spot_img
Pančevo u slikamaULICE U PANČEVU: SOKAČE! Svedok istorije

ULICE U PANČEVU: SOKAČE! Svedok istorije

Ulica Sokače pripada teritoriji Mesne zajednice Centar, a prostire se od Vojvode Radomira Putnika do Trga kralja Petra I.
Nekoliko puta kroz istoriju je menjala svoj naziv.
Pre 1891. godine zvala se Jungfer Gasse, odnosno Devojačka ulica.
Od 1891. do 1918. imala je trojezični naziv: na mađarskom Gizela utcza, na nemačkom Gizella Gasse i na srpskom Gizelina ulica.
Blažena Gizela Bavarska (984–1065), poznata još i kao Gizela Ugarska, kao supruga prvog mađarskog kralja Svetog Stefana Mađarskog (975–1038) bila je prva mađarska kraljica.
Kažu da je živela uzorno i pobožno, a Rimokatolička crkva ju je 1975. proglasila blaženom.
Njeno ime, ovog puta samo na srpskohrvatskom, ulica je nosila i kratko posle Prvog svetskog rata, od 1918. do 1921, a onda je preimenovana u Vilzonovu.
To je učinjeno u čast 28. predsednika SAD Vudroa Vilsona (1856–1924), čije se ime u ono vreme pisalo sa „z”.
Vilson je na Mirovnoj konferenciji u Parizu posle Prvog svetskog rata odigrao ključnu ulogu u određivanju granica Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.
Iako poražena, Austrougarska je želela da zadrži sve teritorije, uključujući Bosnu, za šta je imala veliku podršku Vatikana. Sveta stolica je u svim sporovima i ratnim sukobima otvoreno držala stranu Austrougarskoj. Krfska deklaracija o ujedinjenju jugoslovenskih naroda koju su u julu 1917. potpisali srpska vlada i Jugoslovenski odbor izazvala je ogorčenje Vatikana. U mirovnoj noti pape Benedikta XV objavljenoj 1. avgusta 1917. zahtevano je da se očuva Austrougarska i da se na Balkan vrati stanje kakvo je bilo pre balkanskih ratova. Robert Lansing, državni sekretar SAD, uspeo je da ubedi predsednika SAD Vilsona da odbaci mirovnu notu Vatikana, tvrdeći da papin predlog nije pošten i da ne sadrži ništa novo, da je zanemario pitanje Belgije, obnovu Poljske, obeštećenja za razaranja naneta Francuskoj, Belgiji, Srbiji i Crnoj Gori.
U tome je značajnu ulogu imao i Mihajlo Pupin. Pošto su ga Amerikanci i predsednik Vilson veoma cenili, Pupin je bio ličnost preko koje je jugoslovenska delegacija uticala na predstavnike SAD. Angažovan je u svim pitanjima granica, posebno u onim prema Italiji i Austriji, a odigrao je i izvesnu ulogu u odlučivanju o granici prema Mađarskoj.
Za vreme nemačke okupacije (1941–1944) današnje Sokače zvalo se Enges Gasse – Uska ulica.
Od oslobođenja 1944. do 1953. godine Sokače se zvalao Lenjingradska ulica.
U Drugom svetskom ratu nemačke jedinice potpomognute italijanskim i finskim trupama napale su jako dobro utvrđene sovjetske pozicije oko strateški važnog Lenjingrada u SSSR. To je označilo i početak višegodišnje agonije za milione civila i vojnika.
Opsada Lenjingrada je trajala 872 dana, od septembra 1941. do 27. januara 1944. godine, a za to vreme živote je izgubilo preko 800.000 stanovnika ovog grada, što je činilo 40 procenata gradske populacije. Ukupne žrtve su prešle broj od 1.500.000 stradalih. Ako tome dodamo i preko 2.500.000 ranjenih, jasno je o kakvoj se katastrofi radilo. Decenije su bile potrebne da se ovaj nekadašnji carski grad, koji danas znamo kao Sankt Peterburg, oporavi od ratnih trauma i razaranja. Danas u ovom popularnom turističkom centru vodiči prilikom upoznavanja turista s gradom, naročito tokom kišnih dana, upozoravaju turiste da se sklone od stabala u brojnim velikim parkovima, jer se u njima i danas, osamdeset godina kasnije, nalaze zaostali geleri koji privlače munje.
Zbog sukoba između Tita i Staljina, i zategnutih odnosa između Jugoslavije i Sovjetskog Saveza, 1953. godine ulici je uzeto „rusko” ime i u zvaničnu upotrebu uvedeno ono kojim je u narodu uvek nazivana – Sokače.

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

IZLIVANJE VODE NA KOTEŽU 2: Pokidale se cevi, uskoro se očekuje saniranje.

U Kikindskoj ulici na Kotežu 2 došlo je do izlivanja vode zbog radova na sanaciji toplovoda. Pokidale su se cevi, uskoro se očekuje saniranje. Bez...

HEROJ RADNIČKE KLASE Đorđe iz Zrenjanina osvojio 620.000 dinara u POTERI

U sinoćnjem kvizu „Potera“ jedan takmičar oduševio je gledaoce, Jovana Memedovića, ali i tragača Milana Bukvića. Taj čovek je Đorđe Jović, iz Zrenjanina, koji...

U SRBIJI DAN ŽALOSTI U SREDU, 27. SEPTEMBRA: Povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji

  Vlada Republike Srbije proglasila je, na današnjoj vanrednoj sednici, 27. septembar 2023. godine za Dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji. Vlada Srbije...

KRISTIJAN SAVIĆ (16) DRUGI PUT ŠAMPION ŠVEDSKE Bori se sa 2 godine starijim, a svaku pobedu slavi sa...

Kristijan Nikola Savić (16) postao je ovih dana po drugi put juniorski šampion Švedske u ful kontaktu, kategorija K-1. Tako je ovaj mladić srpskog...

ELEKTRODISTRIBUCIJA PANČEVO: Isključenja struje za sredu, 27. septembra

Zbog planiranih radova na električnoj mreži u sredu, 27. septembra, bez struje će biti potrošači u Starčevu, Omoljici, Banatskom Brestovcu i Vršcu. Starčevo 09:30 - 10:15...