POGLAVARI SPC I MPC ODRŽALI ZAJEDNIČKU SLUŽBU U OHRIDU Patrijarh Porfirije odlikovan Ordenom Svetog Klimenta Ohridskog prvog reda

16:07

05.06.2023

Podeli vest:

printscreen/RSE

Poglavari Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), Porfirije i Sefan, služili su danas zajedno liturgiju u crkvi Svete Sofije u Ohridu.

Tom liturgijom je obeležena godišnjica uručivanja akta Sabora SPC o davanju autokefalnosti MPC-OA, čime okončan 55-godišnji spor dve crkve.

Na toj službi je najvljeno vraćanje u MPC-OA Pravoslavne ohridske arhiepiskopije (POA) koja je poslednje dve decenije bila deo SPC.

Makedonski mediji podsećaju da je Sinod SPC 20. maja odlučio da se POA Jovana Vraniševskog koji je od 2002. egzarh svih eparhija SPC u Severnoj Makedoniji, dodeli kanonski otpust i da se ona integriše u MPC-OA.

Iako ovo pripajanje i raspuštanje crkve Jovana Vraniškoskog nije ozvaničeno na liturgiji, patrijarh SPC Porfirije je to nagovestio u govoru na liturgiji, a potvrdio je i vladika MPC Timotej koji je medijima rekoa da bi bi Sinod MPC-OA trebalo da održi sastank 20. juna o pridruživanju POA.

„Biće sinodska sednica i to ćemo zvanično objaviti. Odluka postoji, ali nije verifikovana. Služba potvrđuje pripajanje, ali bi to trebalo da bude zvanično potvrđeno na Svetog arhijerejskog Sinoda u punom sastavu, koja će se održati 20. ovog meseca“, rekao je Timotej.

Sveti arhijerejski Sinod MPC-OA odlikovao je patrijarha SPC „Ordenom Svetog Klimenta Ohridskog prvog reda“, objasnivši da je to zbog „iskazane ljubavi (Porfirija) prema našoj crkvi“.

Izražavajući zahvalnost zbog nagrade, patrijarh Porfirije je posle liturgije rekao da je „ispunjen radošću što je danas u Ohridu, u prelepom hramu Sv. Sofije“, uz napomenu da je u toj crkvi srpski patrijarh služio i pre 100 godina.

(Pančevac/Kurir)

STOTINE VERNIKA ISPRATILO MOŠTI SVETOG VLADIKE NIKOLAJA Iz Beograda će biti vraćene u njegovu zadužbinu kod Valjeva! Patrijarh: Crkva postoji zato što smo mi stvoreni za večnost!

STOTINE VERNIKA ISPRATILO MOŠTI SVETOG VLADIKE NIKOLAJA Iz Beograda će biti vraćene u njegovu zadužbinu kod Valjeva! Patrijarh: Crkva postoji zato što smo mi stvoreni za večnost!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.