PROMENA NACIONALNE STRUKTURE U PANČEVU Jugosloveni skoro nestali! Pad Crnogoraca i Makedonaca, a porast Rusa i Roma!

14:23

15.05.2023

Podeli vest:

Milan Šupica

Broj stanovnika Pančeva u prethodnoj deceniji smanjen je za 6,5%. Pored toga, kada je u pitanju nacionalna pripadnost, najuočljivije u odnosu na prethodne popise jeste i drastično smanjenje u odnosu na Srbe pripadnika drugih nacija i nacionalnih manjina.

Osim Jugoslovena, koji su skoro nestali, najveći pad je zebeležen kod Crnogoraca, pa Makedonaca. A Roma i Rusa jedino ima više.

Pančevac

Migracije uslovljene promenama državnih granica i ratovima od početka devedesetih očigledno su ostavile trag i na demografsku sliku u Pančevu. Osim činjenice da se, kao i u drugim sredinama, izuzev Beograda i Novog Sada, ukupan broj stanovnika smanjuje, takođe je uočljivo na osnovu podataka s popisa iz 2022. godine da se udeo Srba u odnosu na pripadnike drugih nacija i nacionalnih manjina sve više povećava u našem gradu.

Broj Srba se smanjivao na poslednja dva popisa, ali je trenutno i dalje veći nego što je bio 1991. godine. Nije teško pretpostaviti da je glavni uzrok skoka broja stanovnika koji se izjašnjavaju kao Srbi od 1991. do 2002. godine za 12,5% (sa 86.333 na 97.137) „nestanak” više od 7.000 Jugoslovena u tom periodu, a možda i pad onih koji su se izjasnili kao Crnogorci (700). Pored toga, verovatno je na povećanje broja Srba uticalo i doseljavanje izbeglica iz Hrvatske i Bosne. Ali ono na šta nije lako odgovoriti jeste zašto je od 1991. do 2002. godine broj Makedonaca smanjen za više od 37%, ili sa 8.488 na 5.276.

Pale su tada i brojke kada su druge nacionalne manjine u pitanju, što se može videti
u priloženoj tabeli. Asimilacija, mešoviti brakovi, iseljavanja… Sve su to verovatno uzroci da se takva tendencija nastavi i na dva buduća popisa.

 

Pančevac

 

U odnosu na sve koji su se nacionalno izjasnili, na poslednjem popisu Srba ima 83% u Pančevu. Doduše, veliki je broj onih koji se nisu nikako izjasnili ili je njihovo nacionalno opredeljenje nepoznato, čak 9.149 stanovnika, pa je onda broj Srba u odnosu na ukupno popisani broj stanovnika oko 80%.

Osim Jugoslovena, što je političko ili vrednosno opredeljenje, kojih je u Pančevu ostalo ukupno 680, najviše, za 85%, u odnosu na 1991. godinu desetkovan je broj onih koji su se izjasnili kao Crnogorci. Istovremeno, od početka devedesetih u Pančevu je Hrvata manje za 67%, isto kao i Muslimana. Mada, ako se zbroje i Bošnjaci, koji su u međuvremenu nastali kao nova nacionalna manjina, njih je manje za 54%. Kao Makedonci manje se izjašnjava 64% stanovnika, Mađara i Rumuna je manje za 52%, Bugara za 42%, a Slovaka za 40%. Dve nacije ipak su zabeležile skok stanovnika u Pančevu. Reč je o Romima, kojih 2022. godine, ili bar onih koji se tako izjašnjavaju, u odnosu na 1991. godinu ima više za 52%. Za isti procenat ima i više Rusa, ali njih ukupno ima samo 144, bar po popisu od prošle jeseni.

 

(Pančevac/Nevena Simendić)

MI PITAMO ZA ANGELINU SA STRELIŠTA: Da li venčanica iz Turske može biti oslobođena carine?

UOČITE PROBLEM: Da li su ovo kuce ili opasni psi?

NAŠA ANKETA: Koje praznike slave naši sugrađani? Verski se ukorenili, državni ne! FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.