovoj želji da bude jedinstven, a njegova otvorenost prema eksperimentisanju zaslužna je za raznovrsne ukuse i teksture mlečnih proizvoda koje pravi.

Pančevac

“Stalno nešto novo probam, tako sam i došao do proizvodnje nekih neobičnih sireva kao i novih tehnika u sirenju. Trudim se da moja proizvodnja ostane ekskluzivna, to znači da svako ko se javi može reći kakav ukus je zamislio, i ja ću to napraviti. Smatram da ne postoji nemoguća kombinacija sireva I začina,
samo treba naći pravu meru”, objašnjava Srđan.

Francuski sir na srpski način

Belper Knole, Halumi, Mramorni kačkavalj, Sir sa lavandom, Sir sa orašastim plodovima i pivom, Sir sa aronijom…samo su deo bogate ponude farme koza „Olga“ u Ivanovu. Ipak, postoji jedan sir na koji je Srđan posebno ponosan jer predstavlja ličnu priču o strasti, trudu i hrabrosti da se napusti poznato i istraži nepoznato.

Pančevac

“Na svojoj farmi pravim Ševr, ekskluzivni francuski sir od kozjeg mleka koji sam dodatno obogatio začinima. Ono što ovaj sir čini posebnim je njegova sposobnost da očara sva čula. Njegova tekstura varira od kremaste do čvršće, omogućavajući širok spektar načina konzumacije. Ševr se može seći na tanke kriške koje se tope u ustima, ili namazati na hleb, otkriva Srđan.

Ne želi da širi proizvodnju jer hoće da sačuva kvalitet

Srđan je svestan da uzgoj koza zavisi od mnogobrojnih faktora koji su često nepredvidivi, ali on želi da ostane posvećen samom procesu proizvodnje kako bi očuvao kvalitet sireva.

Pančevac

“Jedan od ciljeva je da napravim malo, vrhunsko stado koza koje će davati najkvalitetnije mleko za sireve. Svestan sam da budućnost moje farme zavisi od raznih faktora. Recimo, ove promene vremena su naša stvarnost i jedino što mogu je da promenim sortu koza. Alpine lošije podnose vrućine, zato
mešanje sa kozama iz toplijih predela može da pomogne. Ja ne težim širenju proizvodnje, to mi nije ideja. Ono što hoću je da očuvam postojeći kvalitet mleka i autentičnost svakog sira”, naglašava Srđan.

Preporuka najbolja reklama

Povezanost sa lokalnom zajednicom i potrošačima igra ključnu ulogu u njegovom poslovanju. Srđanovi sirevi stekli su popularnost putem usmenih preporuka, a farmu koza „Olga“, posetioci
često koriste kao mesto za opuštanje i druženje.

(Pančevac/A.Vugrinec)

UPOZNAJMO OKOLINU KROZ DRUŽENJE U PRIRODI Društvo kampera nautičara ljubitelja prirode ugostilo decu i njihove nastavnike u Ivanovu! FOTO

 

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

OVO JE SEĆANJE NA ČUVENOG PANČEVAČKOG MAJSTORA Josif Veber – inovator precizne mehanike

Nekada su lepi, unikatni džepni, a potom ručni satovi bili vid prestiža. Onda je došlo vreme serijske proizvodnje časovnika i zidnih satova, a s...

KADA VEĆ ISCRPITE SVE OPCIJE KOD SVOG LEKARA Ambulanta za terapiju bola radi utorkom! Evo šta vam je...

Kada bol neprestaje i remeti san i fukcionisanje osobe vreme je da poseti ambulantu za terapiju bola koja se nalazi na prvom spratu Specijalističkog...

SREĆNO, DEČACI! Sjajan uspeh mladih Pančevaca: Brća Vuk i Aljoša Kanački šahisti o kojima će se tek pisati!

Pančevo se već decenijama diči dostignućima svojih sugrađana u šahu. U gradu na obali Tamiša organizovani su veliki svetski turniri, državni šampionati, a ova...

KO ZNA PASULj DA SPREMA, NE DRMA GA TREMA Papci, svinjski repovi i sastojci tajni

Prošlo je vreme tokom kog su svi izbegavali da kuvaju u kući: čak i pod klimom je bilo nepodnošljivo toplo. Dobro, pravila se sporadično...