MIROVIĆ SE SASTAO SA PORTELI: Dalje jačanje saradnje Vojvodine sa francuskim regionom Il de Frans

17:44

18.05.2023

Podeli vest:

Pokrajinska vlada

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas potpredsednicu regiona Il de Frans i gradonačelnicu grada Tavernija Florans Porteli, sa kojom je razgovarao o daljem jačanju veza u oblastima privrede i kulture s akcentom na predstavljanju poljoprivrednih potencijala naše pokrajine u partnerskim regijama u Francuskoj.

„Pokrajinska vlada je poslednjih godina ostvarila izuzetnu saradnju sa institucijama i agencijama iz regiona Il de Frans i Departmana Valdoaz. U našim odnosima se vidi iskreno prijeteljstvo i posvećenost konkretnim projektima“, istakao je Mirović i dodao da je u toj saradnji najagilnija bila Privredna komora Vojvodine, koja je realizovala brojne ugovore.

Pokrajinska vlada

Predsednik je naglasio da je jačanje saradnje Srbije i Francuske na nacionalnom nivou rezultovalo time da se kroz direktne investicije francuskih kompanija otvore brojni pogoni u Vojvodini i čitavoj Srbiji.

„U sferi ekonomske saradnje nismo još uvek dovoljno iskoristili tradiciju srpsko-francuskih veza, i u tom pogledu postoji prostor za intenziviranje saradnje i nove investicije“, rekao je predsednik Mirović.

Mirović je naveo da Vojvodina i Novi Sad, osim što su centar razvoja poljoprivrede, sve više postaju centar visokih tehnologija, pre svega informacionih.

Florens Porteli je istakla da Francuska i Srbija i AP Vojvodina imaju mnogo prostora za saradnju i realizaciju konkretnih projekata.

„Poljoprivreda je jedna od oblasti gde to na najbolji način možemo ostvariti i zato stojim na raspolaganju za promociju poljoprivrednih potencijala Vojvodine na teritoriji afričkih zemalja gde Francuska ima tradicionalno prisustvo i uticaj“, izjavila je potpredsednica Porteli.

Pokrajinska vlada

Na sastanku održanom u Pokrajinskoj vladi Igor Mirović i Florans Porteli saglasili su se da saradnji u oblasti kulture treba posvetiti mnogo više pažnje, kako kada je reč o sferi umetnosti i predstavljanju Vojvodine francuskoj publici, tako i kroz gostovanje francuskih umetnika u našoj zemlji.

U regionu Il de Frans živi 11 miliona stanovnika, najveća je i najbogatija regija Francuske. Taverni je opština u severozapadnom predgrađu Pariza, u Departmanu Valdoaz. U Valdoazu se nalazi osam industrijskih zona koje su namenjene kompanijama visoke tehnologije.

Sastanku je prisustvovao i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

VLADA POVEĆALA PREMIJE ZA MLEKO I SUBVENCIJE PO GRLU STOKE: Ukupan iznos za premije za mleko u ovoj godini biće 15 milijardi dinara

NOVA ODLUKA VLADE SRBIJE: Usvojen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

(Pančevac/Pokrajinska vlada)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.