spot_img
VESTIDruštvoREHABILITACIJA PENZIONERA Od ovog meseca besplatno u banje

REHABILITACIJA PENZIONERA Od ovog meseca besplatno u banje

Prvi penzioneri koji su ostvarili pravo na besplatnu rehabilitaciju u nekoj od banja u Srbiji o trošku Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje po ovogodišnjem oglasu biće upućeni na odmor početkom maja. Na osnovu sredstava izdvojenih za ove namene i cena u banjskim lečilištima, pravo na besplatnu rehabilitaciju 2023. moći će da iskoristi oko 15.000 penzionera.

Konačna rang-lista onih koji su ostvarili pravo na besplatan oporavak objavljena je 19. aprila. Nakon toga Fond šalje pisana obaveštenja korisnicima da su ostvarili pravo, kao i spisak oblasti iz kojih se pruža rehabilitacija i specifikaciju usluga koje će im obavezno biti pružene prilikom boravaka u banji. Fond takođe ustanovama, odnosno rehabilitacionim centrima dostavlja spiskove penzionera, a zatim ih iz ovih centara pozivaju i s njima dogovaraju termin boravka, piše „Politika”.
Ove godine je podneto gotovo 84.000 prijava za upućivanje na rehabilitaciju o trošku Fonda PIO. Tokom 2022. na oporavak je bilo upućeno gotovo 16.800 korisnika. Iako je ove godine za besplatnu rehabilitaciju izdvojeno više novca nego prošle, na oporavak će ići nešto manje penzionera, jer su povećane cene i bolničkog dana i putnih troškova u poređenju sa 2022. godinom, naglašavaju u Fondu PIO.

Upitani da li su ranijih godina imali primedbe na spiskove i na kakve se nepravilnosti eventualno žale oni koji nisu uspeli da odu na oporavak, iz Fonda PIO odgovaraju da se dešava da korisnici koji primaju srazmerni deo penzije, odnosno koji su ostvarili pravo na prinadležnost i u Srbiji i u inostranstvu prilikom prijavljivanja na oglas ne prilože dokaz o visini penzije iz inostranstva, pa zbog nepotpune prijave budu u startu odbijeni. Ukoliko u žalbenom periodu dostave i taj dokument, ponovo se rangiraju.
Dešava se, takođe, da se penzioneri koji primaju samo inostranu penziju žale što nisu ostvarili pravo, ali oni, nažalost, ne mogu na besplatnu rehabilitaciju o trošku Fonda, jer nisu u isplatnoj bazi Republičkog fonda PIO.

Printscren/YT/pokrivalica

Kada je reč o primedbama, ako ni nakon naknadnih provera ne budu otkrivene nikakve nepravilnosti u vezi s bodovanjem, utvrđuje se da su žalbe korisnika neosnovane.
Penzioner se na rehabilitaciju upućuje, u skladu sa smeštajnim kapacitetima, prema iskazanoj želji, koja nije kontraindikovana njegovoj medicinskoj dokumentaciji. Svako ko konkuriše za banju podnosi zahtev (korisnik u okviru prijave navodi tri banje u koje bi želeo da bude upućen). Ukoliko se izrazi želja za promenom dodeljene banje, sve se rešava u zavisnosti od individualnog slučaja, ali zamena često nije moguća jer su kapaciteti rehabilitacionih centara već popunjeni.

Fond finansira troškove smeštaja i prevoza pratioca slepe osobe i deteta koje je ostvarilo pravo na porodičnu penziju, a nesposobno je za samostalan život i rad. Istovremeno penzijski fond snosi troškove rehabilitacije u trajanju od deset dana u jednoj od dvadeset pet ustanova, kao i putne troškove u visini cene autobuske, odnosno vozne karte drugog razreda.
Pored usluge smeštaja i punog pansiona, tokom boravka u banji svakom korisniku je obezbeđen lekarski pregled. Prilikom prijema formira se istorija bolesti, a boravak obuhvata: EKG, osnovne i ciljane laboratorijske analize, redovne lekarske vizite svakog radnog dana, prisustvo dežurnog lekara posle podne, noću i neradnim danima, kao i sve terapijske procedure iz oblasti iz kojih se pružaju usluge – obezbeđuju se najmanje tri vrste terapija i izdavanje otpusne liste. Dakle, korisnicima je omogućen kompletan desetodnevni boravak u banji, zaključuju u Fondu PIO.

(Pančevac)

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

OVO JE SEĆANJE NA ČUVENOG PANČEVAČKOG MAJSTORA Josif Veber – inovator precizne mehanike

Nekada su lepi, unikatni džepni, a potom ručni satovi bili vid prestiža. Onda je došlo vreme serijske proizvodnje časovnika i zidnih satova, a s...

KADA VEĆ ISCRPITE SVE OPCIJE KOD SVOG LEKARA Ambulanta za terapiju bola radi utorkom! Evo šta vam je...

Kada bol neprestaje i remeti san i fukcionisanje osobe vreme je da poseti ambulantu za terapiju bola koja se nalazi na prvom spratu Specijalističkog...

SREĆNO, DEČACI! Sjajan uspeh mladih Pančevaca: Brća Vuk i Aljoša Kanački šahisti o kojima će se tek pisati!

Pančevo se već decenijama diči dostignućima svojih sugrađana u šahu. U gradu na obali Tamiša organizovani su veliki svetski turniri, državni šampionati, a ova...

KO ZNA PASULj DA SPREMA, NE DRMA GA TREMA Papci, svinjski repovi i sastojci tajni

Prošlo je vreme tokom kog su svi izbegavali da kuvaju u kući: čak i pod klimom je bilo nepodnošljivo toplo. Dobro, pravila se sporadično...