KONKURSI GRADA PANČEVA I NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLjAVANjE Podrška za pripravnike, javne radove i početnike u biznisu

13:01

29.05.2023

Podeli vest:

Grad Pančevo
Pančevo i Nacionalna služba za zapošljavanje i ove godine odvojili su sredstva za pomoć poslodavcima koji su spremni da prime radnike na stručnu praksu, tj. pripravnički staž ili za obavljanje javnih radova, kao i za početnice/početnike u biznisu. Prva dva konkursa otvorena su do kraja juna, a treći do utroška sredstava, a najkasnije do sredine septembra.
Poslodavci koji žele da dobiju finansijsku podršku za organizovanje stručne prakse imaju još nešto više od mesec dana da se prijave na konkurs koji su raspisali Grad Pančevo i Nacionalna služba za zapošljavanje. Na ovaj konkurs mogu da se prijave i sami nezaposleni koji prvi put stiču pripravnički staž ili uslov za polaganje stručnog ispita.
Kako bi se stvorile jednake mogućnosti za učešće i ravnopravan tretman žena i muškaraca u oblasti rada, predviđeno je da prioritet imaju žene, a i osobe sa invaliditetom, kao i Romi i mlađi od trideset godina. Broj podržanih lica na stručnoj praksi zavisi od broja već zaposlenih kod poslodavca, ali treba imati u vidu da stručna praksa ne podrazumeva zapošljavanje. U skladu s tim, od države srednjoškolci neposredno dobijaju po 22.000, oni s višom školom po 24.000, a visokoobrazovani po 30.000 dinara za nadoknadu troškova i putne troškove. Poslodavci koji dobiju sredstva na „Javnom pozivu poslodavcima za učešće u realizaciji mere aktivne politike zapošljavanja stručna praksa u 2023. godini” mogu da računaju na finansijsku podršku najduže dvanaest meseci u slučaju kada se program sprovodi u skladu sa zakonom. A kada se praksa sprovodi na osnovu internog akta o organizaciji i sistematizaciji, Grad program finansira u trajanju do šest meseci za treći i četvrti, do devet meseci za šesti (180 ESPB), kao i do dvanaest meseci za šesti nivo kvalifikacija (240 ESPB).
Javni radovi za humanitarni rad, infrastrukturu i životnu sredinu
Program javnih radova namenjen je prvenstveno za teže zapošljiva lica i nezaposlene u stanju socijalne potrebe, kao i radi očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti nezaposlenih i ostvarivanja određenog društvenog interesa. Prihvaćeni javni radovi u okviru ovog konkursa jesu oni u oblasti socijalne zaštite i humanitarnih delatnosti, održavanju i obnavljanju javne infrastrukture, kao i u održavanju i zaštiti životne sredine i prirode.
I u ovom slučaju prioritet imaju žene, osobe sa invaliditetom, Romi i mladi do trideset godina života, a u javnim radovima isključivo, pored ovih kategorija, mogu da učestvuju ili oni koji nisu završili srednju školu, ili koji posao traže duže od osamnaest meseci, teže zapošljiva lica, radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći. Maksimalna dužina trajanja javnog rada je četiri, a minimalna dva meseca, a maksimalna naknada iznosi 28.000 dinara mesečno, uz pripadajuće poreze i doprinose. Poslodavac istovremeno dobija i nadoknadu za organizovanje javnih radova. Pravo da učestvuju imaju pokrajina i lokalna samouprava, javne ustanove i javna preduzeća, privredna društva, preduzetnici, zadruge udruženja koja imaju status pravnog lica. Svi zahtevi se podnose kod Nacionalne službe za zapošljavanje, a potrebna dokumentacija i obrasci mogu se preuzeti ili na sajtu Grada ili Nacionalne službe. Oba konkursa su otvorena do 30. juna.
Podstrek za početak biznisa
Što se tiče subvencija za samozapošljavanje početnika u biznisu, konkurs će trajati do utroška sredstava, ali ipak najkasnije do 15. septembra. Mogu da učestvuju svi oni koji će se zaposliti u nekom obliku tek osnovanog preduzetništva ili novoosnovanom privrednom društvu, ali je bitno i da spadaju u kategoriju teže zapošljivih lica, kako stoji u tekstu konkursa „Javnog poziva za dodelu subvencije za samozapošljavanje početnicima/početnicama u biznisu u 2023. godini”. Uslov za prijavljivanje je i završena obuka za razvoj preduzetništva po planu i programu obuke Nacionalne službe za zapošljavanje ili druge odgovarajuće organizacije.
Subvencije u vrednosti od 150.000 do 500.000 dinara mogu se koristiti isključivo za nabavku opreme, mašina, repromaterijala i rezervnih delova, adaptaciju prostora i plaćanja poreza i doprinosa u prvoj godini poslovanja (maksimalno za tri meseca). Ali pomoć se, između ostalog, ne daje za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i registraciju individualnog poljoprivrednog gazdinstva, zadruge, taksi prevoz, menjačnice, igre za zabavu i na sreću, ugostiteljske delatnosti za pružanje usluge ishrane i pića, udruženja građana, za promotivne aktivnosti, obuke i putovanja, nabavku potrošnog materijala; motornih vozila…
Vodiće se računa da radi postizanja rodne ravnopravnosti bude uključeno što više žena u krugu odabranih, naravno ukoliko su pre toga ispunile osnovne kriterijume iz javnog poziva. Prednost imaju i mladi do trideset, a zatim i stariji od pedeset godina života, viškovi zaposlenih, lica bez kvalifikacije i niskokvalifikovani, osobe sa invaliditetom, Romi, radno sposobni korisnici socijalne pomoći, dugoročno nezaposleni, žrtve porodičnog nasilja i dr. Bitno je da podnosioci zahteva imaju u vidu da u slučaju da im bude odobrena ova subvencija moraju da obezbede jednog žiranta (jemca). Pored toga, imaće dužnost da učestvuju i u „Programu za podršku početnicima u biznisu (pravno-finansijsko savetovanje u poslovanju)”. Javni poziv na ovom konkursu otvoren je do utroška sredstava, a najkasnije do 15. septembra.
(Pančevac/Grad Pančevo)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.