spot_img
MagazinTAJNA STAROG ALBUMA! PREPOZNAJETE LI LICA SA FOTKI Mira, Vladan, Bela! Potraga...

TAJNA STAROG ALBUMA! PREPOZNAJETE LI LICA SA FOTKI Mira, Vladan, Bela! Potraga za njihovim potomcima traje 3 decenije! Zna se samo da je srpska porodica iz Sarajeva

Među crvenim koricama starog foto-albuma ispričana je istorija jedne sarajevske porodice. Uspomene su sačuvane ali potraga za potomcima traje pune tri decenije.

Danijela Mrda, direktor Arhiva BiH, za portal Filter otkriva priču o albumu koji već trideset godina čeka vlasnike. Na molbu direktora Istorijskog arhiva Užice, Željka Markovića, sa nama deli podatke u nadi da ćemo zajedno pronaći potomke sarajevske porodice, piše portal Filter.

Filter

Priča počinje u ratom zahvaćenom Sarajevu. Stari foto-album ležao je zaboravljen u podrumu jedne zgrade na Marin Dvoru. Tu ga je slučajno pronašla Dušanka Šepić koja je odlučila sačuvati nečije upomene verujući da će album predati u prave ruke.

Dušanka je živela u zgradi na Marin Dvoru a kada se nakon rata, nakratko vratila, tražeći svoje, nabasala je na nečije uspomene. U zabačenom delu podruma ugledala je stari foto-album. Znala je samo da ta porodica nije živela u njenoj zgradi. Pošto su ostali stanari već napustili zgradu, a ne znajući čiji je album i kako je tu dospeo, uzela ga je s nadom da će kasnije pronaći vlasnike. Ratni vihor je odveo u Srbiju a nakon dugogodišnjih pokušaja da sazna čiji je album, odlučila je da posao traženja prepusti drugima.

Album je dala svom bratu Miloradu Misailoviću koji se za pomoć obratio Istorijskom arhivu u Užicu. Direktor užičkog arhiva Željko Marković je još 2017. godine zatražio pomoć medija u Srbiji u širenju priče o albumu. Raspitivali su se, nastojali saznati bilo šta ali nikakve informacije o vlasnicima albuma do danas nema.

Filter

Stari foto-album je zapravo svedočanstvo o skoro veku života jedne porodice u Sarajevu. Na osnovu fotografija zaključak je da je reč o tada dobrostojećoj srpskoj porodici. Sve počinje slikama starog Sarajeva i to još od 1878. godine. Uglavnom su tu fotografije članova porodice sa upisanim imenima, ali nigdje u albumu nema prezimena. Kada pravite porodični album vjerovatno ne razmišljate da će i taj podatak jednoga dana nekome zatrebati… Ipak je to album vaše porodice.

U njemu su fotografije više generacija jedne porodice. Pominju se Mira, Vladan, Bela. Zabeleženo je da se Mira rodila 1936. godine a Vladan 1940. Jedan muškarac iz te porodice bio je u vojsci u Novom Sadu 1939. godine, a ispod fotografije jedne lepe devojke koja je zabeležena 1932. piše “Mis akademika”.

Tu su i sli­ke sa ven­ča­nja, za­tim one sa uli­ca Sa­ra­je­va, Ko­nji­ca, Ce­lja, sa le­to­va­nja u Ši­be­ni­ku, Her­ceg No­vom, Ul­ci­nju. Slika­li su 1937. i svoj luk­su­zni auto­mo­bil. Po­mi­nje se u jed­nom pot­pi­su se­lo Pe­tro­vi­ći na Tre­be­vi­ću…

Filter

Na poslednjoj fotografiji upisana je 1967. godina. Na fotografiji je već pomenuta Mira sa jednom starijom ženom.

Verujemo da će se među čitaocima ovog teksta pronaći neko ko na osnovu iznesenih podataka može znati o kojoj porodici je riječ. Dušankina želja je tog ratnog dana, kada je napuštala Sarajevo, bila da sačuva tuđe uspomene. Ostvarimo njenu želju i pomozimo da skoro vek porodičnih uspomena konačno nađe svoje potomke.

Filter

Ukoliko imate informacije koje nam mogu pomoći, javite na mejl citajfilter@gmail.com.

Pisati možete i direktoru Arhiva BiH Danijeli Mrda, koja je sa nama podelila ovu priču direktor@arhivbih.gov.ba

(Pančevac/Čitajfilter/Mira Kostović)

SREBRNE ODBOJKAŠICE KOD PREDSEDNIKA NA PRIJEMU Vučić će primiti reprezentativke u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika republike!

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

OVO JE SEĆANJE NA ČUVENOG PANČEVAČKOG MAJSTORA Josif Veber – inovator precizne mehanike

Nekada su lepi, unikatni džepni, a potom ručni satovi bili vid prestiža. Onda je došlo vreme serijske proizvodnje časovnika i zidnih satova, a s...

KADA VEĆ ISCRPITE SVE OPCIJE KOD SVOG LEKARA Ambulanta za terapiju bola radi utorkom! Evo šta vam je...

Kada bol neprestaje i remeti san i fukcionisanje osobe vreme je da poseti ambulantu za terapiju bola koja se nalazi na prvom spratu Specijalističkog...

SREĆNO, DEČACI! Sjajan uspeh mladih Pančevaca: Brća Vuk i Aljoša Kanački šahisti o kojima će se tek pisati!

Pančevo se već decenijama diči dostignućima svojih sugrađana u šahu. U gradu na obali Tamiša organizovani su veliki svetski turniri, državni šampionati, a ova...

KO ZNA PASULj DA SPREMA, NE DRMA GA TREMA Papci, svinjski repovi i sastojci tajni

Prošlo je vreme tokom kog su svi izbegavali da kuvaju u kući: čak i pod klimom je bilo nepodnošljivo toplo. Dobro, pravila se sporadično...