OVU BILjKU IZ BANATA VOLE U SLOVAČKOJ I DOBRO JE PLAĆAJU Mišo Hromčik: Mak nije teško uzgajati, ali nosi veliki rizik! VIDEO

08:27

21.02.2024

Podeli vest:

G.J.

Selo Padina kod Kovačice poznato je poslednjih godina po proizvođačima maka. Jedan od prvih koji je počeo da se bavi ovim poslom je Mišo Hromčik koji zajedno sa bratom Mirkom mak uzgaja na 36 hektara.

– Još moj deda se bavio uzgajanjem maka, pa onda otac i ja sam samo proširio proizvodnju i obnovio mehanizaciju. Mak nije teško uzgajati, ali nosi veliki rizik. Pre setve neophodno je dobro pripremiti zemljište i onda strepite dok ne nikne, jer seje se plitko i nije dobro ako nakon toga bude suša, ali ne prijaju mu ni velike padavine – ističe Mišo.

GJ

Sve što proizvede, a ove godine imaće zajedno sa bratom oko 36 tona maka, Mišo izvozi u Slovačku. Od njih uzima i seme i po njihovim standardima i uzgaja ovu industrijsku biljku koja se koriosti u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

GJ

– Već pet godina sarađujem sa Slovacima. Od njih uzimam posebnu sortu maka koja se pokazala kao veoma dobra za ovo naše peskovito zemljište i na taj način imam i obezbeđen plasman. Zadovoljan sam, jer sve što se dogovorimo tako i bude. Cenu određuje berza i trenutno je 2 evra po kilogramu, što je dosta dobro. Nemam zamerki iako se radi sve kako treba može i da se zaradi – kaže Mišo koji ima svoju ručno rađenu sejalicu i kombajn za mak.

GJ

On je pomogao i svom mlađem komšiji Janu Sojaku da počne sa uzgajanjem maka, koji je imao problema sa plodoredom. Jan ga uzgaja na manjim površinama i planira da ih narednih godina postepeno i povećava.

– Slučajno sam počeo ovim poslom da se bavim. Imao sam problem sa kukuruzom i hebricidima i odlučio sam da posejem novu kulturu zbog plodoreda i odlučio sam se za mak. Jeste malo rizičnije da li će se sve isplatiti, ali za sad je dobro. Ova godina je pogodovala maku, bilo je dovoljno kiše, ali sad je već malo i preterala, pa postoji opasnost i da se pojave neke bolesti koje mogu umanjiti prinose – kaže Sojak.

 

GJ

Berba maka u Padini koja se uzgaja na više od 100 hektara počinje početkom jula i odmah se pakuje i transportuje na inostrano tržište,a najveći deo završi u Slovačkoj.

RIZNICA ZDRAVLJA: Osim što su izuzetno ukusne, trešnje usporavaju starenje i čuvaju vitku liniju

(Pančevac/GJ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.