POSLOVANJE NAFTNE INDUSTRIJE SRBIJE: Ubrzana energetska tranzicija

14:39

25.05.2023

Podeli vest:

NIS

Rezultati poslovanja NIS-a u prvom kvartalu 2023. godine prezentovani su nedavno predstavnicima stručne javnosti i investitorima u Poslovnom centru NIS-a u Beogradu. Rezultate poslovanja predstavio je zamenik generalnog direktora NIS-a i direktor Funkcije za finansije, ekonomiku, planiranje i računovodstvo Anton Čerepanov. Prema njegovim rečima, Naftna industrija Srbije u prvom kvartalu 2023. godine, odnosno od januara do marta, poslovala je dobro i ostvareni su postavljeni prioriteti – očuvano je uredno snabdevanje tržišta svim vrstama derivata i nastavljena je modernizacija NIS grupe.
– U kapitalne projekte u prvom kvartalu 2023. godine NIS je uložio 6,5 milijardi dinara, što je za 71 odsto više u odnosu na investicije realizovane u istom periodu prošle godine, i time započeo novi ambiciozni investicioni ciklus. Najveći deo sredstava plasiran je u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i u dalju modernizaciju Rafinerije nafte Pančevo, ali i maloprodajne mreže NIS-a – istakao je Čerepanov ovom prilikom.
Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, izjavio je da su u 2023. godini u fokusu kompanije bile investicije i dalja modernizacija NIS-a u svim segmentima poslovanja – od istraživanja i proizvodnje nafte i gasa do razvoja projekata u oblasti elektroenergetike.
– Pored toga, ostajemo posvećeni urednom snabdevanju tržišta i našem doprinosu energetskoj stabilnosti Srbije. Za oba prioriteta smo postavili dobre osnove u prvom tromesečju ove godine, što nam omogućava da se istovremeno posvetimo ubrzanju energetske tranzicije NIS grupe i realizaciji projekata unapređenja zaštite životne sredine – rekao je Tjurdenjev, generalni direktor Naftne industrije Srbije.
Kada je reč o operativnim pokazateljima, ostvarena je ukupna proizvodnja od 282,8 hiljada uslovnih tona nafte i gasa, dok je obim prometa naftnih derivata iznosio 908,9 hiljada tona. U navedenom izveštajnom periodu u Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je ukupno 956,5 hiljada tona sirove nafte i poluproizvoda, što je šest odsto više nego u prvom kvartalu 2022. godine. Čerepanov je rekao da iako je NIS grupa u prvom kvartalu 2023. godine ostvarila dobre finansijske rezultate, oni su očekivano slabiji u poređenju sa ostvarenjima iz prvog tromesečja prošle godine, zbog pada cena nafte na svetskom tržištu i smanjenja potražnje u odnosu na uporedni izveštajni period. U prvom kvartalu 2023. godine prosečna cena barela nafte tipa „brent” bila je 81,3 dolara, što je čak 20 procenata manje u odnosu na prosečnu cenu u istom periodu prethodne godine. U skladu s tim trendovima, NIS grupa ostvarila je neto dobit od 11,7 milijardi dinara, što je 25 odsto manje u poređenju s periodom januar–mart 2022. godine. Pokazatelj EBITDA iznosi 19,9 milijardi dinara, odnosno 22 odsto manje u poređenju s rezultatom ostvarenim u uporednom izveštajnom periodu. Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 50,3 milijarde dinara.

(Pančevac/Z.Stanižan)

ZAJEDNIČKI PROJEKAT POKRAJINSKE VLADE I KOMPANIJE NIS: Bolji uslovi za štićenike Dečjeg sela „Dr Milorad Pavlović”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.