spot_img
PANČEVOSeloPREPORUKA STRUČNJAKA POLJOPRIVREDNICIMA Ječam sve više skreće pažnju visokim prinosima

PREPORUKA STRUČNJAKA POLJOPRIVREDNICIMA Ječam sve više skreće pažnju visokim prinosima

Visokim prinosima ječam je zavredeo pažnju paora i doveo do povećanja površina na poljima u južnom Banatu.
Za strninu koja je od davnina korišćena za ishranu ljudi, a danas se najviše upotrebljava u proizvodnji slada za pivo i u ishrani stoke, sa uslovima promene klime otvara se prostor da zameni jedan deo kukuruza u koncentrovanoj hrani za stoku.
Proizvođač treba da bude spreman na promenu
S tim u vezi master inženjer poljoprivrede Bogdan Garalejić, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo Istraživačkog razvojnog instituta (IRI) „Tamiš”, navodi da se ječam odlikuje stabilnim prinosom s veoma malim oscilacijama u poređenju sa pšenicom.
– Podaci o gajenju ječma, kao jedne od najstarijih žitarica u istoriji čoveka, datiraju od pre pet-šest hiljada godina, još iz perioda kamenog doba i civilizacija od današnje Turske do Kine. Korišćen je kako u ishrani ljudi, tako i stoke, pa i kao mera za dužinu i težinu, a bilo ga je i na starorimskom novcu – kaže Garalejić.
On navodi da se površine u Srbiji kreću od 90.000 do 110.000 hektara, a u južnom Banatu se procenjuju na između 2.000 i 4.000 hektara.
– Prinos ozimog ječma je najčešće na nivou pšenice, ali ima godina kada je veći i uglavnom je stabilniji. Kao žitarica po značaju u svetu zauzima četvrto mesto, iza pšenice, pirinča i kukuruza. Seje se na svim kontinentima od severa Evrope do Novog Zelanda, pa i na nadmorskim visinama do 4.000 metara. Kada je reč o ishrani ljudi, daje loš kvalitet hleba, pa se najčešće koristi oljušten, kao kaša. Osnovna je sirovina u industriji piva, jer se od njega proizvodi slad, koji daje specifičan ukus i aromu. Za ishranu stoke koristi se u vidu zrna, u zelenom stanju i kao senaža. Najčešće se meša sa stočnim graškom ili grahoricom, kada je u pitanju zelena masa. Zrno je visokokvalitetna koncentrovana hrana prvenstveno u tovu svinja, sa sadržajem proteina do 16 odsto i najboljim aminokiselinskim sastavom – ističe ovaj stručnjak.
Odgovaraju mu sva ovdašnja zemljišta
Ječmu u južnom Banatu odgovaraju sva zemljišta izuzev onih zabarenih i slatina, a po vremenu setve razlikuju se ozimi i jari.
– Ozimi ječam je robusniji, sa više zelene mase, duže je vegetacije od jarog, ali u odnosu na ozimu pšenicu vegetacija je kraća i ranije se žanje. Setva mu je u našim uslovima u periodu od 1. do 15. oktobra. Količina semena je manja u odnosu na ozimu pšenicu i kreće se od 300 do 450 zrna po metru kvadratnom, što je 150–170 kilograma po hektaru, a kod hibridnih i do 90 kilograma. Klija na nižim temperaturama, čak i na 1-2 stepena Celzijusa, i ne zahteva u tom periodu više vlage u zemljištu. Ima slabije razvijen koren, ako ga poredimo sa pšenicom, ali izraženo bokorenje i najčešće s poštovanjem vremena setve jedna semenka daje od pet do sedam biljaka i isto toliko klasova. Obrada zemljišta za ječam obavlja se tanjiranjem ili redukovano, što je najzastupljenije na ovom području za strna žita – navodi Garalejić.
Savetodavac napominje da su zahtevi za hranom, kada je reč o fosforu (P) i kalijumu (K), slični ozimoj pšenici, uz jednu značajnu razliku kod azota (N).
– Primena azota mora biti umerena do maksimalnih 80 kg/ha za hibridni ječam, 60 kg/ha za stočni ječam i daleko manja i kontrolisana za pivski ječam. Nekontrolisana i prekomerna upotreba azota dovodi do bujnosti i poleganja, što snižava prinos i otežava žetvu, uz gubitke. Kako azot gradi proteine, oni u pivskom ječmu ne smeju preći sadržaj od 10 odsto, jer preko te granice ječam ide za stočnu hranu. Manje je otpornosti na niske temperature (– 10 do – 12 °C) u odnosu na pšenicu i zato se poštovanjem roka setve ta otpornost povećava. Prolećni porast je intenzivan i raniji, a od svih žita najotporniji je na sušu – ističe master inženjer poljoprivrede.
Prema njegovim rečima, ječam klasa ranije od ozime pšenice i svojim dugačkim ili kratkim klasom sa dugačkim osjem, zelenom stabljikom i listovima stvara sliku zelenog mora ispod plavog neba.
– Po klasama se razlikuju višeredi ječmovi sa šest redova zrna, gde svaki usek vretena klasa ima tri zrna, što je karakteristično za stočne ječmove, a drugi su sa dva reda zrna, gde je na useku plodan samo jedan cvet i imamo jedno zrno, što je odlika pivskih ječmova – rekao je Garalejić.
Pogodan i za plodored
Ranije je proizvodnja ječma bila zastupljena najviše na državnim poljoprivrednim imanjima zbog koncentracije farmi, a danas je zastupljen na poljima kompanija koje imaju stočarsku proizvodnju, gde se koristi kao zelena krmna masa za senažu ili za zrno. Svoje mesto zauzima i kod pojedinih manjih proizvođača koji su ga uvrstili u plodored, jer je izuzetno dobar predusev za sve okopavine.
– Preporučuje se za površine i kod proizvođača korenastog povrća, jer posle ječma u zemljištu ostaju hemijska jedinjenja koja imaju nepovoljno dejstvo na nematode i neke patogene, koji napadaju povrće, što se zove alelopatija i ima pozitivan efekat. Nije dobar predusev ozimoj pšenici, ali se može sejati dve godine zaredom. Žetva je obično od sredine juna i to je prva strnina koja napušta polja. Slama je gruba, osje je nazubljeno i neprijatno na dodir, te se slama ne koristi kao prostirka u štalama, ali je treba usitniti i ostaviti na parceli kao organsko đubrivo – ističe savetodavac.
Kada je reč o agrotehnici, IRI „Tamiš” je sa svojim savetodavcima dostupan poljoprivrednicima, kako u oblasti ratarstva, tako i u vezi s merama zaštite od bolesti i štetočina, a komunikacija je direktna (na poljima), putem poruka ili društvenih mreža.
– Na našem oglednom polju imamo i veliki broj sorti ječmova. Oni se mogu videti na polju, ne samo za „Dan polja” nego i u različitim fazama rasta i razvića tokom vegetacije. Pored savetodavne službe, i Prognozno-izveštajna služba redovno prati pojave štetnih organizama i bolesti, o čemu obaveštava poljoprivrednike preko sajta i poruka.
Ozimi ječam daje sigurnost u proizvodnji i u prihodima
Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo iz IRI „Tamiš” Bogdan Garalejić ističe da u okolnostima promene klime i nesigurnosti proizvodnje pojedinih jarih okopavina ozimi ječam, pored uljane repice i ozime pšenice, predstavlja sigurnost u proizvodnji i u prihodima.
– Sve je više firmi koje ugovaraju proizvodnju i imaju obezbeđen plasman ječma. Sortiment je domaći i uvozni, a i proizvodnja semena se na našem terenu povećava. Agrotehnički nije toliko zahtevan, ali traži i određeno znanje, koje olakšava samu proizvodnju. To omogućava da u pravo vreme i odgovarajućim sredstvima proizvodnju održimo bez obzira na ćudi prirode, na šta nemamo uticaj ili smo je svojim uticajem okrenuli protiv nas – poručuje Garalejić.
(Pančevac/J.Filipović)

