PREMINUO BiH KOMPOZITOR IBRO MANGAFIĆ: Bio je muzički otac Halida, Osmana, Ferida, Zehre, Amele, Ćazima

14:41

10.05.2023

Podeli vest:

Pritnscreen/IN

Bosanskohercegovački kompozitor Ibro Mangafić preminuo je u 72. godini. On je bio muzički otac Halida, Osmana, Ferida, Zehre, Amele, Ćazima i mnogih drugih dobro poznatih muzičkih imenana estradi.

Njegov sin Jasmin Mangafić za „Dnevni avaz“ je kazao da je njegov otac preminuo ujutru u pet sati, a pre toga bio je 15 dana na postelji. Ibro je, kaže, imao velikih problema s pankreasom, premoreno telo jutros je popustilo usled posledica srčanog udara. Na pitanje kada će biti sahrana, Jasmin Mangafić je rekao: Vaš poziv me je upravo zatekao u razgovoru s ljudima sa kojima dogovaram vreme i mesto očeve sahrane.

Mangafić je rođen 1951. godine u Sarajevu, a još od najranije dobi posvetio se muzici. U svet komponovanja ozbiljnije ulazi 1973. godine, pa tada nastaju stihovi za prvu njegovu pesmu “Ti kraljice moga srca” koju je otpevao Nedžad Imamović, u pratnji orkestra RTV BIH.

U karijeri je komponovao nekoliko stotina pesama za različite diskografske kuće (Diskoton Sarajevo, RTV Beograd, Diskos iz Aleksandrovca, Jugoton iz Zagreba, RTV Ljubljana, Jugodisk Beograd, Sarajevo Disk).

Mnoge njegove kompozicije se smatraju biserima narodne muzike i nemerljivim bogatstvom narodnog melosa Bosne i Hercegovine. Uspesi su bili propraćeni i brojnim nagradama i priznanjima, od kojih je Mangafić naročito isticao Estradnu nagradu BiH, kao i Estradnu nagradu Jugoslavije, koja mu je dodeljena 1989. godine.

Porodica, prijatelji, saradnici i brojni ljubitelji njegove muzike, opraštaju se od Mangafića uz dirljive reči.

(Pančevac)

HRVATI POLUDELI ZA DVOJCEM IZ PANČEVA! Sve karte rasprodate, Buč Kesidi će nastupiti pred prepunim stadionom Šalata! VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.