VRANE SU PTICE KOJE PAMTE LICA LJUDI: Dragiša je poznavalac ove vrste i otkriva nam zašto one napadaju baš u maju! FOTO

12:58

18.05.2023

Podeli vest:

RINA.rs

Nakon što su zabeležena dva slučaja napada vrana na ljude, svako graktanje sa drveta veliki broj građana osluškuje sa strepnjom. Bake neretko u šetnju više ne idu bez kišobrana i štapa, kako bi se u slučaju eventualog napada odbranile od ovih ptica.

Međutim, poznavalac i ljubitelj ptica, Dragiša Petrović, otkriva zašto se baš u maju dešava da vrane napadaju i da li ima realnog razloga za strah.

RINA.rs

– U ovom perodu njihovi mladi polako stasavaju da izađu iz gnezda, neki koji su sposobniji ostaju na višim granama, ali neki i padaju. Vrane imaju prirodan nagon ka zaštiti svojih mladunaca, kao i svaki roditelj, stoga ako vide da se neko približava, da li čovek ili neka životinja one kreću ka tome. Međutim, one se prvo oglašavaju graktanjem i u najvećoj većini slučajeva samo nadleću tu svoju potencijalnu opasnost. Vrlo, vrlo retko zaista i napadaju ljude. Ukoliko i nanesu neke povrede u pitanju su manje ogrebotine, kaže Petrović.

On dodaje da ljudi svakako moraju da povedu računa, ukoliko čuju pojačano graktanje ili vide mladunče ovih ptica u blizini, da ih zaobiđu u širem luku kako se ne bi desilo da ih nadleti neka vrana.

RINA.rs

– One su jako inteligentne ptice. Smatra se da one pamte i lica jer ih doživljavaju kao pretnju, pa se može desiti ako su iznad vas nadletale jednom u odbrani svog mladunca, da to mogu učiniti i opet. U svakom slučaju, sve su to slučajevi koji se ne dešavaju često i nepotrebno je građane „huškati“ protiv ovih ptica, jer retko napadaju, i nikada to ne čine prve, već samo kako bi odbranile svoje potomstvo. Ne treba širiti paniku, samo apelovati na ljude na malo više opreznosti, ističe Petrović.

RINA.rs

Prirodno stanište vrana su šume i rečne doline, ali u potrazi za hranom one sve češće naseljavaju gradska područja jer im je tu hrana lako dostupna. Jedu bačene ostatke hrane, a vrlo lako mogu da otvore kante za otpatke i posluže se. Nemaju velike kandže i kljun, i uprkos strahu koji se širi i narodnim verovanjima, vrane i nisu toliko opasne ptice.

(Pančevac/RINA)

JAKE EKSPLOZIJE U KRAGUJEVCU I BATOČINI: U selu Gradac se uništava preko 50 bombi, poziv građanima da ne paniče!

NEVEROVATAN SNIMAK IZ SARAJEVA: Medved luta centrom grada, nadležni organi ga prate i drže pod kontrolom! VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.