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

DOM KULTURE „3. OKTOBAR“ BANATSKO NOVO SELO: Koncert prijatelja 2. juna od 20 časova! FOTO

Dom kulture "3. Oktobar" iz Banatskog Novog Sela, u petak 2. juna sa početkom u 20 časova organizuje koncert folklornih ansambala. Na koncertu će učestvovati: -...

NOVA RASA U SRBIJI Ovo je banatski magarac! Zoltan Budai: Jako su mirni i inteligentni i jedu sve...

Naučni projekat sproveden u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica" koji je istraživao magarce, utvrdio je da se osim balkanskog, na našim prostorima gaji i -...

PRVENSTVO SRBIJE U MMA BORBAMA: Pančevac Bojan Drinić je novi šampion države!

U sportskoj dvorani „Ranko Žeravica” na Novom Beogradu održano je Prvenstvo Srbije u MMA borbama, na kome se klub MMA akademija Pančevo, koju predvodi...

IZ UDRUŽENJA GRAĐANA KAČAREVO – OPŠTINA Zamire komunalni razvoj mesta! Tri decenije bez kapitalnog investiranja

Članovi Udruženja građana „Kačarevo – opština” održali su 25. maja prvi skup s meštanima ispred zgrade Mesne zajednice. Tema je bila brži komunalni razvoj...

BEZ SAOBRAĆAJNIH UDESA U DANU ZA NAMA: Deca se i dalje najčešće javljaju zbog temperature i prehlade

U protekla 24 sata u Službi za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja Pančevo, pomoć je zatražio 41 sugrađanin, od čega petoro dece. Stariji sugrađani su...