REHABILITACIJA PENZIONERA Od ovog meseca besplatno u banje

11:12

08.05.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT

Prvi penzioneri koji su ostvarili pravo na besplatnu rehabilitaciju u nekoj od banja u Srbiji o trošku Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje po ovogodišnjem oglasu biće upućeni na odmor početkom maja. Na osnovu sredstava izdvojenih za ove namene i cena u banjskim lečilištima, pravo na besplatnu rehabilitaciju 2023. moći će da iskoristi oko 15.000 penzionera.

Konačna rang-lista onih koji su ostvarili pravo na besplatan oporavak objavljena je 19. aprila. Nakon toga Fond šalje pisana obaveštenja korisnicima da su ostvarili pravo, kao i spisak oblasti iz kojih se pruža rehabilitacija i specifikaciju usluga koje će im obavezno biti pružene prilikom boravaka u banji. Fond takođe ustanovama, odnosno rehabilitacionim centrima dostavlja spiskove penzionera, a zatim ih iz ovih centara pozivaju i s njima dogovaraju termin boravka, piše „Politika”.
Ove godine je podneto gotovo 84.000 prijava za upućivanje na rehabilitaciju o trošku Fonda PIO. Tokom 2022. na oporavak je bilo upućeno gotovo 16.800 korisnika. Iako je ove godine za besplatnu rehabilitaciju izdvojeno više novca nego prošle, na oporavak će ići nešto manje penzionera, jer su povećane cene i bolničkog dana i putnih troškova u poređenju sa 2022. godinom, naglašavaju u Fondu PIO.

Upitani da li su ranijih godina imali primedbe na spiskove i na kakve se nepravilnosti eventualno žale oni koji nisu uspeli da odu na oporavak, iz Fonda PIO odgovaraju da se dešava da korisnici koji primaju srazmerni deo penzije, odnosno koji su ostvarili pravo na prinadležnost i u Srbiji i u inostranstvu prilikom prijavljivanja na oglas ne prilože dokaz o visini penzije iz inostranstva, pa zbog nepotpune prijave budu u startu odbijeni. Ukoliko u žalbenom periodu dostave i taj dokument, ponovo se rangiraju.
Dešava se, takođe, da se penzioneri koji primaju samo inostranu penziju žale što nisu ostvarili pravo, ali oni, nažalost, ne mogu na besplatnu rehabilitaciju o trošku Fonda, jer nisu u isplatnoj bazi Republičkog fonda PIO.

Printscren/YT/pokrivalica

Kada je reč o primedbama, ako ni nakon naknadnih provera ne budu otkrivene nikakve nepravilnosti u vezi s bodovanjem, utvrđuje se da su žalbe korisnika neosnovane.
Penzioner se na rehabilitaciju upućuje, u skladu sa smeštajnim kapacitetima, prema iskazanoj želji, koja nije kontraindikovana njegovoj medicinskoj dokumentaciji. Svako ko konkuriše za banju podnosi zahtev (korisnik u okviru prijave navodi tri banje u koje bi želeo da bude upućen). Ukoliko se izrazi želja za promenom dodeljene banje, sve se rešava u zavisnosti od individualnog slučaja, ali zamena često nije moguća jer su kapaciteti rehabilitacionih centara već popunjeni.

Fond finansira troškove smeštaja i prevoza pratioca slepe osobe i deteta koje je ostvarilo pravo na porodičnu penziju, a nesposobno je za samostalan život i rad. Istovremeno penzijski fond snosi troškove rehabilitacije u trajanju od deset dana u jednoj od dvadeset pet ustanova, kao i putne troškove u visini cene autobuske, odnosno vozne karte drugog razreda.
Pored usluge smeštaja i punog pansiona, tokom boravka u banji svakom korisniku je obezbeđen lekarski pregled. Prilikom prijema formira se istorija bolesti, a boravak obuhvata: EKG, osnovne i ciljane laboratorijske analize, redovne lekarske vizite svakog radnog dana, prisustvo dežurnog lekara posle podne, noću i neradnim danima, kao i sve terapijske procedure iz oblasti iz kojih se pružaju usluge – obezbeđuju se najmanje tri vrste terapija i izdavanje otpusne liste. Dakle, korisnicima je omogućen kompletan desetodnevni boravak u banji, zaključuju u Fondu PIO.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.