SRPSKA LISTA: Napad na srpsku decu u Ugljaru je posledica antisrpske retorike režima Aljbina Kurtija

16:37

17.05.2023

Podeli vest:

Foto: printscreen/ Pink

Srpska lista najoštrije je danas osudila sinoćni incident u Ugljaru kada su nepoznate osobe koje su govorile na albanskom jezikom pucale iz vozila u pokretu u pravcu srpske osnovne škole u Ugljaru, u čijem dvorištu su se u tom trenutku nalazila srpska deca.

Iako u ovom napadu nijedno od dece nije povređeno, takav čin izazvao je strah i uznemirenost među Srbima na Kosovu i Metohiji, posebno u tzv. centralnom Kosovu, saopštila je Srpska lista.

Ovaj napad je direktna posledica antisrpske retorike režima Aljbina Kurtija, koji se do sada nijednom posle napada na Srbe nije distancirao od zločinaca koji napadaju srpsku decu, Srbe i njihovu imovinu, niti je javno pozvao na kažnjavanje odgovornih. Kurtijevo ćutanje je očigledno protumačeno kao znak odobravanja da se sa jedne strane takvi napadi nastave, a sa druge strane da institucije koje su odgovorne za bezbednost ne učine ništa kako bi odgovorne propisno kaznili, ili se postarali da preventivno deluju i spreče nove napade – navodi se u saopštenju.

Navodi se i da ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja nije doneo odluku da uputi specijalce koji bi pronašli odgovorne za ova nedela i sprečili napade na Srbe.

Njegov cilj nije da se Srbi zaštite već da se maltretiraju i progone. Podsećamo da na severu nije bio nijedan napad na Albance, za koje je Svečlja govorio da su ugroženi, kada je slao do zuba naoružane parapolicijske formacije na sever, a posle napada na Srbe na jugu nema govora niti brige Prištine o njihovoj ugroženosti –  ističe Srpska lista.

Srpska lista je upitala odgovorne u Euleksu, Kforu, UNMIK, Evropskoj kancelariji u Prištini i ambasadama zemalja Kvinte kada će jasno i glasno osuditi napade na Srbe, zahtevati hapšenje i kažnjavanje odgovornih i zahtevati od kosovskih institucija da prestanu sa maltretiranjem Srba te da konačno obezbede mir i sigurnost za narod koji živi na prostoru KiM.

Nepoznate osobe pucale su sinoć oko 22 časa u pravcu dvorišta Osnovne škole „Ugljare“, u selu Ugljare, u blizini Kosova Polja na KiM, a u incidentu nije bilo povređenih.
(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.